Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„The New York Times“ atskleidė, kada Rusija gali tikėtis Ukrainos smūgių amerikiečių raketomis

Pirmieji amerikiečių ginklų smūgiai Rusijos teritorijoje gali prasidėti per kelias valandas ar dienas, skelbia amerikiečių leidinys „The New York Times“, remdamasis amerikiečių pareigūnais.
Ukrainos raketos
Ukrainos raketos / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Anądien, kai daugiau nei 10 NATO šalių paragino leisti Ukrainai pulti Rusiją vakarietiškais ginklais, JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas pareiškė neatmetantis Vašingtono galimybės „pritaikyti“ savo poziciją.

Tikėtina, kad Jungtinių Valstijų prezidentas Joe Bidenas šį sprendimą priėmė spaudžiamas patarėjų ir pagrindinių sąjungininkų.

Ukrainai suteiktas leidimas susijęs tik su Charkivo srities, kurioje Rusijos pajėgos gegužės pradžioje pradėjo naują puolimą, gynyba.

„Prezidentas nurodė savo komandai užtikrinti, kad Ukraina galėtų naudoti JAV suteiktus ginklus atsakomajam puolimui Charkivo srityje, kad Ukraina galėtų atremti ją puolančias ar puolimui besiruošiančias Rusijos pajėgas. Mūsų politika, draudžianti naudoti MANPADS ar tolimojo nuotolio smūgius Rusijos viduje, nepasikeitė“, – sakoma administracijos pareiškime.

Tokiu būdu J.Bidenas peržengė raudonąją liniją, kurią pats buvo nubrėžęs.

Nurodoma, kad politikos pakeitimas įsigaliojo ketvirtadienį.

„Dabar JAV pareigūnai tikino manantys, jog pirmosios atakos amerikiečių ginkluote prasidės per kelias valandas ar dienas', – rašo „The New York Times“.

Jei Rusija vykdys kitas atakas už Charkivo ribų, šie apribojimai gali būti dar labiau sušvelninti, pripažino administracija.

„Tai yra nauja tikrovė. Ir galbūt nauja Ukrainos konflikto era“, – leidiniui „The New York Times“ sakė vienas aukšto rango pareigūnas.

Baltuosiuose rūmuose diskusijos vyko už uždarų durų ir apie jas žinojo tik labai siauras padėjėjų ratas. Žurnalistai atkreipė dėmesį, kad būtent todėl Pentagono atstovė spaudai Sabrina Singh ketvirtadienį žurnalistams sakė, kad JAV politika šiuo klausimu nepasikeitė – ji tiesiog nežinojo, kad gynybos sekretorius Lloydas Austanas jau prieš kelias dienas įsakė atšaukti draudimą.

Kremlius taip pat pakomentavo dalinį JAV draudimo atšaukimą.

„Mes žinome, kad apskritai amerikiečių gamybos ginklais jau bandoma smogti į Rusijos teritoriją. Mums to pakanka, ir tai daugiau nei iškalbingai liudija apie Jungtinių Valstijų įsitraukimo į šį konfliktą laipsnį“, – tvirtino Vladimiro Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi