Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„The Telegraph“: Ukraina gali brangiai sumokėti už įsiveržimą į Kurską

Dėl drąsios operacijos Donbaso miestai liko neapsaugoti nuo spartaus Rusijos puolimo, rašo britų leidinys „The Telegraph“.
Ukrainos kariai
Ukrainos kariai / „AFP“/„Scanpix“

Rusijos pajėgos lėtai artėja prie Pokrovsko nuo tada, kai vasario mėn. užėmė strategiškai svarbų Avdijivkos miestą, esantį už 50 km į rytus.

Tačiau nuo tada, kai Ukraina iš Donbaso atitraukė elitinius dalinius, kad galėtų įsiveržti į Kurską, Rusijos puolimas paspartėjo.

„Niekada nemačiau tokio greičio“, – šią savaitę laikraščiui „The Telegraph“ sakė vietovėje kovojančio Ukrainos oro žvalgybos padalinio vadas.

„SIPA“/„Scanpix“/Karas Ukrainoje
„SIPA“/„Scanpix“/Karas Ukrainoje

„Tai labai greita. Ir mūsų problema ta pati: neturime pėstininkų, neturime pakankamai artilerijos ar sviedinių. Neturime pakankamai dronų.

Priešas dislokavo galingus elektroninės kovos padalinius, todėl kartais, norėdami sunaikinti vieną tanką, turime paleisti 10, 12, 15 raketų. Jei vienam iš jų pasisektų surasti pirmąją EW transporto priemonę, galėtume sunaikinti likusius.

Padėtis yra labai sudėtinga ir ne mūsų naudai. Dabar mums kritiškiausias dalykas yra didelis Rusijos Federacijos karių skaičius. Skaičiuoju, kad jie mus lenkia bent penkis kartus“, – sakė vadas.

Kada rusų pajėgos pasieks miestą?

Per pastarąsias tris savaites rusai pasistūmėjo mažiausiai penkias mylias miesto link, judėdami palei geležinkelio linijos ruožą, kuris suteikia priedangą jų pėstininkams.

Volodymyras Zelenskis / „Telegram“/Karas Ukrainoje
Volodymyras Zelenskis / „Telegram“/Karas Ukrainoje

Iki antradienio jie užėmė trečdalį Novohrodivkos miesto, esančio prie šios geležinkelio linijos. Iki penktadienio Novohrodivka visiškai krito.

Mūšiai vyksta „kairėje pusėje, žiūrint nuo priešo link Pokrovsko“, akivaizdžiai bandant apeiti Mirnohrado priemiestį, kur urbanistinė aplinka gali juos sulėtinti, sakė vadas.

„Jie bando pralaužti šį flangą, iš esmės palei kelią į Pokrovską, ir jiems tai pavyksta, ir labai sėkmingai“, – pridūrė jis.

Ukrainos analitinis centras „Gynybos strategijų centras“ (CDS) ketvirtadienį paskelbtame vertinime teigė, kad rusai miestą tikriausiai pasieks rugsėjo viduryje.

Bloga žinia Ukrainai

Pokrovskas yra strateginis mazgas, esantis prie kelių ir geležinkelių jungčių, kurios palaiko Ukrainos įgulą, laikančią frontą kitose Donecko srities dalyse. Tiesiausiu keliu tarp Pokrovsko ir Kostantynivkos jau dabar per daug pavojinga važiuoti ir tikriausiai artimiausiomis dienomis ar savaitėmis jis bus nutrauktas.

Jei Pokrovskas žlugs, tai labai apsunkins Ukrainos karių logistiką aplink Torecką, Časiv Jarą ir „tvirtovės“ aglomeraciją – Slovjanską, Kramatorską ir Kostiantynivką.

V.Zelenskio „Telegram“ nuotr./Karas Ukrainoje
V.Zelenskio „Telegram“ nuotr./Karas Ukrainoje

Rusai yra pasirengę užkariauti nemažą dalį Donecko srities – tai vienas iš jų deklaruojamų karo tikslų – pavojingai pakenkti likusioms Ukrainos atramos pozicijoms ir grasina pulti Dnieprą.

Tiesioginis Kursko operacijos rezultatas

Atrodo, kad ši beviltiška padėtis yra tiesioginis Ukrainos invazijos į Kurską rezultatas.

Šia operacija, kurią suplanavo generolas Oleksandras Syrskis ir kuriai pritarė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, buvo siekiama atitraukti Rusijos karius nuo šio fronto.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vyriausiasis vadas generolas O.Syrskis šią savaitę pripažino, kad rusai neužkibo ant masalo.

Jie perkėlė tūkstančius karių iš kitų linijos dalių į Kurską, o Pokrovsko fronte jų skaičius padvigubėjo.

„AFP“/„Scanpix“/Karas Ukrainoje
„AFP“/„Scanpix“/Karas Ukrainoje

CDS perspėjo, kad Pokrovsko sektoriuje Rusijos pajėgų, išteklių, bepiločių orlaivių ir artilerijos pranašumas yra 4 prieš 1 ir kad galima daryti prielaidą, jog rusai pasieks Pokrovską iki rugsėjo vidurio.

Tai – dar ne pabaiga

Ukrainiečių šaltiniai teigia, kad Pokrovsko kryptimi rusai patiria rekordiškai daug nuostolių ir kad jie negalės ilgiau išlaikyti tokio tempo.

CDS savo vertinime prognozavo, kad „artėjantis mūšis dėl Pokrovsko bus priešo puolamosios operacijos pietvakariniame karo veiksmų teatre 2024 m. kulminacija“.

Net kai kurie Rusijos karo tinklaraštininkai nerimauja, kad pastarojo meto pažanga buvo įtartinai sklandi. Galbūt, spėliojo jie, ukrainiečiai rengia kokius nors spąstus?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas