Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„The New York Times“: Ukraina perėjo prie lėto atsitraukimo strategijos – tik ar ji gali pasiteisinti?

Esant didelei skaitinei priešo persvarai, Ukraina yra priversta griebtis lėto atsitraukimo su įnirtingais mūšiais taktikos, bandydama išnaudoti agresorių. Apie tai rašo laikraštis „The New York Times“, analizuodamas pastarųjų metų karo eigą.
Karas Ukrainoje
Karas Ukrainoje / Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Telegram“

Leidinyje pažymima, kad pastaraisiais mėnesiais Ukraina prarado keleto gana svarbių miestų kontrolę – kiekvieną jų po įnirtingų mūšių, kurie kartais trukdavo ištisus mėnesius. Pirmoji šiame sąraše gruodžio–sausio mėn. buvo Marijinka, paskui Avdijivka, o neseniai Ukrainos ginkluotosios pajėgos pasitraukė iš Vuhledaro.

Nors lėtas Ukrainos atsitraukimas išorės stebėtojams gali atrodyti kaip galutinis posūkis karinio pralaimėjimo link, Ukrainos vadai ir karo ekspertai tai neigia.

Jie sako, kad fronte kovojama ne dėl teritorinių laimėjimų, o dėl priešo išsekinimo, kad jis nebegalėtų kovoti. Nusileisdama agresoriui visais kariniais ištekliais ir ginkluote, Ukraina priversta „keisti teritoriją į Rusijos nuostolius“, sako Nikolajus Beleskovas, Ukrainos vyriausybinio strateginių tyrimų instituto analitikas. Idėja – pasitraukti iš miesto, į kurį nusitaikė agresorius, po to, kai rusai patiria maksimalius nuostolius bandydami jį užimti.

„Šį karą lems ne tai, kas kontroliuos Vuhledarą ar kitus taktinius fronto miestus. Jis priklausys nuo to, kiek karių rusai prarado bandydami užimti Vuhledarą, palyginti su nuostoliais, kuriuos patyrė ukrainiečiai, bandydami jį išlaikyti“, – sakė Vienoje dirbantis karo analitikas Franzas-Stefanas Gady. Tačiau, atsižvelgiant į Rusijos gebėjimą atlaikyti didžiulius nuostolius, kyla klausimas, kiek teritorijos ukrainiečiai bus priversti atiduoti, kol rusų kariuomenė bus išsekinta, pažymi NYT.

Suomijos „Black Bird Group“ karinis ekspertas Pasi Paroinenas pažymėjo, kad per pastaruosius du mėnesius Rusija žengė į priekį tokiu tempu, kokio nebuvo nuo karo pradžios, ir užėmė tris kartus daugiau teritorijos nei birželį ir liepą.

NYT klausia, kiek reali yra Ukrainos strategija, turint omenyje, kad Vladimiras Putinas pastatė ekonomiką į karo padėtį ir nerodo jokių ženklų, kad ketina nutraukti kovą.

Jungtinės Karalystės Karališkojo Jungtinių paslaugų instituto analitikai apskaičiavo, kad, atsižvelgiant į dabartinius nuostolius ir naujų mašinų gamybos tempą, Rusija iki 2026 m. greičiausiai išeikvos savo šarvuotų kovos mašinų atsargas.

Kaip rašė UNIAN, Rusijos kariuomenė mūšiuose dėl Vuhledaro neteko tūkstančių karių. Atsižvelgiant į sunkiai sužeistus, žuvusius ir dingusius be žinios, vien 155-oji ir 40-oji jūrų pėstininkų brigados prie Vuhledaro galėjo netekti daugiau kaip 2 100 žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas