Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
14:05 /15:21

Tarptautiniai stebėtojai: rinkimus Sakartvele temdė spaudimas rinkėjams

Sakartvelo parlamento rinkimus aptemdė spaudimas rinkėjams ir nelygios konkurencinės sąlygos, sekmadienį pareiškė tarptautiniai stebėtojai, po to, kai valdančioji partija paskelbė tvirtą pergalę.
Rinkimai Sakartvele / IMAGO/Stringer / IMAGO/SNA
Rinkimai Sakartvele / IMAGO/Stringer / IMAGO/SNA

Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos, Europos Tarybos, Europos Parlamento (EP) ir NATO jungtinės stebėjimo misijos pareiškime teigiama, kad balsavimą „lydėjo nelygios konkurencinės sąlygos, spaudimas ir įtampa“, ir išreiškiamas susirūpinimas dėl rezultatų patikimumo.

Sakartvelo parlamento rinkimuose pergalę iškovojo valdančioji partija „Sakartvelo svajonė“, sekmadienį pranešė šalies vyriausioji rinkimų komisija. Opozicija anksčiau atmetė balsavimo rezultatus kaip suklastotus.

Oficialūs rezultatai iš daugiau kaip 99 proc. rinkimų apylinkių parodė, kad „Sakartvelo svajonė“ laimėjo 54,08 proc. balsų, o keturių provakarietiškų opozicinių aljansų sąjunga surinko 37,58 proc., spaudos konferencijoje sakė centrinės rinkimų komisijos pirmininkas Giorgis Kalandarišvilis.

Jo teigimu, „rinkimai vyko ramioje ir laisvoje aplinkoje“.

Visgi tarptautiniai stebėtojai teigė, kad nors rinkimų diena iš esmės buvo gerai organizuota, ji „pasižymėjo įtempta aplinka“.

„Nelygios konkurencinės sąlygos (...) mažina pasitikėjimą rezultatais“, – sakoma pareiškime.

Stebėtojai teigė, kad rinkėjams pasiūlyto plataus pasirinkimo „nepakanka, kad rinkimai atitiktų tarptautinius demokratijos principus“.

EP stebėtojai atskirai pareiškė, kad per balsavimą buvo pastebėti pažeidimai, ir sakė, kad rinkimai žymi demokratijos nuosmukį Sakartvele.

„Esame labai susirūpinę dėl demokratijos nuosmukio Sakartvele. Vakar vykusių rinkimų eiga, deja, yra to įrodymas“, – teigė stebėtojai ir pažymėjo, kad jie matė biuletenių klastojimo ir fizinio smurto prieš stebėtojus atvejus.

Opozicinės partijos tvirtino, kad per balsavimą būta balsavimo biuletenių klastojimo ir bauginimo atvejų.

Rinkimų rezultatai sudaro prielaidas politinei kovai, kuri, kaip perspėja analitikai, gali sužlugdyti Sakartvelo siekius prisijungti prie Europos Sąjungos (ES).

Briuselio griežtai kritikuotos partijos „Sakartvelo svajonė“ pergalės atveju šalis gali užmegzti glaudesnius ryšius su kaimynine Rusija, o Kaukazo šalies viltims įstoti į ES gali būti suduotas didelis smūgis.

2012 metais į valdžią atėjusi „Sakartvelo svajonė“ iš pradžių laikėsi liberalios provakarietiškos politikos darbotvarkės, tačiau per pastaruosius dvejus metus sustiprino savo antivakarietiškas ir antiliberalias pozicijas.

Sakartvelą apėmė masiniai protestai dėl to, kad, opozicijos nuomone, vyriausybė bando apriboti demokratines laisves ir nukreipti keturių milijonų gyventojų šalį nuo provakarietiško kurso į Rusijos orbitą.

Sakartvelo strateginės analizės centro analitikas Gela Vašadzė teigė, kad Kaukazo šalis „neribotam laikui grimzta į politinį nestabilumą“ ir kad jos viltys įstoti į ES sumenko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai