Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tbilisyje protestuoti susirinko daugiau kaip 10 tūkst. prezidento priešininkų

Gruzijos sostinėje Tbilisyje penktadienį protestavo daugiau kaip 10 tūkst. prezidento Michailo Saakašvilio priešininkų – jam tai buvo pirmasis rimtas politinis išbandymas po rugpjūtį įvykusio karo su Rusija.
Protestuotojai
Protestuotojai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Organizatoriai pažadėjo, kad šis mitingas, surengtas minint pernai vykusių antivyriausybinių demonstracijų išvaikymo metines, bus tik pirmais iš daugelio, kurių metu bus reikalaujama pirmalaikių rinkimų.

„Pradedame naują protestų bangą. Mūsų pagrindinis reikalavimas yra laisvi ir teisingi parlamento ir prezidento rinkimai kitą pavasarį", – prasidedant mitingui priešais parlamento rūmus, žurnalistams sakė opozicijos lyderis Levanas Gačečiladzė.

Daugelis protestuotojų buvo su baltais šalikais ir raiščiais, mojavo opozicijos vėliavomis. Baltos spalvos simboliai žymėjo ir pernykštes, griežtomis priemonėmis išvaikytas demonstracijas.

Pradedame naują protestų bangą. Mūsų pagrindinis reikalavimas yra laisvi ir teisingi parlamento ir prezidento rinkimai kitą pavasarį, – prasidedant mitingui priešais parlamento rūmus, žurnalistams sakė opozicijos lyderis Levanas Gačečiladzė.„Esu čia protestuoti, nes Gruzijoje nėra teisingumo. Žmogaus teisės negerbiamos. Mums reikia pirmalaikių rinkimų", – sakė vienas protestuotojas, 56 metų buvęs policininkas Valerijus Kucija.

Vienas transparantas skelbė: „Stop Rusijai, stop Mišai". Šis užrašas atspindi protestuotojų nepritarimą ir Rusijai, ir M.Saakašviliui, kuris kartais pavadinamas „Miša".

Nors M.Saakašvilis, atėjęs į valdžią per taikią „rožių revoliuciją“, Vakaruose buvo liaupsinamas, po rugpjūčio karo padidėjo rusenęs nepasitenkinimas. Kai kurie prezidento oponentai mano, kad jis per tą karą, neįveikiamo priešo akivaizdoje, veikė neapdairiai.

Be to, oponentai kaltino M.Saakašvilį opozicijos aktyvistų persekiojimu, žiniasklaidos laisvės varžymu ir neturtingųjų ignoravimu vykdant ekonomines reformas.

Penktadienio mitingo išvakarėse opozicinių partijų koalicija išplatino lankstinuką apie būsimus mitingus ir kitus veiksmus, kuriais bus siekiama priversti vyriausybę pavasarį surengti pirmalaikius rinkimus.

Nauji rinkimai – iki balandžio 9-osios

Jei vyriausybė iki balandžio 9-osios, kai minimos 20 žmonių gyvybių pareikalavusio protestų slopinimo 1989-aisiais metinės, nesurengs rinkimų, opozicija pradės nuolatinį, 24 val. per parą vyksiantį protesto mitingą, sakoma tame lankstinuke.

Per rugpjūčio karą Rusijos pajėgos įžengė į Gruzijos teritoriją atremti gruzinų pajėgų bandymo atgauti separatistinės Pietų Osetijos kontrolę.

Analitikai sako, kad šis protestas bus pirmasis ženklas, parodysiantis, ar opozicija gali pasinaudoti dėl šio karo likusiu kartėliu.Rusijos kariškiai sutriuškino gruzinų pajėgas, užėmė dideles Gruzijos teritorijos dalis ir subombardavo taikinius visoje Gruzijoje, padarydami didelę žalą šalies infrastruktūrai.

Analitikai sako, kad šis protestas bus pirmasis ženklas, parodysiantis, ar opozicija gali pasinaudoti dėl šio karo likusiu kartėliu.

Susiskaldžiusiai ir charizmatiško lyderio neturinčiai Gruzijos opozicijai ne kartą nepasisekė mesti rimto iššūkio 2003 metais į valdžią atėjusiam M.Saakašviliui.

Nei pagrindinė opozicinė parlamento grupė – krikščionys demokratai – nei buvusi parlamento pirmininkė Nino Burdžanadzė, kuri yra svarbi M.Saakašvilio oponentė, nesakė, ar dalyvaus mitinge.

Pernai gatvių protestuose prieš vyriausybę dalyvavo dešimtys tūkstančių gruzinų. Po to, kai policija griežtomis priemonėmis išvaikė tuos protestus, M.Saakašvilis buvo priverstas surengti pirmalaikius prezidento rinkimus.

Tuos sausio rinkimus jau pirmajame rate laimėjo M.Saakašvilis, o jo Jungtinis nacionalinis judėjimas po kelių mėnesių laimėjo parlamento rinkimus.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai