Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Tęsiantis diplomatiniam ginčui Rusija išsiunčia Ukrainos diplomatą

Rusijai ir Europos šalims toliau išsiunčiant vieni kitų diplomatų, Maskva pirmadienį paskelbė nurodžiusi išvykti vienam Ukrainos ambasados darbuotojui.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pranešimas pasirodė padidėjus įtampai tarp Maskvos ir Kijevo dėl Ukrainos armijos ir prorusiškų separatistų kovų Rytų Ukrainoje suintensyvėjimo.

Rusijos užsienio reikalų ministerija pareiškime nurodė, kad dėl „ukrainiečių nedraugiškų veiksmų... vienas Ukrainos ambasados Rusijoje darbuotojas buvo paskelbtas persona non grata“.

Ministerija pridūrė, kad šis diplomatas, kurio vardas nenurodomas, privalo išvykti iš Rusijos iki balandžio pabaigos.

Rusijos URM įspėjo Ukrainą, kad bus imtasi tolesnių veiksmų prieš jos ambasados Maskvoje darbuotojus, „jei tęsis priešiški veiksmai“ prieš rusų diplomatus Ukrainoje.

Ukraina praėjusią savaitę išvarė vieną rusų diplomatą, reaguodama į Maskvos nurodymą Ukrainos konsului Sankt Peterburge išvykti iš šalies.

Pasak Rusijos saugumo agentūros, konsulas bandė iš vieno Rusijos piliečio gauti slaptos informacijos.

Ukrainos užsienio reikalų ministerija vėliau pirmadienį pareiškė, kad laikantis abipusiškumo principo iš šalies bus išsiųstas vienas Rusijos diplomatas.

„Toks sprendimas tik patvirtina Rusijos prisirinktą kursą toliau didinti įtampą [tarp Maskvos] ir Ukrainos. Mūsų valstybės atsakas į šią provokaciją bus pateiktas greitai. Artimiausiu metu URM paskelbs pagal abipusiškumo principą išsiunčianti iš Ukrainos teritorijos rusų diplomatą“, – pirmadienį naujienų agentūrai „Interfax“ sakė ministerijos atstovas Olehas Nikolenka.

Jis pabrėžė, kad Ukrainos ambasados Rusijoje darbuotojo išsiuntimas yra „eilinė rusų provokacija prieš ukrainiečių diplomatinių įstaigų Rusijoje darbuotojus“.

„Ukrainos ambasados Maskvoje diplomato paskelbimas persona non grata yra be logikos ir be jokių priežasčių“, – sakė atstovas.

Pastarosiomis savaitėmis Europos šalys ir JAV dėl įsilaužimų į kompiuterius ir šnipinėjimo išsiuntė nemažai Rusijos pareigūnų.

Rumunijos užsienio reikalų ministerija pirmadienį pranešė, kad išsiunčia iš šalies vieną Rusijos diplomatą, solidarizuodamasi su Čekija, kuri neseniai dėl žmonių aukų pareikalavusio 2014 metų sprogdinimo viename ginklų sandėlyje išsiuntė 18 Rusijos ambasados darbuotojų.

Rusija anksčiau pirmadienį paskelbė išsiunčianti vieną Italijos diplomatą, atsakydama į Romos „nedraugišką“ sprendimą kovo mėnesį išsiųsti du rusų pareigūnus, įtartus šnipinėjimu.

Ukraina kovoja su prorusiškais separatistais šalies rytinėje dalyje nuo 2014 metų, kai Maskva aneksavo Krymą.

Kijevas ir Vakarai kaltina Rusiją remiant separatistus kariais ir ginklais. Maskva kaltinimus neigia.

Ukrainoje nuo šių metų pradžios per kruviną konfliktą su prorusiškais separatistais žuvo mažiausiai 31 ukrainiečių karys. Palyginimui, per visus ankstesnius metus jų žuvo 50. Separatistai sako, kad žuvo 22 jų kovotojai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?