Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„The New York Times“: Ukrainos pajėgos planuoja būsimą žiemą paversti ginklu prieš Rusiją

Šią žiemą Ukrainos ginkluotosios pajėgos planuoja raketomis atakuoti Rusijos užnugaryje esančius valdymo centrus, amunicijos sandėlius ir tiekimo linijas, skelbia amerikiečių leidinys „The New York Times“.
Ukrainos karys
Ukrainos karys / „Reuters“/„Scanpix“

Spėjama, kad tokiu būdu Ukrainos kariuomenė nori sumažinti Rusijos kovinį pajėgumą. Visų pirma, Jungtinių Valstijų perduotos ATACMS raketos suteikia gynybos pajėgoms galimybę smogti rusų pozicijoms visoje laikinai okupuotoje teritorijoje. Be to, kiekvienas kilometras, kurį ginkluotosios pajėgos žengia į pietus, sukelia naujų problemų Rusijos pusei.

Straipsnyje taip pat pažymima, kad 2023 m. Rusija išmoko daug geriau prisitaikyti prie karo veiksmų nei pernai. Šalis agresorė gali bandyti pakeisti tiekimo kelius arba panaudoti savo artileriją ir aviaciją, kad atremtų Ukrainos ginkluotųjų pajėgų apšaudymą.

Pasak analitiko Jack Watlingo, jei Rusijos kariai bus įtraukti į plačią fronto gynybą ir jų logistika bus smarkiai sutrikdyta, jie gali tiesiog sušlapti ir sušalti.

„Nors tiksliniai smūgiai gali pabloginti jų logistiką, ribotas Rusijos karių apmokymas ir lauko parengimas gali maksimaliai sutrikdyti kritinę padėtį“, – aiškino jis.

Savo ruožtu tikėtina, kad Rusija smogs Ukrainos civilinei energetikos infrastruktūrai.

Kiek anksčiau Jungtinių Valstijų gynybos sekretorius Lloydas Austinas pabrėžė, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas nori įstumti Ukrainą į šaltą žiemą ir tamsą, bet pralaimės. Tuo pat metu naujienų agentūra „Reuters“ skelbia, kad kitą žiemą Ukrainoje gali užsitęsti elektros energijos tiekimo nutraukimas.

Tuo tarpu Ukrainos gynėjai jau ruošiasi šaltajam metų laikui: apšiltina žemines ir ruošia įrangą.

„AFP“/„Scanpix“/Ukrainos gynėjai Bachmute
„AFP“/„Scanpix“/Ukrainos gynėjai Bachmute

Pastaraisiais mėnesiais Ukraina ne kartą sėkmingai taikėsi į elektros pastotes Rusijos Federacijos teritorijoje, ko pasekoje ne viena gyvenvietė liko be elektros energijos tiekimo.

Ankčiau Ukrainos gynybos žvalgybos vadovas Kyrylo Budanovas perspėjo Rusiją, kad ateinančią žiemą jai teks pačiai pajusti tai, ką Ukrainai teko išgyventi praeitais metais šaltuoju sezonu. Jis taip pat pridūrė, kad oro sąlygos nesustabdys Ukrainos pajėgų kontrpuolimo.

"Koviniai veiksmai vienaip ar kitaip bus tęsiami. Šaltyje, drėgmėje ir purve kovoti sunkiau. Kontrpuolimas bus tęsiamas", - pabrėžė K.Budanovas.

Iš Ukrainos vadovybės vis dažniau pasigirsta vertinimų, kad Rusija ėmė mažiau eikvoti savo artilerijos resursus. Manoma, jog Rusija galėtų taikyti tokią taktiką siekdama sukaupti didesnes atsargas žiemai.

Tikėtina, kad prasidėjus „šildymo sezonui“, bus atnaujintos raketų ir dronų atakos prieš Ukrainos energetikos infrastruktūrą.

„Jie kaupia tam skirtas raketas“, – praeitą mėnesį žiniasklaidos grupei CNN sakė Ukrainos energijos tiekėjo DTEK generalinis direktorius Maksymas Timčenka.

Praėjusiais metais Rusijos raketų atakos apgadino arba sunaikino apie du trečdalius Ukrainos energetikos objektų, tačiau civilių ryžto palaužti nepavyko.

DPA/„Picture Alliance“/„Scanpix“ nuotr./Oro gynybos sistema „Patriot“
DPA/„Picture Alliance“/„Scanpix“ nuotr./Oro gynybos sistema „Patriot“

„Praėjusiais metais nebuvo „Patriot“, NASAMS, IRIS-T, SAMP-T ir daugelio kitų sistemų, – rugsėjo pabaigoje sakė Ukrainos ministras pirmininkas Denysas Šmyhalis. – Mūsų priešlėktuvinės gynybos sistema tapo dar labiau išvystyta ir pažengusi... Iki žiemos ji taps dar stipresnė.“

Pasak CNN, šiemet Ukraina žiemai kur kas geriau pasiruošusi. Šalyje padidėjo ir energijos gamyba. Šiuo metu veikia septyni branduoliniai reaktoriai, dar du turėtų būti įjungti. Iš Europos Sąjungos taip pat galima importuoti daugiau elektros energijos nei anksčiau. Padidėjo vietinė gamtinių dujų gavyba.

Problema tebėra dujų paskirstymas. Trūksta autotransformatorių, todėl tikėtina, kad šią žiemą vis dar bus elektros energijos tiekimo sutrikimų. Tačiau Ukrainos tinklas yra atsparesnis nei prieš metus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas