Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Teismas Vokietijoje neišduos kaltinamojo Lenkijai: netiki sąžiningu bylos nagrinėjimu

Vokietijos aukštesnysis nacionalinis teismas Karlsrūhės mieste jau antrą kartą per metus nusprendė neišduoti kaltinamojo Lenkijai pagal Europos arešto orderė. Kaip ir pernai vasarį, dabar neslepiama, kad sprendimą nulėmė abejonės dėl to, ar kaimyninės šalies teismai dar laikyti nepriklausomais.
Lenkijos teisėjų protestas Varšuvoje 2020-ųjų pradžioje
Lenkijos teisėjų protestas Varšuvoje 2020-ųjų pradžioje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Ir Lenkijos, ir Vokietijos pilietybę turintis vyras kaltinamas klastojęs sąskaitas ir neteisėtai susigrąžinęs dalį sumokėtų mokesčių. Varšuva siekė jo ekstradicijos, rašo OKO.press.

Tačiau teismas Karlsrūhėje nutarė įšaldyti kaltinamojo perdavimą Lenkiją, o tai, kaip paskelbė pats teismas, tiesiogiai susiję Lenkijos valdančiosios Teisės ir teisingumo partijos įvykdytomis ir vis dar vykdomomis teismų reformomis.

Abejojama, ar po tokių pertvarkų Lenkijos teisėjus dar galima laikyti nepriklausomais. Mat jei nebe, kyla grėsmė esminei ES piliečių teisei į sąžiningą teismą.

Tokius pat argumentus Karlsrūhės teismas dėstė ir praėjusių metų vasarį, kai paaiškino, kad dar vieną ekstradiciją į Lenkiją sustabdė konkrečiai dėl vadinamojo užtildymo įstatymo įsigaliojimo.

Šis teisės aktas, kuris įsigaliojo pernai, leidžia disciplinuoti teisėjus, kurie reiškia abejones dėl vyriausybės vykdomų teismų reformų, ES vertinimu, nusižengiančių teisės viršenybės principams.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Lenkai protestuoja prieš vyriausybės siekį bausti kritiškus teisėjus
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Lenkai protestuoja prieš vyriausybės siekį bausti kritiškus teisėjus

Vokietijos teismas pastebi, kad piktnaudžiavimo baudžiant teisėjus jau yra, o baudėjai galimai nėra nepriklausomi. Teismas sutiko su atsakovo argumentu, kad dėl sisteminių Lenkijos teisėtvarkos problemų jis negalėtų būti tikras dėl sąžiningos bylos.

Kaltinamasis Vokietijoje taip kaltinamas nelegaliu ginklų laikymu, pinigų plovimu ir vadovavimu organizuotai nusikalstamai grupuotei.

Anne Applebaum: jei tai tęsis, Lenkijos teismų nepriklausomybės triuškinimas galiausiai išstums Lenkiją iš Europos Sąjungos.

Karlsrūhės prokurorai vyrą nubausti siekė nuo 2019 metų rugpjūčio. Jis nori būti teisiamas Vokietijoje, kur esą gyvena ir dirba nuo 2018-ųjų.

Teismas, regis, sutinka – nuspręsta, kad bylą tinkamai išnagrinėti gali ir Vokietijos teisėjai. Be to, atsižvelgta į tai, kad atsakovo teisininkams nebuvo leista susipažinti su Lenkijoje laikoma bylos medžiaga.

„Vokietijos piliečio ekstradicijos Lenkijai procesui reikia nepritarti, jei procedūros gali būti tinkamai atliktos Vokietijoje, o atsižvelgti būtina į tai, kad gynybai galimai nebuvo suteikta prieiga prie dokumentų Lenkijoje, ir į teisės viršenybės deficito pavojų“, – skelbiama teismo sprendime.

Beje, oficialių abejonių Lenkijos teismais jau išreiškė ne tik teismas Karlsrūhėje, bet ir teismas Niurnberge, Bavarijos žemėje, kur rugpjūtį irgi nutarta sustabdyti vieno lenko piliečio ekstradiciją.

„Jei tai tęsis, Lenkijos teismų nepriklausomybės triuškinimas galiausiai išstums Lenkiją iš Europos Sąjungos. Kitos šalys neturės kito pasirinkimo: jos negali toleruoti narės, kurioje neegzistuoja teisės viršenybė“, – tviteryje rašė žurnalistė Anne Applebaum.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas