Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Telegram“ įkūrėjas P.Durovas sulaikytas Prancūzijoje

Šeštadienio vakarą netoli Paryžiaus esančiame Le Buržė oro uoste buvo sulaikytas programėlės „Telegram“ įkūrėjas ir generalinis direktorius Pavelas Durovas, pranešė šalies televizija TF1, remdamasi neįvardytu šaltiniu.
Pavelas Durovas
Pavelas Durovas / „Scanpix“/AP nuotr.

Kaip teigiama, P.Durovas keliavo savo privačiu lėktuvu, pranešė TF1 savo interneto svetainėje ir pridūrė, kad Prancūzijoje buvo išduotas jo arešto orderis.

Kaip skelbia televizija, jis buvo sulaikytas šeštadienio vakarą apie 20 val. vietos laiku, kai išlipo iš savo privataus lėktuvo ant Le Buržė oro uosto tako. Jį lydėjo jo asmens sargybinis ir moteris.

Areštą atliko GTA („Gendarmerie des transports aériens“) pareigūnai.

Žurnalistų duomenimis, „Telegram“ įkūrėjas buvo įtrauktas į ieškomų asmenų sąrašą Prancūzijos nacionalinio kriminalinių tyrimų departamento prašymu.

Jis buvo ką tik atvykęs iš Azerbaidžano.

Dėl ko buvo sulaikytas?

Pasak žurnalistų šaltinių teisėsaugoje, manoma, kad dėl prasto moderavimo, ir tam tikrų „Telegram“ siūlomų paslaugų – galimybės naudoti vienkartinį telefono numerį registruojantis ar vidinių atsiskaitymų kriptovaliutomis, programėlė galėjo tapti narkotikų prekybos, pedofilijos nusikaltimų ir sukčiavimo įrankiu.

Manoma, kad Prancūzijos teisėsauga P.Durovą galimai laiko nusikaltimų, vykdomų per „Telegram“ programėlę, bendrininku.

Pabrėžiama, kad arešto orderis galiojo tik Prancūzijos teritorijoje, todėl iki šiol neaišku, dėl ko P.Durovas nusprendė į ją grįžti.

2014 m. P. Durovas išvyko iš Rusijos. 2021 m. jam buvo suteikta Prancūzijos pilietybė.

Žurnalistų šaltinis teisėsaugoje akcentavo, kad pastaruoju metu programėlės įkūrėjas kelionėms rinkosi Rusijai draugiškas šalis, taip pat Emyratus ir labai mažai keliavo po Europą bei vengė šalių, kuriose „Telegram“ veikla buvo atidžiau stebima.

Spėjama, kad oficialūs kaltinimai „Telegram“ įkūrėjui bus pateikti jau sekmadienį. Tikimybė, kad, kol vyksta tyrimas, P. Durovas bus paleistas į laisvę, menka: baiminamasi, kad jis gali pabėgti.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./„Telegram“ programėlė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./„Telegram“ programėlė

Skandalinga karjera

P.Durovas didžiausią Rusijos socialinį tinklą „VKontakte“ įkūrė būdamas 22-ejų, nė neslėpdamas, kad tai „Facebook“ klonas.

Nors visada laikėsi atokiai nuo politikos, tapo jos auka: atsisakęs uždaryti opozicijos grupes „VKontakte“ ir perduoti valdžios struktūroms vartotojų asmeninę informaciją, P.Durovas galiausiai buvo priverstas parduoti savo verslą vyriausybės palaikomai bendrovei.

Tačiau kur kas didesnės sėkmės sulaukė kitas milijardieriaus „kūdikis“ – 2013 metais įkurta ir Dubajuje registruota šifruojamo susirašinėjimo programa „Telegram“, kuri bene labiausiai išgarsėjo po to, kai Rusijos vyriausybė pamėgino ją užblokuoti.

Dėl greitos prieigos prie neribotos informacijos susirašinėjimo programėlė „Telegram“ netruko tapti pagrindiniu karo Ukrainoje ir įvykių Rusijoje naujienų šaltiniu.

Daugelyje populiarių kanalų informacija apie mūšius, antpuolius ir net teroro aktus pateikiama necenzūruotai – dažniausiai ten galima aptikti kraupiausių karo ir šaudynių vaizdų.

Milijonus sekėjų turintys kanalai dažnai nepaiso pripažintų žurnalistikos standartų, dažnai platina nepatikrintą informaciją ar atviras melagienas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas