Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Tarpininkaujant JT, Kaire atnaujinamos derybos dėl rinkimų Libijoje

Libijos atstovai sekmadienį sugrįžo į Egipto sostinę Kairą trečiajam derybų raundui dėl konstitucinių su rinkimais susijusių pataisų Šiaurės Afrikos valstybėje, kuri yra vėl atsidūrusi politinėje aklavietėje, nes šiuo metu dvi konkuruojančios administracijos šalyje teigia esančios legitimios.
Libijos vėliava
Libijos vėliava / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Egiptas Libija

Derybos Kaire rengiamos Libijoje vykstant konkuruojančių sukarintų grupuočių susirėmimams, sukėlusiems paniką sostinės Tripolio gyventojams ir priminusiems tą košmarą, kurį sukėlė ankstesnės kovos chaoso apimtoje šalyje.

Jungtinėms Tautoms tarpininkaujant, įstatymų leidėjai iš Libijos rytuose įsikūrusio parlamento ir Aukštosios valstybės tarybos – patariamosios institucijos iš vakarinės Libijos dalies – pradėjo derybas. Tarptautinė bendruomenė spaudžia abi puses atidėti į šalį ginčus ir susitarti dėl teisinio rinkimų pagrindo.

JT specialioji patarėja Libijos klausimais Stephanie Williams pranešė, kad derybos Kairo viešbutyje tęsis iki birželio 19 dienos ir kad bus siekiama nustatyti konstitucinį pagrindą, „būtiną, kad šalis kuo greičiau galėtų surengti nacionalinius rinkimus“.

„Po vienuolikos ilgų susiskaldymo, disfunkcijos, konfliktų, chaoso ir poliarizacijos metų Libijos žmonės yra išsekę, –kreipdamasi į įžanginės sesijos dalyvius sakė ji. – Jūs turite realią galimybę, o iš tiesų – didelę atsakomybę, suteikti jiems vilties ir užtikrinti kelią į rinkimus pagal tvirtą konstitucinį pagrindą.“

Per ankstesnius du derybų raundus šalys pasiekė pirminį sutarimą dėl 137-ių Konstitucijos projekto straipsnių, įskaitant straipsnius dėl teisių ir laisvių. Derybos bus tęsiamos dėl keleto ginčytinų straipsnių, susijusių su įstatymų leidžiamąja ir teismine valdžia, sakė S. Williams.

Ginčas dėl konstitucinio rinkimų pagrindo buvo viena iš pagrindinių problemų, dėl kurių žlugo gruodį planuoti nacionaliniai rinkimai.

Žlugę rinkimai buvo didelis smūgis tarptautinėms pastangoms nutraukti dešimtmetį Libijoje tvyrantį chaosą. Jie atvėrė naują skyrių ilgai trunkančioje politinėje aklavietėje, kai per pastaruosius metus į valdžią pretenduojančios konkuruojančios vyriausybės žengė atsargių žingsnių vienybės link.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas