Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Teisių gynėjų grupė: Irane per protestus žuvo 233 žmonės

Irane per protestus, kurie prasidėjo rugsėjo 16-ąją ir tęsiasi jau penktą savaitę, žuvo mažiausiai 233 žmonės, šeštadienį pranešė JAV įsikūrusi žmogaus teisių organizacija „Hrana“.
Po Mahsos Amini mirties Iraną drebina protestai
Po Mahsos Amini mirties Iraną drebina protestai. / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Iranas Protestas

Jos duomenimis, 32 iš žuvusiųjų dar nebuvo sukakę 18 metų

Osle įsikūrusi nevyriausybinė organizacija „Irano žmogaus teisės“ (IHR) anksčiau skelbė, kad per šiuos protestus žuvo 201 žmogus.

Protestai Irane tęsiasi ir šeštadienį: pranešama apie demonstracijas šalies šiaurės-vakaruose esančio Ardabilio miesto gatvėse, apie studentų mitingus prie Kermanšaho, Rašto ir Teherano universitetų, apie Sanandadžo centrinėje gatvėje moksleivių surengtą protesto akciją.

Protestai šalyje kilo dėl Mahsos Amini mirties. Ši 22 metų Irano kurdė mirė rugsėjo 16-ąją, kelios dienos po sulaikymo dėl esą pažeistų moterų aprangos kodo taisyklių.

Irano vyriausybė tvirtina, kad su M.Amini nebuvo netinkamai elgiamasi, tačiau, jos šeimos teigimu, po mirties ant merginos kūno buvo rasta mėlynių ir kitų sumušimo požymių.

Pasipiktinimas jos mirtimi Irane išprovokavo didžiausią per beveik trejus metus protestų bangą ir solidarumo mitingus visame pasaulyje.

Irano valdžia neramumus vadina Vakarų sąmokslu, tačiau jo įrodymų nepateikia.

Demonstracijos dėl Mahsos Amini mirties Irano teokratijai tapo vienu didžiausių iššūkių nuo pat 2009 metų, kuomet vyko Žaliojo judėjimo protestai.

Valdžia ėmėsi negailestingai malšinti protestus: sulaikomi aktyvistai ir protestų organizatoriai, Irano garsenybės peikiamos už reiškiamą paramą protestuotojams ir net konfiskuojami jų pasai, o minioms vaikyti naudojami koviniai šaudmenys, ašarinės dujos ir kurtinamosios granatos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas