Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„The New York Times“ ištyrė, kieno raketa galėjo sukelti tragediją Kostiantynivkos turguje

Rugsėjo 6-ąją kiek po pietų į nuolat šurmulio pilną turgavietę Kostiantynivkoje, Rytų Ukrainoje, smogė raketa. Tai buvo vienas iš daugiausiai aukų pareikalavusių smūgių šalyje per pastaruosius kelis mėnesius. Pranešta, kad žuvo mažiausiai 15 civilių gyventojų ir daugiau kaip 30 buvo sužeista. Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis po išpuolio pasmerkė Rusijos terorizmą, tačiau leidinio „The New York Times“ tyrėjų komanda pateikia kitokią įvykių versiją.

Rusija ne kartą kėsinosi į Ukrainos civilinę infrastruktūrą, atakavo gyventojus, mokyklas, turgavietes, daugiabučius ar darželius, taip siekdama įvaryti baimę gyventojams. Balandžio mėnesį Kostiantynivkoje buvo apšaudyti gyvenamieji namai ir vaikų darželis. Šis išpuolis nusinešė šešių žmonių gyvybes.

Atrodė tikėtina, kad ir rugsėjo pradžioje Rusija įvykdė dar vieną nežmonišką ataką prieš civilius Ukrainos gyventojus, tačiau „The New York Times“ žurnalistų surinkti ir išanalizuoti įrodymai, įskaitant raketų fragmentus, palydovines nuotraukas, liudininkų pasakojimus ir įrašus socialinėje žiniasklaidoje, tvirtai rodo, kad katastrofišką smūgį galėjo sukelti nuo tikslo nuklydusi Ukrainos priešlėktuvinės gynybos raketa, paleista iš sistemos „Buk“.

VIDEO: Dar vienas išpuolis prieš civilius: rusų nusitaikė į centrinę Kostiantynivkos turgavietę

„Panašu, kad ataka buvo tragiška nelaimė. Priešlėktuvinės gynybos ekspertai sako, kad tokios raketos kaip ta, kuri pataikė į turgų, gali nukrypti nuo kurso dėl įvairių priežasčių, įskaitant elektroninius gedimus arba paleidimo metu pažeistą nukreipimo peleką“, – rašoma straipsnyje.

Tyrėjai pažymėjo, kad Ukrainos valdžios institucijos iš pradžių bandė neleisti leidinio žurnalistams patekti prie raketos nuolaužų ir smūgio vietos iškart po tragedijos. Tačiau galiausiai žurnalistams pavyko patekti į įvykio vietą, apklausti liudininkus ir surinkti panaudoto ginklo liekanas.

Išanalizavę vaizdo įrašus ir nuotraukas, „The New York Times“ žurnalistai atkreipė dėmesį, jog, pirmiausia, raketa į turgavietę atskriejo iš Ukrainos kontroliuojamos teritorijos pusės. Tai esą įrodo vaizdo medžiagoje užfiksuota akimirka, kai mažiausiai keturi pėstieji vienu metu pasuka galvas į tą pusę, iš kur sklinda artėjančios raketos garsas.

„Jie žiūri į kamerą – Ukrainos kontroliuojamos teritorijos kryptimi. Likus kelioms akimirkoms iki smūgio, matomas raketos atspindys, kai ji praskrieja pro du stovinčius automobilius, ir matyti, kad ji skrieja iš šiaurės vakarų.“

Negana to, ekspertai žurnalistams patvirtino, jog prieš pat smūgį kelis metrus virš žemės detonavusi raketos kovinė galvutė ir buvo išmestos metalo nuolaužos, po smūgio susidaręs krateris ir nuo detonacijos vietos fiksuojama žala „atitinka požymius, kad raketa skriejo iš šiaurės vakarų pusės“.

Užfiksuota ir tai, kad, likus kelioms minutėms iki smūgio turgavietei, Ukrainos pajėgos iš Družkivkos miesto, esančio maždaug už 16 km į šiaurės vakarus nuo Kostiantynivkos, į Rusijos pajėgų pusę paleido dvi raketas žemė-oras.

Paleidimą liudijo vietoje buvę leidinio „The New York Times“ žurnalistai ir vietiniai susirašinėjimo platformos „Telegram“ kanalai. Teigiama, kad netoli paleidimų vietų esantys gyventojai juos apibūdino kaip neįprastai garsius – stipresnius nei karo garsai, prie kurių jie yra pripratę – ir tai atitinka liudininkų pasakojimus apie ankstesnius paleidimus iš „Buk“ sistemų.

14.03 val. – užfiksuota vietos gyventojo žinutė apie paleidimą, raketa į turgavietę pataikė apie 14.04 val.

Leidinio kalbinti liudininkai taip pat patvirtino matę paleistas raketas iš Družkivkos Rusijos fronto linijos kryptimi. Vienas iš jų teigė matęs raketas, skriejančias Kostiantynivkos kryptimi.

„Vienas liudininkų taip pat sakė, kad raketos buvo paleistos iš laukų miestelio pakraštyje, t.y. iš vietos, kuria, pasak gyventojų, naudojasi Ukrainos kariuomenė ir kurioje jie anksčiau yra matę priešlėktuvinės gynybos sistemas“, – rašoma „The New York Times“ tyrime.

Įvardintoje vietoje pasilankę žurnalistai užfiksavo požymių, kad neseniai ja naudojosi kariškiai, įskaitant apkasus, šiukšlių duobes ir plačias vėžes, atitinkančias didelės karinės transporto priemonės judėjimo trajektoriją. Jie pastebėjo ir išdegintas žemės vietas.

„Įvairios nuo žemės paleidžiamos priešlėktuvinės gynybos raketos yra iššaunamos iš didelės transporto priemonės galo ir iššautos išdegina aplinkinę velėną. Analizuojant palydovines nuotraukas prieš ir po, matyti, kad smūgio dieną aplink apkasus atsirado naujų išdeginimo žymių, galinčių rodyti, kad ši vieta buvo naudojama raketoms paleisti“, – aiškino leidinio tyrėjai.

„AP“/„Scanpix“/Raketų smūgis Kostiantynivkos turgavietei
„AP“/„Scanpix“/Raketų smūgis Kostiantynivkos turgavietei

Po atakos Ukrainos valdžios institucijos teigė, kad Rusijos pajėgos panaudojo raketą, paleistą iš priešlėktuvinės gynybos sistemos S-300, kurią Rusija naudoja ir lėktuvams perimti, ir smogti taikiniams žemėje.

„Tačiau S-300 raketa turi kitokią kovinę galvutę nei ta, kuri sprogo Kostiantynivkoje“, – pažymėjo „The New York Times“.

„AP“/„Scanpix“/Smūgio suvarpyti metalinių pastatų fasadai
„AP“/„Scanpix“/Smūgio suvarpyti metalinių pastatų fasadai

Teigiama, kad po sprogimo aplink esančių pastatų metaliniai fasadai buvo išvarpyti šimtais kvadratinių ar stačiakampių skylių, kurias galimai padarė raketos į išorę išmesti kubo formos objektai.

„Išmatuotos skylės ir įvykio vietoje rasti fragmentai pagal dydį ir formą atitinka vieną konkretų ginklą – raketą 9M38, kuria šaudoma iš mobilios priešlėktuvinės sistemos „Buk“. Yra žinoma, kad Ukraina, kaip ir Rusija, naudoja „Buk“ sistemas“, – tvirtino žurnalistai.

Vienas iš žurnalistų taip pat apžvelgė kitus raketų fragmentus, rastus įvairiose Ukrainos vietovėse, kurie buvo paleisti iš Rusijos oro gynybos sistemų S-300, S-400 ir „Buk“, taip pat dviejų skirtingų amerikiečių oro gynybos sistemų. Jų formos ir išmatavimai rodo, kad žalą turgaus vietoje greičiausiai padarė 9M38.

„AFP“/„Scanpix“/Raketų sistema „Buk“
„AFP“/„Scanpix“/Raketų sistema „Buk“

Panašia nuomone su žurnalistu pasidalijo ir du nepriklausomi karinių raketų nukenksminimo ekspertai.

„Kodėl raketa, kurios didžiausias nuotolis yra šiek tiek daugiau nei 27,35 km, galėjo nukristi Kostiantynivkoje, neaišku – nors gali būti, kad ji sugedo ir sudužo prieš pataikydama į numatytą taikinį.

Bet kokiu atveju, esant tokiam mažam atstumui (mažiau nei 16 km), tikėtina, kad raketa nusileido su neišnaudotais degalais raketiniame variklyje, kurie būtų sprogę arba sudegę po smūgio, o tai gali paaiškinti, kodėl turgavietėje atsirado daug išdeginimo žymių“, – svarstė tyrimą atlikę „The New York Times“ žurnalistai.

Ukrainos pusė kol kas šio tyrimo rezultatų nekomentavo, nors iki antradienį paryčiais publikuoto „The New York Times“ įvairiuose žiniasklaidos kanaluose ir anksčiau buvo pasirodę informacijos apie tai, kad Kostiantynivkai smogė ne rusų, o pačių ukrainiečių raketa.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito