Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 07 18 /10:01

Teroro atakos Nicoje paslaptis: „Islamo valstybė“ prisiėmė atsakomybę, tačiau ryšių su užpuoliku nerandama

Ryšis tarp Nicoje siautėjusio sunkvežimio vairuotojo ir „teroristinių tinklų“, tokių kaip džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“, prisiėmęs atsakomybę dėl šios atakos, „atliekant tyrimą nebuvo nustatytas“, pirmadienį pareiškė Prancūzijos vidaus reikalų ministras.
Nicoje į minią rėžėsi sunkvežimis
Nicoje į minią rėžėsi sunkvežimis / Nuotr. iš „Twitter“

„Negalime atmesti, kad nestabilus ir labai į smurtą linkęs asmuo patyrė labai staigią radikalizaciją, pasiryžęs įvykdyti šį absoliučiai pasibjaurėtiną nusikaltimą, nusinešusį 84 žmonių gyvybes", – sakė ministras Bernard'as Cazeneuve'as Prancūzijos radijui RTL.

Penktadienį paskelbta, kad ataką Nicoje surengė 31 metų Prancūzijos ir Tuniso pilietis Mohamedas Lahouaiejas Bouhlelis. Šeštadienį ryte pareigūnai sulaikė dar keturis su juo siejamus asmenis.

„Islamo valstybei“ dirbanti naujienų agentūra „Amaq“ paskelbė, kad džihadistai prisiėmė atsakomybę už ataką.

Atakos vietą išžvalgė iš anksto

Užpuolikas, traiškęs žmones sunkvežimiu Nicoje, žvalgėsi pajūrio bulvare dvi dienas prieš ten smogdamas, paaiškėjo sekmadienį, tyrėjams renkant informaciją ir apklausiant tikėtinus bendrininkus dėl žudynių, už kurias atsakomybę prisiėmė džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS).

Vienas šiam tyrimui artimas šaltinis sakė naujienų agentūrai AFP, kad 31 metų tunisietis Mohamedas Lahouaiejas-Bouhlelis prieš pat ataką išsiuntė SMS žinutę, kurioje jis „reiškia pasitenkinimą dėl to, kad gavo 7,65 mm kalibro pistoletą, ir kalba apie kitų ginklų gavimą“.

Jis taip pat pasidarė asmenukę vairuodamas 19 tonų sunkvežimį likus kelioms dienoms iki atakos, per kurią jis nukreipė tą mašiną į minią žmonių, susirinkusių pasižiūrėti Bastilijos paėmimo dienos, Prancūzijos nacionalinės šventės, fejerverkų. Per tą incidentą žuvo 84 žmonės, o dar apie 300 buvo sužeisti.

Sudarkyti lavonai liko gulėti to Prancūzijos Rivjeros miesto pajūrio bulvare po šiurpios atakos, kurią įvykdęs žmogus jį pažinojusių buvo apibūdintas kaip vienišius, linkęs į smurtą ir depresiją.

Nors kai kurie artimieji ir draugai pasakojo, kad tas krovinių pristatymo tarnybos vairuotojas smarkiai gėrė ir niekada nelankydavo vietos mečetės, bet kiti, apklausti tyrėjų, kalbėjo apie jo „neseniai įvykusį perėjimą prie radikaliojo islamo“, sakė vienas policijos šaltinis.

VIDEO: Vaizdo įraše – į minią Nicoje važiuojantis vilkikas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?