Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Talibano pareigūnai suėmė valdžią kritikavusį Kabulo universiteto profesorių

Afganistano sostinėje Kabule suimtas garsus vietos universiteto profesorius, atvirai kritikavęs Talibano režimą, pranešė vyriausybės atstovas.
Talibanas
Talibanas / „Sipa Press“/„Scanpix“ nuotr.

Profesorius Faizullah Jalalas keletą kartų pasirodė televizijos pokalbių laidose, kai rugpjūtį buvo nuversta JAV palaikoma šalies vyriausybė. Jis kaltino valdžią užėmusį Talibaną dėl gilėjančios finansų krizės bei kritikavo jo valdymą jėga.

Sugrįžęs į valdžią Talibanas ėmėsi griežtų veiksmų prieš nepritariančius šiam radikaliam judėjimui, jėga vaikė moterų teises ginančius protestuotojus ir sulaikė kelis Afganistano žurnalistus.

Talibano atstovas atstovas Zabihullah Mujahidas socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad F.Jalalas buvo suimtas šeštadienį dėl savo pareiškimų socialiniuose tinkluose, kuriais „bandė kurstyti žmones prieš sistemą ir žaidė žmonių orumu“.

„Jis buvo suimtas, kad kiti profesorių ar mokslininkų vardu nedarytų panašių beprasmių komentarų, žeidžiančių kitų orumą“, – pridūrė jis.

Z.Mujahidas taip išplatino socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbtų žinučių, kurias neva paskelbė mokslininkas, ekrano nuotraukas. Jose teigiama, kad Talibano žvalgybos vadas yra Pakistano marionetė, o naujoji vyriausybė afganistaniečius laiko „asilais“.

Vienoje televizijos laidoje F.Jalalas labai įžeidė kitą laidoje dalyvavusį Talibano atstovą Mohammadą Naeemą, pavadindamas jį „veršiuku“.

Mokslininko ugningos kritikos naujajai valdžiai įrašai išplito socialiniuose tinkluose, todėl pradėta būgštauti dėl galimo Talibano keršto.

F.Jalalo sutuoktinė Massouda, buvusi pirmoji moteris kandidatė į prezidentus Afganistane, socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė, kad jos vyrą suėmė Talibano pajėgos, ir jis yra laikomas nežinomoje vietoje.

„Dr. Jalalas kovojo ir pasisakė už teisingumą bei (gynė) nacionalinius interesus visoje savo veikloje, susijusioje su žmogaus teisėmis“, – nurodė jo sutuoktinė.

F.Jalalas, ilgametis Kabulo universiteto teisės ir politikos mokslų profesorius, jau seniai yra pagarsėjęs Afganistano lyderių kritikas.

Žmogaus teisių grupė „Amnesty International“ pasmerkė profesoriaus suėmimą „už naudojimąsi žodžio laisve ir Talibano kritiką“, ragindama nedelsiant ir besąlygiškai jį paleisti.

Rugpjūčio viduryje Afganistane valdžią užėmęs Talibanas suformavo naują vyriausybę, į kurią įtraukė tik judėjimui priklausančius vyrus; beveik visi jie yra etniniai puštūnai.

Naujoji valdžia vėl suvaržė moterų teises į darbą ir mokslą, todėl Talibaną pasmerkė tarptautinė bendruomenė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas