Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„The Times“ išskyrė garsiausias ukrainiečių pasalas prieš rusų aviaciją

Per daugiau nei dvejus karo ir planavimo metus ištobulinta drąsi Ukrainos oro gynybos taktika skausmingai kainavo ir kadaise dominavusioms Rusijos oro pajėgoms, skelbia britų leidinys „The Times“.
Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / „Cover Images“/„Scanpix“

Pasak straipsnio, ukrainiečiai pasalose prieš rusų orlaivius pasitelkdavo sovietinių laikų raketas.

Vienas aukšto rango Ukrainos karinės žvalgybos pareigūnas žurnalistams atskleidė bendros operacijos su šalies karinėmis oro pajėgomis detales.

Teigiama, kad dar 2022 m. gegužę Ukraina nusprendė atkurti sistemą S-200 ir naudoti ją fronte.

Wikipedia.org nuotr./Raketinis kompleksas S-200
Wikipedia.org nuotr./Raketinis kompleksas S-200

Pirmiausia buvo ieškoma karininkų, anksčiau eksploatavusių šias priešlėktuvines raketų sistemas, o paskui – inžinierių, galinčių jas atkurti. Pirmasis paleidimas įvyko 2023 m. rudenį, tačiau dėl pasikeitusių A-50 skrydžių trajektorijos paleistos raketos nepataikė į taikinį. Tačiau kariuomenė teigia, kad ši operacija vis dėlto turėjo teigiamą poveikį.

„Mes parodėme pavyzdį karinėms oro pajėgoms, kad jos nebijotų būti apšaudomos. Nuo pat pirmojo bandymo, kai paleidome dvi raketas, jie pamatė, kaip greitai paslėpėme paleidimo įrenginius ir evakavome – niekas net nepastebėjo, kur esame“, – kalbėjo karinės žvalgybos pareigūnas.

Šiemet Ukraina ėmėsi kitokios strategijos Rusijos orlaivių medžioklėje. Ukrainos karinės oro pajėgos panaudojo ant sunkvežimių sumontuotas vokiškas „Patriot“ baterijas.

„Tai buvo labai rizikinga, nes „Patriot“ turėjome nuvaryti labai arti fronto. Tai radaras, paleidimo įrenginys, energijos šaltinis, apsaugos transporto priemonė. Tai penkios ar šešios didelės transporto priemonės“, – „The Times“ aiškino Ukrainos oro pajėgų pulkininkas leitenantas.

Sausio 14 d. baterija laukė Azovo jūrą kertančio lėktuvo A-50 su valdymo centro lėktuvu Il-22. Rusų įgulos manė, kad jie yra toli už bet kokios antžeminės grėsmės nuotolio ribų. Nuo raketų smūgio juos skyrė mažiau nei dvi minutės – A-50 nukrito į jūrą, o Il-22 buvo apgadintas.

Wikipedia.org nuotr./Rusijos karinių oro pajėgų lėktuvas A-50
Wikipedia.org nuotr./Rusijos karinių oro pajėgų lėktuvas A-50

Tada Rusijos vadovybė perkėlė A-50 iš „Patriot“ veikimo zonos, tačiau juos vis dar galėjo pasiekti S-200. Vasario 23 d., vadovaujant Ukrainos karinei žvalgybai, Ukrainos S-200 baterija pataikė į antrą lėktuvą, kuris buvo maždaug už 170 km nuo fronto linijos.

Per kitą operaciją Ukrainos pajėgoms pavyko padaryti naujų nuostolių Rusijos pajėgoms. Kariškiai panaudojo sistemą S-300 su įjungtu radaru kaip jauką ir įviliojo lėktuvus į „Patriot“ veikimo zoną.

„Jie mielai išskrido sunaikinti S-300, o tada pasirodė „Patriot“. Iš šešių lėktuvų du numušė S-300, o keturis – „Patriot“, – didžiavosi oro pajėgų pulkininkas leitenantas.

Balandžio 19 d. Ukrainos karinės žvalgybos dalinys su S-200 pataikė į Rusijos strateginį bombonešį Tu-22M3. Jis sudužo virš Stavropolio krašto, vykdydamas misiją paleisti sparnuotąsias raketas į Ukrainą.

„Nuo to laiko jie pakeitė savo raketų paleidimo atstumą. Mes juos nustūmėme nuo kai kurių taikinių, kuriuos jie galėjo atakuoti“, – pridūrė karininkas.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo duomenimis, nuo plataus masto karo pradžios Rusijos kariuomenė neteko 369 įvairių tipų orlaivių ir 328 sraigtasparnių.

Anksčiau pranešta, kad sausio 14 d. Ukrainos gynėjams pavyko numušti tolimojo radiolokacinio aptikimo ir valdymo lėktuvą A-50, o vasario 23 d. buvo sunaikintas antrasis A-50.

VIDEO: Pamatykite patys: Ukrainos pajėgos sumedžiojo brangų rusų lėktuvą

Tąkart Rusijos karinė vadovybė tikino, kad Ukraina šių orlaivių nenumušė. Pagal jų versiją, į Rusijos aviaciją taikėsi jos pačios priešlėktuvinė gynyba.

Tačiau vėliau Maskva pripažino, kad vasario mėnesį A-50 numušė Ukrainos pajėgos. Lėktuvas buvo sunaikintas, o įgula žuvo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas