Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vaisingumo era baigiasi: pasaulyje pirmą kartą mažėja žmonių

Šiandien viso pasaulio šalys susiduria su populiacijos augimo sąstingiu ir mažėjančiu vaisingumu – tai iki šiol neregėtas, jokiuose rašytiniuose pasaulio istorijos šaltiniuose neminėtas reiškinys.
Kūdikis / J. Conover nuotr.
Kūdikis / J. Conover nuotr. / Unsplash nuotr.

Gali būti, kad dėl jo šeimos pirmagimio sutiktuvių šventė taps retesniu reginiu nei laidotuvės, o tušti namai netrukus bus įprasti akiai.

Italijoje jau uždaromos gimdyvių palatos. Kinijos šiaurės rytuose randasi miestų vaiduoklių. Pietų Korėjos universitetams nepavyksta surinkti reikiamo skaičiaus studentų, Vokietijoje buvo nugriauta šimtai tūkstančių gyvenamųjų pastatų, o jų anksčiau užimti žemės plotai paversti parkais.

Panašu, kad demografinės jėgos, lemiančios, jog regime daugiau mirčių nei gimimų, auga ir įgauna pagreitį tarsi lavina. Nors kai kurių šalių, ypač Afrikoje, populiacijos ir toliau auga, beveik visur kitur gimstamumo rodikliai mažėja.

Demografai dabar prognozuoja, kad antrojoje šio amžiaus pusėje arba galbūt net anksčiau pasaulis pirmą kartą patirs nuolatinį gyventojų skaičiaus smukimą.

Gali būti, kad planetai, kurioje gyvena mažiau žmonių, ilgiau užteks išteklių, žalingas klimato kaitos poveikis sumažės, o namų ūkio našta moterims bus lengvesnė.

Tačiau šį mėnesį paskelbti Kinijos ir JAV gyventojų surašymo duomenys, rodantys, kad abiejų šalių gyventojų skaičiaus augimas buvo lėtesnis nei fiksuota bet kada anksčiau pastaraisiais dešimtmečiais, taip pat reiškia, kad bus reikalingi tokie pokyčiai, kokius mums kol kas sunku suvokti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas