Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

TATENA: Irano sprendimas atšaukti kelių inspektorių akreditaciją yra kraštutinis

Jungtinių Tautų branduolinės priežiūros tarnyba trečiadienį pranešė kad Irano sprendimas atšaukti kelių inspektorių, stebinčių Teherano branduolinę programą, akreditaciją buvo kraštutinis ir nepagrįstas bei turėjo tiesioginės įtakos agentūros veiklai.
AFP-Scanpix nuotr.
AFP-Scanpix nuotr.
Temos: 2 Iranas TATENA

„Irano pozicija yra ne tik beprecedentė, bet ir vienareikšmiškai prieštarauja reikalaujamam bendradarbiavimui“, – teigiama Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) konfidencialiame pranešime, su kuriuo susipažino naujienų agentūra AFP.

Rugsėjį Iranas neįsileido kelių patyrusių branduolinės energetikos inspektorių. Teheranas šį žingsnį pavadino kerštu už JAV, Prancūzijos, Vokietijos ir Jungtinės Karalystės piktnaudžiavimą, kuris, jo teigimu, buvo politinis.

TATENA pasmerkė šį veiksmą kuris, pasak diplomatinio šaltinio, nukreiptas prieš aštuonis vyriausiuosius inspektorius, tarp jų – Prancūzijos ir Vokietijos piliečius.

Paskelbtame pareiškime TATENA nurodė, kad trečiadienį gavo Irano laišką, kuriame Teheranas pakartojo savo ankstesnę poziciją. Jame taip pat priduriama, kad Iranas šiuo metu nagrinėja galimybes atsakyti į TATENA prašymą atnaujinti inspektorių akreditaciją.

TATENA vadovas Rafaelis Grossi (Rafaelis Grosis) išreiškė viltį, kad susidariusi situacija greitai bus išspręsta.

Be to, trečiadienį TATENA pranešė, kad Teherano sodrinto urano atsargos daugiau nei 22 kartus viršija 2015 metų Irano ir pasaulio galybių susitarime nustatytą ribą.

Remiantis konfidencialia TATENA ataskaita, su kuria susipažino AFP, spalio 28-osios duomenimis, bendros Irano prisodrinto urano atsargos sudarė 4486,8 kg. Teigiama, kad tai yra 693,1 kg daugiau nei buvo šių metų rugpjūtį.  

2015-ųjų susitarime nustatyta 202,8 kg riba.

2015 metais Iranas ir pasaulio galybės sudarė svarbų susitarimą dėl šalies branduolinės veiklos apribojimo, tačiau jis ėmė byrėti, kai 2018 metais, vadovaujant tuometiniam prezidentui Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui), Jungtinės Valstijos iš jo pasitraukė.

Susitarimu siekta sušvelninti Iranui taikomas Vakarų ekonomines sankcijas mainais į jo atominės programos apribojimus, kad būtų užkirstas kelias branduolinių ginklų kūrimui.

Iki šiol Europos Sąjungos tarpininkavimo pastangos atgaivinti susitarimą nedavė jokių rezultatų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas