Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tarp Šiaurės ir Pietų Korėjų matomi tolesni suartėjimo ženklai

Šiaurės Korėja nusprendė grįžti prie tos pačios laiko juostos kaip Pietų Korėja, o Pietų Korėja antradienį pradės išmontuoti garsiakalbius pasienyje, į šiaurę transliuojančius propagandą prieš režimą. Abi šalys toliau rodo suartėjimo gestus po penktadienio vadovų susitikimo. Sekmadienį Seulas pranešė, kad Šiaurės Korėjos lyderis po kelių savaičių kviečia Pietų Korėjos ir Amerikos ekspertus ir žurnalistus į branduolinio poligono uždarymą. Bet JAV atstovai perspėja, kad laukia patikrinamo nusiginklavimo žingsnių.
Šiaurės ir Pietų Korėjos lyderiai: Kim Jong Unas ir Moon Jae-inas
Šiaurės ir Pietų Korėjos lyderiai: Kim Jong Unas ir Moon Jae-inas / „Scanpix“/AP nuotr.

Korėjietiška popmuzika, naujienos ir priešo kritika – interneto amžiuje abi Korėjos vis dar mėgino paveikti viena kitą senoviškais propagandos būdais, tiems, kas gali išgirsti šias transliacijas kitapus sienos, visų pirma labiausiai įtvirtintą pasaulio sieną saugantiems kariams. Prieš Korėjų vadovų susitikimą transliacijos išjungtos, o dabar Seulas sako, kad rytoj pradės garsiakalbius išmontuoti, ir to paties tikisi iš Pchenjano.

Tai vienas iš žingsnių, kuriuos numato penktadienį abiejų prezidentų pasirašyta deklaracija – nutraukti visą priešišką veiklą.

„Su Panmundžomo deklaracija turime šią akimirką paversti neapgręžiamu istoriniu momentu Korėjos pusiasalio taikai ir klestėjimui. Bet kol kas žengėme tik pirmąjį žingsnį. Tai tik pradžia. Su nauju požiūriu ir valia, turėtume visas pastangas dėti į tolesnes priemones“, – kalba Pietų Korėjos prezidentas Moon Jae-inas.

Šiaurės Korėja šeštadienį grįš prie to paties laiko kaip Pietų Korėja ir Japonija. Prieš trejus metus laikrodžiai buvo pasukti pusvalandžiu į priekį, minint Japonijos okupaciją. Bet, pasak Seulo, Kim Jong Unas, per derybas su Pietų Korėjos prezidentu pamatęs du skirtingą laiką rodančius laikrodžius, pareiškė, kad jam skaudu ir parlamentas jau šiandien priėmė sprendimą.

O trečiadienį pirmą kartą per vienuolika metų į Pchenjaną atvyksta Kinijos užsienio reikalų ministras. Nors Pekinas yra vienintelis Šiaurės Korėjos sąjungininkas ir užtarėjas, Kinija įvykdė tarptautines sankcijas ir dešimt kartų sumažino abipusės prekybos apimtis – skaudus pinigų srauto užsmaugimas, ko gero, paskatino Kim Jong Uną atsiverti pasauliui.

Gali būti, kad ir Kinijos vadovas netrukus nuvyks į Pchenjaną – Xi Jinpingas ilgai niekino Kim Jong Uną, bet dabar nenori būti paliktas nuošalyje, jei su juo derėsis Donaldas Trumpas. Ir juolab būgštauja, kad Kim Jong Unas gali padaryti nuolaidų ir Šiaurės Korėja nebebus, kaip šešis dešimtmečius, buferis, neleidžiantis Amerikos pajėgoms atsidurti prie Kinijos sienos.

Prieš mėnesį su Šiaurės Korėjos vadovu susitikęs tuomet Jungtinių Valstijų centrinės žvalgybos agentūros, dabar valstybės departamento vadovas sako įžiūrintis proveržio galimybę. Bet kartoja, kad Amerika sutiks tik su tokiu visišku, neapgręžiamu ir patikrinamu branduoliniu nusiginklavimu

„Žinome istoriją, žinome riziką. Elgsimės visai kitaip. Derėtis ketiname kitaip negu daryta iki šiol. Reikalausime konkrečių žingsnių, labai tikslingai vartojame žodį „neapgręžiamas“. Reikalausime žingsnių, rodančių, kad bus pasiektas branduolinis nusiginklavimas. Pažadų nepriimsime, žodžių nepakaks. Lauksime veiksmų ir žingsnių“, – sako JAV valstybės sekretorius Mike`as Pompeo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito