Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tarp 28 portalo „Politico“ išrinktų Europos įtakingiausiųjų – M.Gražinytė-Tyla

Portalas „Politico“ sudarė politikos ir kultūros veikėjų reitingą, kurie 2018-aisiais „formuos, drebins ir jaudins“ Europą. Tarp tokių garsių asmenų kaip Nyderlandų premjeras Markas Rutte ir Europos Parlamento (EP) liberalų frakcijos lyderis, buvęs Belgijos ministras pirmininkas Guy Verhofstadtas pateko ir lietuvių kilmės dirigentė Mirga Gražinytė-Tyla.
Koncerto su Mirga Gražinytė-Tyla akimirka
Mirga Gražinytė-Tyla / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Pirmąja vieta „Politico“ reitinge džiaugiasi Vokietijos Laisvųjų demokratų partijos (DFP) lyderis Christianas Lindneris. Šiemet dėl 38 metų amžiaus politiko žlugo derybos dėl trišalės Vokietijos valdančios koalicijos. Jei socialdemokratai nesutiks sudaryti didžiosios koalicijos su nugalėjusia Krikščionių demokratų sąjunga, teks organizuoti naujus rinkimus arba sudaryti kanclerės Angelos Merkel vadovaujamą mažumos vyriausybę.

„Geriau visai nevaldyti, negu valdyti blogai“, – sako Ch.Lindneris. Būtent jis iš numirusiųjų prikėlė DFP, šiuo metu laikoma viena dinamiškiausių jėgų Vokietijos politiniame kraštovaizdyje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Christianas Lindneris
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Christianas Lindneris

Antrojoje reitingo vietoje – 50 metų amžiaus Michaelas Gove'as. Vienas iš nedaugelio, įsitikinusių „Brexit“ nauda, jis buvo paskirtas Jungtinės Karalystės aplinkos ir žemės ūkio sekretoriumi.

Keletą pastarųjų dešimtmečių ši pozicija Jungtinės Karalystės vyriausybėje buvo viena mažiausiai svarbių, kadangi didžioji dalis su aplinka susijusių sprendimų buvo priimami Briuselyje.

Tačiau JK paliekant Europos Sąjungą (ES), M.Gove'as gali drastiškai pakeisti šalies kraštovaizdį tikrąja to žodžio prasme.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Michaelas Gove'as
AFP/„Scanpix“ nuotr./Michaelas Gove'as

Trečiojoje vietoje – „geležiniu Macrono kumščiu“ praminta Muriel Pénicaud. Prancūzijos darbo ministrė į istoriją įsirašys kaip moteris, sutvardžiusi šalies profsąjungas.

M.Pénicaud išleisti dekretai apribojo Prancūzijos profsąjungų galią, pavyzdžiui, sumažino kompensacijas, kurias įmonės turėjo sumokėti už neteisėtus atleidimus. Šalyje, garsėjančioje maištinga dirbančiąja klase, laikotarpiai bus skirstomi į „prieš“ ir „po“ M.Pénicaud inicijuotų reformų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Muriel Pénicaud
AFP/„Scanpix“ nuotr./Muriel Pénicaud

Į pirmajį „Politico“ penketuką pateko ir Nyderlandų premjeras Markas Rutte bei italų politikė Laura Boldrini.

„Užsienio talentas“

27-oje reitingo vietoje likusią M.Gražinytę-Tylą portalas „Politico“ praminė „užsienio talentu“.

„Jei Jungtinė Karalystė po „Brexit“ nori įrodyti esanti atvira pasauliui, Mirga Gražinytė-Tyla gali būti to įrodymas. Jauna, energinga lietuvė dirigentė yra Birmingamo miesto simfoninio orkestro, vienos prestižiškiausių šalies muzikos institucijų, muzikos direktorė, kitąmet Europoje rengsianti turus“, – rašoma portale.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Koncerto su Mirga Gražinytė-Tyla akimirka
Luko Balandžio / 15min nuotr./Koncerto su Mirga Gražinytė-Tyla akimirka

„Visiškai nebūtina naudoti žodžių tam, kad komunikuotume per muziką. Kai kartą patyrei, kaip veikia ši komunikacija, tampi priklausomas ir nebegali sustoti“, – cituojama M.Gražinytė-Tyla.

2016-aisiais ji buvo išrinkta vadovauti Birmingamo miesto simfoniniam orkestrui. Tokiu būdu ji tapo viena iš nedaugelio tokias aukštas pareigas užimančių moterų dirigenčių pasaulyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas