Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Tarp 37 asmenų, nuteistų mirties bausme Kongo DR perversmo byloje, yra ir JAV bei JK piliečių

Trisdešimt septyniems asmenims, tarp jų trims amerikiečiams, britui, belgui ir Kanados piliečiui, už bandymą nuversti Kongo Demokratinės Respublikos prezidentą skirta mirties bausmė, rašo BBC.
Kongo DR kariuomenė pranešė apie sužlugdytą perversmą / Samy Ntumba Shambuyi / AP
Kongo DR kariuomenė pranešė apie sužlugdytą perversmą / Samy Ntumba Shambuyi / AP

Vyrai buvo kaltinami vadovavę gegužės mėnesį surengtam išpuoliui prieš prezidento rūmus ir prezidento Felixo Tshisekedi sąjungininko namus.

Įtariamasis sąmokslo vadovas, Kongo kilmės JAV pilietis Christianas Malanga žuvo per išpuolį kartu su dar penkiais asmenimis.

Iš viso kariniame teisme buvo teisiamas 51 asmuo, posėdžiai buvo transliuojami per nacionalinę televiziją ir radiją. Keturiolika asmenų buvo išteisinti ir paleisti į laisvę.

Mirties nuosprendžiai Kongo Demokratinėje Respublikoje nevykdomi jau maždaug du dešimtmečius – vietoj to nuteistieji, kuriems paskiriama mirties bausmė, atlieka laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmę.

Šių metų kovo mėn. vyriausybė panaikino šį moratoriumą, motyvuodama būtinybe pašalinti „išdavikus“ iš neveikiančios šalies kariuomenės. Tačiau nuo to laiko mirties bausmės nebuvo įvykdytos.

Minėtas bandymas įvykdyti perversmą prasidėjo sostinėje Kinšasoje gegužės 19 d. anksti ryte. Ginkluoti vyrai pirmiausia užpuolė parlamento pirmininko Vitalio Kamerhe namus Kinšasoje, paskui nuvyko į oficialią prezidento rezidenciją.

Liudininkų teigimu, rūmus užpuolė apie 20 karine uniforma vilkinčių užpuolikų grupė, po to įvyko susišaudymas.

Vėliau kariuomenės atstovas spaudai per nacionalinę televiziją paskelbė, kad saugumo pajėgos sustabdė „bandymą įvykdyti perversmą“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas