Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

„Taranuok jį“: Ukraina stebina unikaliais ir ekstremaliais „Bradley“ panaudojimo būdais mūšio lauke

Ukrainos kariuomenė naudoja JAV suteiktas kovos mašinas „Bradley“ naujoviškais ir neįprastais būdais, siekdama kompensuoti dabartinius mūšio lauko iššūkius ir įrangos trūkumą, kurį sukėlė ilgalaikis Vakarų pagalbos vėlavimas. Apie tai skelbia JAV leidžiamas laikraštis „The Washington Post“.

Leidinys primena, kad, Pentagono duomenimis, JAV perdavė Ukrainai apie 300 kovos mašinų „Bradley“ – transporto priemonių, dar vadinamų „koviniais taksi“, nes jomis į mūšio lauką gali vykti iki šešių karių, saugomų šarvuotos apsaugos.

Šios pėstininkų kovos mašinos buvo sukurtos Jungtinėse Amerikos Valstijose devintajame dešimtmetyje, siekiant apsaugoti ir sustiprinti sausumos pajėgas, ypač mechanizuotuosius dalinius, ginkluotus tankais „M1 Abrams“.

JAV doktrinoje paprastai nurodoma, kad „Bradley“ turi veikti grupėmis ir kartu su kitomis šarvuotosiomis mašinomis, pavyzdžiui, tankais. Paprastai šios kovos mašinos turi pulti taikinius dideliais atstumais, vengdamos priešo ugnies. Šią strategiją teoriškai papildo galingų JAV oro pajėgų oro gynyba.

Tačiau dėl ribotų Ukrainos pajėgumų tiek kovinės aviacijos, tiek turimų šarvuotosios technikos išteklių ir nuolatinės Rusijos dronų grėsmės Ukrainos pajėgų vadovybė buvo priversta „Bradley“ naudoti visiškai kitaip. Dažniausiai Ukrainos pajėgos vienu metu dislokuoja tik po vieną ar dvi transporto priemones, kad išvengtų greito priešo aptikimo ir pralaimėjimo.

Ukrainos vadai, kuriems vis dar trūksta šaudmenų ir įrangos, naudoja „Bradley“ po vieną, kad atakuotų priešo tranšėjas ir kitas kovines pozicijas, patvirtina karinis analitikas Robas Lee, Užsienio politikos tyrimų instituto Filadelfijoje vyresnysis bendradarbis. Pasak jo, toks šių kovos mašinų naudojimo lankstumas gali padėti išgelbėti Ukrainos pėstininkų gyvybes.

Ukrainiečių „Bradley“ taip pat pritaikytos smogti iš arti į Rusijos kariuomenės dislokuotus statinius ir lengvesnius jų įtvirtinimus. Šis pavojingas darbas paprastai paliekamas artilerijos daliniams, kurie šaudo iš saugaus atstumo, tačiau Ukrainos ginkluotosios pajėgos dėl apribojimų ir artilerijos sviedinių trūkumo buvo priverstos ieškoti kitų galimybių.

Leidinio žurnalistai taip pat kalbėjosi su „Bradley“ komanda, kuri neseniai tapo virusinio vaizdo įrašo heroje. Jame matyti, kaip Ukrainai suteikta amerikiečių kovos mašina visu greičiu lekia link rusų BTR-82, o abi transporto priemonės šaudo viena į kitą.

Šio gegužės 31 d. įvykusio epizodo detales žurnalistams papasakojo 40-metis Ukrainos kariškis Viktoras, 47-osios atskirosios mechanizuotosios brigados „Magura“ „Bradley“ vadas. Kariškis šiuo metu gydosi ligoninėje dėl kito epizodo metu gautos žaizdos.

VIDEO: „Taranuok jį“: Ukraina stebina unikaliais ir ekstremaliais „Bradley“ panaudojimo būdais mūšio lauke

Šiame vaizdo įraše matyti, kaip jo įgula skuba pagrindiniu keliu Sokolo kaime (Donecko srities Pokrovsko rajonas), kuris dabar yra karštoji fronto linija rytuose. Vėliau Ukrainos gynybos ministerija pranešė, kad „Bradley“ kovos mašina iš arti įveikė priešo šarvuotąjį transporterį (BTR) „. Viktoras pridūrė, kad per šį epizodą jo „Bradley“ taikiklių sistema sulaukė kritinio smūgio, dėl kurio buvo išvestas iš rikiuotės pagrindinis transporto priemonės ginklas. Todėl jam teko elgtis ekstremaliai.

„Taranuok jį!“ – Viktoras prisimena įsakymą, kurį davė savo kovos mašinos vairuotojui. Dėl to rusų šarvuotis buvo priverstas skrieti į žolę, o rusų desantininkai, pralaimėję mūšį, paliko šarvuotį. Kartu Viktoras paneigė rusų „karo korespondentų“ teiginius, kad šiame epizode buvo sunaikintas ukrainiečių „Bradley“. Anot jo, ukrainiečių kovos mašina į savo pozicijas grįžo pati, o po trijų dienų jo dalinys jau vykdė naują misiją tame pačiame rajone.

Epizodas atskleidžia, kaip Ukrainos ginkluotosios pajėgos „unikaliais ir ekstremaliais būdais naudoja JAV suteiktas „Bradley“, kad susidorotų su mažėjančiomis artilerijos atsargomis ir karių trūkumu“, rašoma straipsnyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius