Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

TATENA direktorius vėl vyks į Ukrainos Zaporižios atominę elektrinę

Iki mėnesio pabaigos Zaporižios atominėje elektrinėje lankysis JT branduolinės priežiūros agentūros vadovas, rašo CNN.
Rafaelis Grossi
Rafaelis Grossi / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) generalinis direktorius Rafaelis Grossi kovo pabaigoje vyks į Ukrainos pietiniame Zaporižios regione esančią atominę elektrinę, sakoma šeštadienį agentūros pranešime.

Vyriausiasis Jungtinių Tautų branduolinės priežiūros agentūros pareigūnas R.Grossi „iš pirmų lūpų įvertins rimtą branduolinės saugos ir saugumo padėtį objekte“, teigė pareigūnai.

„Tai bus antras kartas, kai R.Grossi kirs fronto liniją, kad pasiektų didžiausią Europos atominę elektrinę, ir pirmas kartas nuo tada, kai jis įsteigė nuolatinį TATENA ekspertų buvimą pietų Ukrainoje esančioje aikštelėje“, – tęsiama pareiškime.

„Nusprendžiau dar kartą nuvykti į Zaporižios atominę elektrinę, kad pats įsitikinčiau, kaip nuo rugsėjo mėnesio pasikeitė padėtis, ir pasikalbėčiau su tais, kurie eksploatuoja objektą šiomis precedento neturinčiomis ir labai sudėtingomis aplinkybėmis. Ir toliau esu pasiryžęs daryti viską, kas nuo manęs priklauso, kad padėčiau sumažinti branduolinės avarijos riziką tragiško karo Ukrainoje metu“, – sakė M.Grossi.

Ir pažymėjo, kad nepaisant to, jog TATENA jau septynis mėnesius dirba elektrinės teritorijoje, padėtis elektrinėje yra „nestabili“.

„Branduolinės saugos ir saugumo pavojai yra pernelyg akivaizdūs, kaip ir būtinybė veikti dabar, kad būtų išvengta avarijos, galinčios turėti radiologinių padarinių Ukrainos ir kitų šalių žmonių sveikatai ir aplinkai. Todėl toliau rengiu pasiūlymą dėl elektrinės apsaugos“, – pridūrė jis.

TATENA vadovas sakė, kad jo kelionės į Ukrainą tikslas taip pat buvo „užtikrinti, kad būtų tęsiama ir gerinama reguliari TATENA ekspertų rotacija į objektą ir iš jo, atsižvelgiant į labai sudėtingas aplinkybes, su kuriomis ekspertai susidūrė per ankstesnę rotaciją vasario mėn. ir kuri vėlavo beveik mėnesį“.

R.Grossi lydės nauja TATENA ekspertų grupė, kuri yra septintoji tokia grupė, dirbanti šioje aikštelėje.

Nuo praėjusių metų kovo mėn. elektrinę kontroliuoja Rusija, tačiau ją vis dar daugiausia valdo Ukrainos darbuotojai.

Išpuoliai komplekse sukėlė susirūpinimą dėl branduolinės katastrofos grėsmės, tuo tarpu TATENA darbuotojai lankėsi vietoje, kad įvertintų padarytą žalą. Neseniai JT branduolinė agentūra pareiškė, kad dėl padidėjusio nestabilumo rajone negalėjo keisti komandų elektrinėje.

TATENA vadovas patikino Ukrainą, kad jo agentūra niekada nepripažins Rusijos kaip Zaporižios elektrinės savininkės, teigia Ukrainos ministras pirmininkas Denisas Šmyhalas. M.Grossi taip pat pažadėjo, kad TATENA nuolat dirbs visose Ukrainos branduolinėse elektrinėse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas