Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2019 06 21 /22:17

Po smurtinių susirėmimų Tbilisyje – vėl protestuotojų minia: reikalauja ministro atsistatydinimo

Tbilisyje prie Sakartvelo parlamento penktadienį, jau antrą dieną iš eilės vyksta protesto akcija, per kurią demonstrantai reikalauja šalies vidaus reikalų ministro atsistatydinimo, praėjus parai nuo smurtinių susirėmimų ketvirtadienio vakarą, kurių metu specialiosios pajėgos susirinkusius žmones baidė guminėmis kulkomis, vandens patrankomis ir ašarinėmis dujomis.
Antra protestų Tbilisyje diena
Antra protestų Tbilisyje diena / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Protesto organizatoriai penktadienį paskelbė keletą reikalavimų vyriausybei, tokių kaip VRM vadovo Georgijaus Gacharijos, davusio nurodymą išvaikyti mitinguotojus, atsistatydinimas.

Jie taip pat pareikalavo ištirti galimą policijos pareigūnų įgaliojimų viršijimą per vakarykštę akciją ir pereiti prie proporcinio atstovavimo rinkimų sistemos.

VIDEO: Tbilisyje prie parlamento antrą dieną renkasi protestuotojai

Prie penktadienio protesto prisijungė ir studentai, kurie pareiškė, kad netoleruos smurto nei iš valdžios, nei iš opozicijos pusės. Kol kas demonstracija vyksta taikiai.

Pasak nepriklausomų ekspertų, šiuo metu Rustavelio prospekte priešais parlamento pastatą yra susirinkę 5–8 tūkst. žmonių.

Audringi protestai ketvirtadienį

Ketvirtadienį audringi protestai sostinėje Tbilisyje kilo po to, kai vienas Rusijos įstatymų leidėjas kreipėsi į Sakartvelo parlamentą iš pirmininko tribūnos. Tai itin kontroversiškas žingsnis, turint galvoje tarp Tbilisio ir Maskvos ne vienerius metus tvyrančią įtampą.

Kaip pranešė Sakartvelo sveikatos apsaugos ministerija, per susirėmimus nukentėjo 240 žmonių, įskaitant 80 policininkų.

„Gruzijos žmonės ir opozicinės partijos reikalauja pirmalaikių rinkimų ir parlamento pirmininko bei vidaus reikalų ministro atsistatydinimo“, – naujienų agentūrai AFP sakė opozicinio Vieningojo nacionalinio judėjimo lyderis Grigolas Vašadzė.

„Taikūs masiniai protestai tęsis, kol bus įvykdyti šie reikalavimai“, – sakė jis.

VIDEO: Tbilisyje įpykusi minia šturmavo parlamentą: pajėgos vaikė guminėmis kulkomis, vandens patrankomis

Atsistatydino parlamento pirmininkas

Penktadienį apie parlamento pirmininko Iraklijaus Kobachidzės atsistatydinimą paskelbė valdančioji partija „Sakartvelo svajonė“.

„Twitter“ nuotr./Iraklijus Kobachidzė
„Twitter“ nuotr./Iraklijus Kobachidzė

„Pirmininko Kobachidzės sprendimas trauktis yra aukštų atskaitingumo standartų, nustatytų mūsų partijos, įrodymas, o ne nuolaida neatsakingiems opozicijos partijų reikalavimams“, – per spaudos konferenciją pareiškė „Sakartvelo svajonės“ generalinis sekretorius Kacha Kaladzė.

Tačiau kitą spaudos konferenciją surengę opozicinės partijos lyderiai sakė, kad reikalauja „VRM vadovo G.Gacharijos atsistatydinimo, prašo atlikti tyrimą dėl kelių sulaikytų mitingo dalyvių sulaikymo ir nedelsiant paleisti visus“, kurie buvo sulaikyti sostinės Rustavelio prospekte.

Opozicijos pareiškime taip pat sakoma, kad jie reikalauja pereiti prie proporcinio atstovavimo rinkimų sistemos ir pradėti derybas dėl pirmalaikių parlamento rinkimų organizavimo.

I.Kobachidzės atsistatydinimą opozicija pavadino savo „pirmąja pergale“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas