Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Tarptautinio tyrimo medžiaga: V.Putino aplinka nešvariai stumdė milijonus

Sekmadienį tarptautinio tiriamosios žurnalistikos centro „International Consortium of Investigative Journalists“ (ICIJ) paskelbtame tyrime figūruoja ir garsūs Rusijos oligarchai, artimi prezidentui Vladimirui Putinui.
Olegas Deripaska
Olegas Deripaska / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Nutekėjusius įslaptintus duomenis – daugiau kaip 2,1 tūkst. pranešimų apie įtartinas finansines operacijas, bankų pateiktus JAV Iždo departamento Finansinių nusikaltimų tyrimų tinklui (FinCEN) – skelbia ir paties ICIJ, ir „BuzzFeed News“ tinklalapiai.

Žurnalistų teigimu, dokumentai liudija, kad dideli bankai 1999-2017 metais įtartinų operacijų užregistravo už maždaug 2 trilijonus dolerių.

Neaiškios kilmės pinigų, žinoma, apstu visur – ir JAV, ir Vakarų Europoje. Šio tyrimo duomenimis, ne išimtis – ir viena korumpuočiausių valstybių pasaulyje, Rusija.

Įtartini sandoriai, kaip praneša „BuzzFeed News“, susiję su kompanijomis, kurios, kaip manoma, priklauso tokiems oligarchams kaip Olegas Deripaska, Arkadijus Rotenbergas, Ališeras Usmanovas, Aleksejus Mordašovas, taip pat – V.Putino vaikystės draugui Sergejui Rolduginui.

Antai O.Deripaska 2002-2016 metais per mažai žinomą Latvijos banką „Expobank“ atseikėjo mažiausiai 3 mlrd. dolerių, kad sumokėtų lobistams Vašingtone, taip pat – už privačius lėktuvus, nekilnojamąjį turtą Niujorke ir Juodkalnijoje. Šią informaciją atkapstė „Re:Baltica“.

Su broliais Rotenbergais susijusi kompanija „Advantage Alliance“ 2012-2016 metais per Londono „Barclays“ įvykdė sandorių už 77 mln. dolerių. Dalis jų buvo inicijuoti jau po to, kai JAV 2014-aisiais pritaikė Rotenbergams sankcijas.

„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Arkadijus Rotenbergas
„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Arkadijus Rotenbergas

JAV Senato tyrimas šią vasarą jau parodė, kad A.Rotenbergas apėjo sankcijas per „Barclays“ pirkdamas brangių meno kūrinių. Bankas dar 2016 metais uždarė šio oligarcho banko sąskaitą.

Savo ruožtu su A.Usmanovo siejama ofšorinė kompanija sumokėjo 6 mln. dolerių įtakingam V.Putino patarėjui Valentinui Jumaševui. Pasirinktas bankas buvo amerikiečių „JP Morgan Chase“, o sandoriai buvo vykdomi 2006-2008 metais.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas ir Sergejus Rolduginas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas ir Sergejus Rolduginas

Galiausiai su S.Rolduginu susijusi kompanija „Sandalwood Continental“ iš „Dulston Ventures“, kuri susijusi su A.Mordašovu, sulaukė kiek daugiau nei 900 tūkst. eurų – kad būtų išplėstas susitarimas dėl paskolos.

S.Roldugino pavardė 2016-aisiais figūravo ir dar viename ICIJ tyrime dėl „Panama Papers“. Kremliaus atstovai tada neigė bet kokias šio garsaus violončelininko ir kitų V.Putino aplinkos atstovų sąsajas su pinigų plovimo skandalais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius