Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„The New York Times“: Rusija vilioja „Wagner“ veteranus grįžti kariauti į Ukrainą

Rusijos ginkluotųjų pajėgų verbuotojai nusitaikė į Jevgenijaus Prigožino buvusios privačios karinės bendrovės „Wagner“ veteranus, kad šie grįžtų kariauti į Ukrainą, skelbia amerikiečių leidinys „The New York Times“.
„Wagner“ samdiniai
„Wagner“ samdiniai / „Reuters“/„Scanpix“

Pasak straipsnyje cituojamų buvusių karių ir karinių tinklaraštininkų, Rusijos pajėgos aktyviau stengiasi verbuoti „Wagner“ veteranus, kad padėtų Kremliui išvengti dar vienos mobilizacijos ir išsaugoti dalį pajėgų kovinio potencialo po birželį surengto maišto ir karinės grupuotės vado J.Prigožino žūties.

Anot „The New York Times“, keturi buvę rusų kaliniai, kovoję „Wagner“ gretose Rytų Ukrainoje, teigė, kad pastarosiomis savaitėmis sulaukė skambučių ir žinučių su pasiūlymais sudaryti naujus karinius kontraktus. Tokie jų pareiškimai patvirtina neseniai pasirodžiusius Rusijos karinių tinklaraščių autorių pranešimus.

Trys buvę kovotojai teigė, kad jiems buvo konkrečiai siūloma prisijungti prie „Rosgvardijos“ – sukarinto Rusijos nacionalinės gvardijos sparno.

„Wagner“ bendrovė oficialiai tampa „Rosgvardijos“ dalimi. Visa struktūra, darbo metodai ir vadai lieka tie patys“, – leidinys cituoja buvusio „Wagner“ smogiko gauto laiško tekstą.

Straipsnio autoriai pažymėjo, kad žinutės autentiškumo patikrinti nepavyko, tačiau ji pasirodė platesnių „Rosgvardijos“ pastangų pristatyti save kaip „Wagner“ išsiplėtusių prokremliškų sukarintų pajėgų, kurių piko metu trijuose žemynuose buvo dešimtys tūkstančių kovotojų, įpėdinę, kontekste.

Vienas „Rosgvardijos“ pareigūnas, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga, patvirtino, kad pajėgos neseniai sukūrė specialią brigadą, kuri priims buvusius kalinius, kovojusius „Wagner“ daliniuose.

Teigiama, kad kiti buvę „Wagner“ nariai galėjo prisijungti prie „Rosgvardijos“ taktinio padalinio „Achmat“, įsikūrusio Rusijos pietiniame Čečėnijos regione.

Rugsėjo mėnesį „Wagner“ sustabdė samdinių verbavimą, apie tai pranešė Rusijos žiniasklaida, remdamasi žinutėmis bendrovei tarnavusių kovotjų giminaičių susirašinėjimuose.

Viename iš platformos „Telegram“ kanalų, susijusių su „Wagner“ taip pat buvo publikuota administratoriaus žinutė, kurioje teigiama, kad „dėl pastarųjų įvykių verbavimas į kompaniją laikinai sustabdytas“.

Pasak „The New York Times“, norintys kovoti bendrovės gretose yra įrašyti į „rezervą“.

Vėliau Pavelas, likviduoto Rusijos PMC „Wagner“ vadovo Jevgenijaus Prigožino sūnus, tapo „didžiuoju žmogumi“ ir vadovavo šiai privačiai karinei bendrovei, kuri dabar yra „Rosgvardijos“ dalis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas