Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„The Daily Beast“: pakeliui į Ukrainą jau ir Rusijos „Wagner“ samdiniai

Amerikiečių leidinys „The Daily Beast“, remdamasis savo šaltiniais, teigia, kad pastarosiomis dienomis buvo perdislokuotas „precedento neturintis „Wagner“ grupės karių skaičius“. Pastaroji yra vadinama privačia Rusijos prezidento Vladimiro Putino armija. Pasak leidinio, „Wagner“ kariai iš Centrinės Afrikos Respublikos iškeliavo į Ukrainą, kur praeityje jau yra kariavę separatistų ir Rusijos kariuomenės pusėje.
Rusijos remiami separatistai
Rusijos remiami separatistai / AP/„Scanpix“ nuotr.

Pasak „The Daily Beast“, liūdnai pagarsėjusi „Wagner“ grupė, kuriai vadovauja vienas artimiausių prezidento V.Putino bendražygių Jevgenijus Prigožinas, perdislokuoja iš Afrikos dešimtis samdinių, kad išsiųstų juos į Rytų Europą. Tekste kalbama apie Ukrainą, prie kurios sienų Rusija šiuo metu yra sutelkusi daugiau nei 100 tūkst. karių.

Pasak dviejų aukšto rango karininkų Centrinėje Afrikos Respublikoje (CAR), sausio mėnesį iš šios šalies į Rytų Europą išvyko „precedento neturintis „Wagner“ samdinių skaičius“, o artimiausiomis savaitėmis esą iškeliauti ruošiasi dar daugiau.

„Paprastai išgirdę, kad kažkas išvyko, sužinome, jog tai tik saujelė karių – penki ar šeši žmonės per mėnesį. Pirmą kartą girdime, kad per mėnesį išvyko dešimtys žmonių“, – „The Daily Beast“ pasakojo CAR sostinėje Bangyje dirbantis karininkas.

Išvyksta į Ukrainą

Vienas vyras, kurį neseniai sulaikė „Wagner“ grupės pajėgos, „The Daily Beast“ pasakojo girdėjęs, kaip stovykloje, kurioje jis buvo laikomas, buvo kalbama apie greitą samdinių perdislokavimą į Ukrainą.

Sprendimas priimtas tuo metu, kai, pasak Ukrainos valdžios, Rusija didina ginklų ir karinės įrangos tiekimą separatistiniams Ukrainos regionams ir aktyviai verbuoja samdinius kovoti Donbase.

Kijevo karinė žvalgybos tarnyba praėjusią savaitę pranešė, kad Maskva imasi „aktyvaus samdinių verbavimo“. Vėliau jie siunčiami į Rusijos ir separatistų kontroliuojamus regionus.

„Facebook“ nuotr./„Wagner“ samdiniai
„Facebook“ nuotr./„Wagner“ samdiniai

„Wagner“ grupė kartais yra vadinama privačia V.Putino armija. Ji dažnai slapta siunčiama į regionus, kuriuose Rusija oficialiai neigia turinti savo karius.

Tai ne pirmas kartas, kai „Wagner“ grupė perdislokuoja privačių specialiųjų pajėgų karius iš Afrikos ar kitų kovos zonų, atsižvelgdama į besikeičiančius V.Putino užsienio politikos tikslus, nepaisant to, kad Kremlius neigia turintis ryšių su „Wagner“.

Praėjusių metu lapkritį paskelbtame „Bellingcat“ tyrime nustatyta, kad daugiau nei 200 rusų buvo išsiųsti į Baltarusiją destabilizuoti šalį artėjant 2020 m. rugpjūčio mėn. prezidento rinkimams. Jie atvyko iš karštųjų taškų, kuriuose buvo dislokuota „Wagner“ grupė.

Kijevo karinė žvalgybos tarnyba praėjusią savaitę pranešė, kad Maskva imasi „aktyvaus samdinių verbavimo“.

Jei V.Putinas prašytų savo „Wagner“ draugų paskatinti padėties destabilizavimą Ukrainos viduje, tikėtina, kad dalis rusų samdinių būtų perdislokuoti iš Afrikos.

„Vieša paslaptis“

Tai pirmas kartas, kai rusai iškeliauja didelėmis grupėmis nuo tada, kai prieš daugiau nei ketverius metus vyriausybės prašymu į CAR atvyko „Wagner“, „The Daily Beast“ sakė kariškis.

„Mums konkrečiai pasakė, kad maždaug 20 rusų šį sausį išvyko į Rytų Europą“, – „The Daily Beast“ sakė savo pavardės nenorėjęs viešinti kitas pareigūnas, glaudžiai bendradarbiaujantis su rusais.

Pasak jo, vykdoma karių rotacija – į išvykusiųjų vietą turi atvykti nauji kariai. Tačiau atrodo, kad niekas nežino, kada tiksliai jie atvyks. Privačios karinės kampanijos „Wagner“ veiklą dažnai gaubia tokia paslaptis, kad net žmonės, su kuriais jie dirba CAR, turi labai mažai informacijos apie jų veiksmus.

„Taip, jie dalijasi su mumis žvalgybos duomenimis, bet tuo dažnai ir baigiasi. Mes retai ką nors žinome apie jų planus“, – sakė kariškis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jevgenijus Prigožinas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jevgenijus Prigožinas

„Wagner“ grupė CAR dislokavo daugiau nei tūkstantį rusų. Pirmą kartą šį privati karinė kampanija „išgarsėjo“ 2014 m., kai Rytų Ukrainoje prasidėjo karas su Rusija. „Wagner“ grupė tuo metu buvo apkaltinta karo nusikaltimais.

„Wagner“ organizaciją įkūrė Dmitrijus Utkinas, kuris kadaise buvo Rusijos specialiųjų pajėgų narys. Jam pritaikytos JAV sankcijos už pagalbą Rusijos remiamiems separatistams Rytų Ukrainoje.

Remiantis amerikiečių televizijos CNN pranešimu, D.Utkinas kadaise buvo Rusijos oligarcho J.Prigožino, palaikančio glaudžius ryšius su Kremliumi, saugumo tarnybos vadovu.

„Wagner“ grupuotė veikia prižiūrima Rusijos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo.

J.Prigožinas išgarsėjo kaip restorano savininkas. Dėl pelningų sutarčių, kurias užsitikrino jo maitinimo įmonės, jis užsitarnavo „Putino virėjo“ pravardę.

Rusijos verslo leidinys RBC prieš kelerius metus pranešė, kad D.Utkinas buvo nurodytas kaip vienos iš J.Prigožino įmonių generalinis direktorius.

AFP/ „Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai Donbase
AFP/ „Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai Donbase

J.Prigožinas neigia finansuojantis karinę kampaniją „Wagner“. Pastaroji yra slapta ir pagal Rusijos įstatymus nelegali. Tačiau jos egzistavimas yra vieša paslaptis.

2016 m. Rusijos transliuotojas RBC paskelbė išsamią ataskaitą apie „Wagner“ vietą tarp kitų privačių karinių kampanijų pasaulyje.

„Wagner“ užverbavo daug savo samdinių iš Rusijos karinės žvalgybos agentūros, žinomos kaip GRU, o jos įkūrėjas D.Utkinas (slapyvardžiu „Wagner“) yra GRU elitinių specialiųjų operacijų pajėgų veteranas.

RBC pranešė, kad grupuotė veikia prižiūrima Rusijos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo.

Praėjusią savaitę dienraštis „The Daily Beast“ pranešė, kad apie planus slapta kovoti Ukrainoje užsiminė ir „Wagner“ grupės atšaka „Rusič“. Ji, kaip manoma, taip pat įvykdė karo nusikaltimus per 2014 m. kilusį konfliktą tarp Rusijos ir Ukrainos.

Po 2015 m. „Rusič“ grupuotė buvo kuriam laikui dingusi iš akiračio, tačiau vėliau paaiškėjo, kad jos nariai yra „Wagner“ gretose.

Sausį CAR „Wagner“ grupės suimtas prekybininkas Patrice'as Gaopandia „The Daily Beast“ sakė po sulaikymo girdėjęs karių tarpusavio pokalbius. Pasak jo, CAR armijos kariai kalbėjo apie iš jų šalies į Ukrainą išvykusius „Wagner“ samdinius, kurie „artimiausiu metu negrįš“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas