Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Karšta Emmanuelio Macrono vasara: ar prezidentas iš tiesų užkluptas bučiuojantis kitą vyrą?

Internete pasirodė vaizdo įrašas, kuriame neva matomas Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas, per atostogas besibučiuojantis su kitu vyru. Tačiau nesunku suprasti, kad vaizdas buvo sukurtas dirbtinio intelekto pagalba, 15min pavyko rasti ir nuotrauką, kuri greičiausiai padėjo tai padaryti.
Emmanuelis Macronas
Emmanuelis Macronas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Vėl kaltina susidėjus su vyru

Internautai dalijasi vaizdo įrašu, kuriame neva matomas Prancūzijos vadovas, nedideliame laive aistringai bučiuojantis kitą vyrą.

„Makronas, paprastas Makronas. Tai buvo šokas tik prancūzams. Jie nežinojo...“ – rašė vaizdo įrašu pasidalijusi moteris.

Ekrano nuotrauka iš „Facebook“
Ekrano nuotrauka iš „Facebook“

Anksčiau internautai dalijosi gandais apie tariamą Kanados premjero Justino Trudeau ir E.Macrono romaną, tačiau 15min išsiaiškino, kad tokie teiginiai neturi pagrindo.

Ne kartą platintas ir gandas, kad Prancūzijos pirmoji ponia Brigitte Macron yra gimusi vyru, tačiau ir tai buvo melas.

Taip pat skaitykite: Prancūzijos vadovo žmona gimė vyru? Melagienų kūrėjai žino, kada „pakeista“ lytis

Taip pat skaitykite: Melagienų kūrėjai vėl reanimuoja gandus, kad E.Macrono žmona gimė vyru

Vaizdo įrašas – aiškiai sufabrikuotas

Prancūzijos prezidentas su žmona liepos 29 d. keliavo į Prancūzijos Rivjeroje esantį Bregansono fortą, kuris nuo XX a. laikomas oficialia šalies vadovo poilsiaviete. Po kelių dienų E.Macronas buvo pastebėtas laive su keliais vyrais be marškinėlių, vilkinčiais maudymosi kostiumus. Panaudojus šias nuotraukas greičiausiai ir buvo sukurtas internete išplitęs vaizdo įrašas.

Klipo pradžioje aiškiai matyti, kaip neįvardinto vyro ranka kiaurai pereina E.Macrono kūną, o vėliau jo rankos riešas visiškai išnyksta. Tai yra požymis, kad vaizdas buvo sugeneruotas dirbtinio intelekto (DI) pagalba.

Ekrano nuotrauka iš „Facebook“/Požymiai, kad įrašas sugeneruotas DI pagalba
Ekrano nuotrauka iš „Facebook“/Požymiai, kad įrašas sugeneruotas DI pagalba

Filmuke taip pat galima pastebėti žmogaus kūnui nebūdingą E.Macrono pilvo raumenų judėjimą, iškreiptą veidą likus akimirkai iki tariamo bučinio.

Kad išplatintas vaizdo įrašas yra netikras, nurodė ir BBC „Verify“ žurnalistas Shayanas Sardarizadehas.

„9,2 mln. šios „Twitter“ (dabar „X“ – red. past.) žinutės apie tai, kaip prezidentas E.Macronas bučiuojasi su vyru, peržiūrų. Problema tik ta, kad šie vaizdai yra iš netikro, dirbtinio intelekto sukurto vaizdo įrašo. Jie nėra tikri“, – rašė jis.

Prancūzijos laikraštis „Voici“ E.Macrono atostogų kadrus pavertė savo žurnalo viršeliu. Nuotraukomis dalijosi ir „X“ vartotojai.

Vienoje iš jų matyti, kaip E.Macronas laiko suspaudęs kumštį, kurį delnu apglėbęs kitas vyras. Šis kadras atrodo taip pat, kaip internautų skelbtos nuotraukos ir vaizdo įrašas. Tikėtina, kad būtent iš jo DI pagalba buvo sukurtas internete paplitęs vaizdo įrašas.

Kitose nuotraukose matyti, kad vyras traukiasi nuo E.Macrono, vis dar laikydamas jo ranką, ir galiausiai, apkabinęs jį per liemenį, kaip galima suprasti iš nuotraukos, bando jį įtraukti į vandenį kartu su savimi. Iš nuotraukų matyti, jog vyrai draugiškai kumščiuojasi ir žaidžia, tačiau jokie bučiniai nebuvo užfiksuoti.

Anksčiau internautai dalijosi pakeistu vaizdo įrašu, kuriame neva matomas 9-ajame dešimtmetyje šokantis E.Macronas, tačiau 15min atskleidė, jog jis taip pat buvo netikras.

Vedęs beveik du dešimtmečius

E.Macronas yra vedęs. Jo santuoka su Brigitte Trogneux tęsiasi jau beveik du dešimtmečius, o santykiai užsimezgė dar anksčiau. Jie susipažino dar tuomet, kai dabartinis prezidentas dar buvo penkiolikmetis mokinys, o būsimoji jo žmona – 39-erių mokytoja.

Emmanuelis Macron ir Brigitte Macron nuotr.
Emmanuelis Macron ir Brigitte Macron nuotr.

Nors susipažino mokykloje, jie ne iškart pradėjo susitikinėti. Pora palaikė ryšį, kol E.Macronas mokėsi koledže, o vėliau vėl atnaujino santykius.

Emmanuelis ir Brigitte susituokė 2007 m., praėjus metams po jos skyrybų su buvusiu vyru. Kaip rašo žiniasklaida, ji taip pat atostogavo Bregansono forte su prezidentu.

15min verdiktas: melas. Vaizdo įrašas, kuriame neva matomas E.Macronas, bučiuojantis kitą vyrą, sugeneruotas DI pagalba. Viena prancūzų laikraščio užfiksuota nuotrauka sutampa su vaizdo įrašu. Ji, greičiausiai, ir buvo panaudota, siekiant sukurti šią manipuliaciją.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas