Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Tbilisį užstojo be reikalo: „užsienio agentų“ įstatymas – ne JAV teisės akto kopija

Tbilisyje kilę masiniai protestai prieš parlamento palaimintą įstatymą dėl „užsienio agentų“ sulaukė atgarsio ir Lietuvoje. Nors dokumento kritikai jį lygino su Rusijoje galiojančiu panašiu teisės aktu, vienas „Facebook“ vartotojas pakomentavo kitaip – esą kartvelų įstatymas „nusirašytas“ ne nuo rusiško, o nuo JAV galiojančio Užsienio agentų registracijos akto (FARA). Šis vertinimas klaidingas – pastarasis, be tam tikrų išimčių, netaikomas žiniasklaidai.
Protestai prieš įstatymą Sakartvele, Tbilisyje
Protestai prieš įstatymą Sakartvele, Tbilisyje / „AFP“/„Scanpix“

Sakartvele, priešingai, per protestus skambėjo nuogąstavimai, kad priimtas įstatymas suvaržytų pilietines teises ir spaudos laisvę. Tiesa, sulaukus didžiulio visuomenės ir net kai kurių politikų pasipriešinimo, per antrą balsavimą dėl teisės akto parlamentas jo projektui nebepritarė.

Pamatė amerikiečių ranką

„PAS GRUZUS įstatymas dėl užsienio agentų visiška kalkė būtent nuo JAV FARA įstatymo, bet Maidanui pradžią davė JAV Valstybės departamentas tuo pagrindu, kad tai yra... Rusijos įstatymas, – praėjus porai dienų nuo protestų pradžios, pakomentavo vienas „Facebook“ vartotojas. – Ir ką?!

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Sakartvele protestus sukėlusį projektą dėl „užsienio agentų“ kai kurie įvertino kaip panašaus JAV teisės akto kopiją, nors daugelis jį lygina su Rusijoje galiojančiu įstatymu
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Sakartvele protestus sukėlusį projektą dėl „užsienio agentų“ kai kurie įvertino kaip panašaus JAV teisės akto kopiją, nors daugelis jį lygina su Rusijoje galiojančiu įstatymu

Šiandien jau parlamentas atšaukė savo įstatymo projektą, o maidaunai Tbilisio gatvėse spiegia „NE Rusijos įstatymui!“ Štai kur jankių meistriškumas išnaudoti savo 5 kolonas kolonijose (kalba netaisyta – red. past.)“

Toks komentaras apie teisės aktą – klaidingas, nors valdančiosios partijos „Sakartvelo svajonė“ atstovai tvirtino kaip tik tai – esą buvo nusižiūrėta nuo JAV teisės akto, priimto dar praėjusio amžiaus 4-ajame deš. Pokyčiai esą reikalingi skaidrumo sumetimais.

Du projektus – „dėl užsienio agentų skaidrumo“ ir „dėl užsienio agentų registravimo“ – pateikusio „Sakartvelo svajonės“ partnerio, atvirai antivakarietiško judėjimo „Žmonių galia“ teigimu, pastarasis yra tikslus FARA analogas.

Žmonės į gatves išėjo ne dėl to, kad projektas, anot minėto „Facebook“ vartotojo, – JAV įstatymo „visiška kalkė“, kitaip tariant, tiksli kopija.

Kol kas laimėjo protestuotojai

Sakartvele masiniai protestai prieš „užsienio agentų“ įstatymą prasidėjo kovo 7-ąją. Tbilisyje prie parlamento pastato susirinko tūkstančiai teisės akto projekto, galinčio apriboti nevyriausybinių organizacijų laisvę šalyje, priešininkų.

Tą dieną parlamentas per pirmąjį svarstymą pritarė įstatymo „Dėl užsienio įtakos skaidrumo“ projektui. Juo buvo siūloma nevyriausybines organizacijas ir dalį žiniasklaidos priemonių paskelbti „užsienio įtakos agentais“.

Panašus teisės aktas, pagal kurį visos organizacijos ar asmenys, gaunantys finansinę paramą iš užsienio arba patiriantys tam tikrą „užsienio įtaką“, yra paskelbiami „užsienio agentais“, nuo 2012 m. veikia Rusijoje.

Taip pat skaitykite: Sakartvele esanti lietuvė papasakojo, kas šiuo metu vyksta šalyje: atsidūrėme tarp Rytų ir Vakarų

Jis jau leido valdžiai apriboti daugelio žiniasklaidos priemonių bei organizacijų veiklą, mat „užsienio agentais“ galima laikyti net pavienius žurnalistus. Panašus reguliavimas buvo įteisintas Baltarusijoje, Tadžikistane, Azerbaidžane.

R.Skardžiūtės-Kereselidzės nuotr./Trečiadienio protestas Tbilisyje, Sakartvele
R.Skardžiūtės-Kereselidzės nuotr./Trečiadienio protestas Tbilisyje, Sakartvele

Todėl protestuotojai svarstomą įstatymą vadino „rusišku“ ir keliančiu grėsmę ne tik spaudos laisvei ir pilietinėms teisėms, bet ir šalies europinei integracijai, nuogąstavo, kad tai būtų žingsnis autoritarizmo link ir sumenkintų galimybes prisijungti prie ES.

Taip pat skaitykite: Kas nutiko Sakartvelui – kodėl provakarietiška šalis krypsta putinizmo link?

Jie išskleidė Europos Sąjungos (ES), kurios narystės Sakartvelas paprašė prieš metus (tiesa, kandidatės statusas kol kas nesuteiktas), vėliavas ir skandavo „Ne Rusijos įstatymui“.

Žmonių bandymai priartėti prie parlamento pastato prieigų baigėsi susirėmimais su teisėsaugos pareigūnais. Jie paragino protestuotojus išsiskirstyti, o po to pradėjo juos vaikyti ašarinėmis dujomis, vandens patranka. Buvo sulaikyta daugiau nei 60 žmonių, sužeista apie 50 pareigūnų.

Protestai tęsėsi ir kitą, ir dar kitą dieną dieną, vėl buvo naudojamos vandens patrankos ir ašarinės dujos.

Nuomonę apie įvykius Sakartvele išsakė ir Rusija: Kremlius apkaltino JAV kurstant „antirusiškas nuotaikas“ Sakartvele, pareiškė, esą mitingai organizuojami iš užsienio.

Protestams nesiliaujant, o prezidentei Salomei Zurabišvili įspėjus vetuoti įstatymą, jei būtų priimtas, per antrą balsavimą po poros dienų projektams buvo nebepritarta.

Bijo susidorojimo su opozicija

Įstatymu „Dėl užsienio įtakos skaidrumo“ oficialiai buvo siekiama atskleisti pinigų srautus iš užsienio, tačiau kritikai nuogąstavo, kad tai yra būdas vyriausybei susidoroti su oponuojančiais balsais.

Taip pat skaitykite: Sakartvelo lietuvė apie „užsienio agentų“ įstatymo atšaukimą: tai – dar ne galutinė pergalė

Projekte buvo reikalaujama, kad organizacijos, įskaitant nevyriausybines grupes ir žiniasklaiddos priemones, bent 20 proc. metinių pajamų gaunančios iš užsienio, užsiregistruotų kaip „užsienio agentai“.

Buvęs Sakartvelo švietimo ministras Ghia Nodia teigė „Al Jazeera“, kad toks įstatymas galėtų užgniaužti spaudos laisvę šalyje, kurioje didelę dalį žiniasklaidos kontroliuoja vyriausybė.

„Didelė dalis nepriklausomos Sakartvelo žiniasklaidos gauna paramą iš išorės. Vyriausybė sako, kad ji tik siekia skaidrumo, tačiau šis įstatymo projektas modeliuoja Rusijos įstatymą, o Rusijoje šis įstatymas buvo žingsnis į nepriklausomos žiniasklaidos slopinimą“, – komentavo jis.

Kitu projektu buvo išplėsta „užsienio įtakos agentų“ sąvoka, įtraukiant į ją fizinius asmenis, o už reikalavimų nesilaikymą bausmės padidintos nuo baudų iki penkerių metų kalėjimo.

JAV projektą sukritikavo

Projektų iniciatorių minėtas JAV Užsienio agentų registracijos aktas (Foreign Agents Registration Act, FARA) reikalauja, kad tam tikri užsienio užsakovų agentai, dalyvaujantys politinėje ar kitoje nurodytoje veikloje, periodiškai viešai atskleistų savo santykius su užsienio užsakovu, taip pat veiklą, įplaukas ir išlaidas, susijusias su šia veikla.

Reikalaujamos informacijos atskleidimas esą palengvina vyriausybei ir Amerikos žmonėms įvertinti tokių asmenų veiklą atsižvelgiant į jų, kaip užsienio agentų, funkcijas.

FARA buvo priimtas 1938 m. kaip atsakas į plataus masto užsienio propagandinę veiklą Antrojo pasaulinio karo išvakarėse, kai Madisono aikštės sode buvo surengtas 20 tūkst. žmonių mitingas. Kongresas tikėjosi, kad „negailestingo viešumo prožektorius [pasitarnaus] kaip atgrasymo priemonė nuo žalingos propagandos plitimo“.

Visų pirma buvo siekiama kovoti su nacių propaganda ir daugiausia dėmesio buvo skiriama baudžiamajam persekiojimui už ardomąją veiklą. Nuo 7 deš. vidurio buvo susikoncentruota į civilines sankcijas ir savanorišką reikalavimų laikymąsi.

AP/„Scanpix“ nuotr./Protestas Sakartvele
AP/„Scanpix“ nuotr./Protestas Sakartvele

Pagal šį teisės aktą, agentas yra fizinis ar juridinis asmuo, veikiantis JAV teritorijoje „užsienio užsakovo“ arba asmens, kurio bet kokią veiklą tiesiogiai ar netiesiogiai prižiūri, vadovauja, kontroliuoja, finansuoja ar subsidijuoja „užsienio užsakovas“, nurodymu ar jo kontroliuojamas.

Taip pat skaitykite: Ką rašo pasaulis: kas stovi už Sakartvelo valdžios sprendimų?

„Užsienio užsakovas“ gali būti užsienio šalies vyriausybė ar politinė partija, subjektas, įsteigtas pagal užsienio šalies įstatymus arba turinčius pagrindinę verslo vietą užsienio šalyje, asmuo iš kitos šalies, bet gyvenantis JAV.

Kad būtų agentas, fizinis ar juridinis asmuo taip pat turi užsiimti FARA nurodyta veikla: politine (daryti vienokią ar kitokią įtaką valdžios institucijoms – nuo lobizmo iki, pavyzdžiui, turizmo skatinimo), teikti tam tikras ryšių su visuomene ar su politika susijusias paslaugas (būti viešųjų ryšių patarėju, reklamos agentu, teikti informacijos paslaugas, būti politiniu konsultantu), rinkti, išmokėti arba dalyti pinigus ar kitus vertingus daiktus, atstovauti interesams bet kurioje JAV vyriausybės agentūroje ar prieš pareigūną.

AFP/ „Scanpix“ nuotr./Protestai Sakartvele
AFP/ „Scanpix“ nuotr./Protestai Sakartvele

Įstatyme numatytos ir išimtys. Registruotis kaip užsienio agentui nebūtina žiniasklaidos tarnyboms, vykdančioms bona fide (geranoriškai) žurnalistinę veiklą. Ji turi būti organizuojama pagal JAV įstatymus, ne mažiau kaip 80 proc. šios tarnybos akcijų turi priklausyti JAV piliečiams, jai turi vadovauti JAV piliečiai.

Užsienio agentais taip pat nelaikomi užsienio diplomatai, humanitarinės pagalbos darbuotojai, asmenys, užsiimantys privačia ir nepolitine veikla, kuri skatina užsienio užsakovo sąžiningą prekybą ar komerciją, religine, moksline, akademine ar menine veikla, advokatai, atstovaujantys užsieniečiams JAV teisme ar agentūroje, lobistai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Protestas Sakartvele
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Protestas Sakartvele

Taigi tvirtinti, kad Sakartvele pasiūlytas įstatymas buvo tiesiog FARA kopija, negalima.

Be to, JAV atstovai išsakė nemažai kritikos apie šį projektą. Jei jis būtų analogiškas amerikietiškam teisės aktui, jos tikriausiai nebūtų buvę.

Valstybės departamento atstovas spaudai Nedas Price'as pažymėjo, kad teisės akto projektas būtų didžiulė kliūtis ir „pažeistų kai kurias teises, kurios yra svarbiausios Sakartvelo žmonių siekiams“.

Istoriškai terminas „agentas“ Rusijoje ir Sakartvele turi „šnipo“ ir „išdaviko“ reikšmę. Jis suteiktų neigiamą atspalvį pilietinės visuomenės atliekamam darbui. Mat „agento“ etiketė sukurtų įspūdį, esą organizacija veikia užsienio jėgų interesams, o ne daro gera šaliai ir visuomenei.

JAV ambasada išplatino pareiškimą, kuriame pirmąjį balsavimą apibūdino kaip „tamsią dieną Sakartvelo demokratijai“. Parlamento pritarimas „šiems Kremliaus įkvėptiems įstatymams nesuderinamas su aiškiu Sakartvelo žmonių noru integruotis į Europą ir jos demokratine plėtra“, įvertino amerikiečių diplomatai.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas