Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„The Times“ šaltiniai Kyjive: Rusija ruošiasi įsiveržimui į Moldovą

Britų dienraštis „The Times“ skelbia, kad Rusija netrukus planuoja atidaryti naują frontą Moldovoje ir iš jos pulti Ukrainą. Autoritetingas leidinys remiasi šaltiniais Ukrainos ginkluotosiose pajėgose.
Kišiniovas
Kišiniovas / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Vienas Ukrainos gynybos pareigūnas teigė, esą yra „keli ženklai“, rodantys, kad gali būti puolama Moldova, kurios kariuomenėje tarnauja vos 3250 karių. Jei operacija pavyktų, Rusijos pajėgos galėtų veržtis į svarbų Juodosios jūros uostą Odesą iš vakarinės pusės.

„Manome, kad Kremlius jau priėmė sprendimą atakuoti Moldovą. Moldovos likimas labai svarbus. Jei Rusija ten perims kontrolę, karine prasme mus pulti bus lengviau ir grėsmė Ukrainai taps egzistencine“, – „The Times“ tvirtino pareigūnas.

Aerodrome ruošiamasi priimti svečius?

Kaip jau rašė 15min, Moldovos separatistiniame Uždniestrės regione jau pakilusi įtampa – tenykštė prokremliška administracija dėl kelių neaiškių sprogimų apkaltino „teroristus“.

„Scanpix“/AP nuotr./Esą apšaudytas administracinis pastatas Tiraspolyje
„Scanpix“/AP nuotr./Esą apšaudytas administracinis pastatas Tiraspolyje

O antradienio popietę Rusijos propagandiniai kanalai pranešė, kad Uždniestrėje buvo užkirstas kelias dar vienai tariamai atakai – neva buvo „neutralizuota“ skraidyklė su sprogmenimis, kuri būtų buvusi panaudota taikantis į radijo ir TV centrą.

Vakarų analitikai mano, kad Maskva gali siekti sukurti sausumos koridorių iš Rusijos iki pat Uždniestrės per visą Pietų Ukrainos pakrantę. Taip Kyjivo vyriausybė būtų visiškai atkirsta nuo Juodosios jūros.

„The Times“ šaltinis visgi mano, kad Rusija galėtų žengti dar toliau – esą Kremlius galėtų pakurstyti moldavų nepasitenkinimą dėl skurdo ir pasinaudojęs neramumais užimti visą šalį.

Moldova sunkiai susitvarko su pabėgėlių iš Ukrainos srautais, o dėl karo beveik 15 proc. įprastai eksportuojamų prekių neišvyko iš šalies. Šalis nepriklauso NATO, bet ribojasi su Aljansui priklausančia Rumunija.

Kaip teigė „The Times“ šaltinis, Ukrainos žvalgyba užfiksavo aktyvesnę nei įprasta veiklą pagrindiniame Uždniestrės sostinės Tiraspolio aerodrome, kur esą turėtų būti atskraidinti transportiniai lėktuvai „Iliušin-76“ ir sraigtasparniai.

„Tai liudija, kad rusai ruošiasi konfliktui ir ruošia desantininkų operaciją. Yra didelė tikimybė, kad desantininkai bus atgabenti iš Krymo“, – mano pareigūnas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Automobilių patikra Uždniestrėje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Automobilių patikra Uždniestrėje

Šiuo metu Uždniestrėje, kaip manoma, yra apie 1,5 tūkst. Rusijos karių. Tiesa, jei planuojama atskraidinti daugiau pajėgų, orlaiviai turėtų kirsti Ukrainos oro erdvę, o tai būtų rizikinga, nes ukrainiečių oro gynybos sistemos vis dar veikia.

Užimti Odesą kol kas nesugebėtų

Anot „The Times“ šaltinio, intervencijai Moldovoje Rusijai būtų reikalingas pretekstas, kurį dabar sukurti esą labai lengva ir kuris galėtų sutapti su gegužės 9-ąja, kai Rusija mini Pergalės dieną. Tarkime, vienu metu galėtų prasidėti ir karinė operacija Uždniestrėje, ir riaušės Moldovos sostinėje Kišiniove.

Britų Karališkojo jungtinių tarnybų instituto tyrėjai Jackas Watlingas ir Nickas Reynoldsas neseniai paskelbtoje ataskaitoje rašo, kad Rusijos federalinė saugumo tarnyba (FSB) dar svarsto, ar reikia bandyti destabilizuoti situaciją Moldovoje ir taip „įkalinti“ Ukrainos pajėgas šalies pietvakariuose tokiu metu, kai pagrindinės kovos vyksta Donbase.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Pabėgėliai iš Ukrainos pasienyje su Moldova
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Pabėgėliai iš Ukrainos pasienyje su Moldova

Anot ataskaitos autorių, specialiąja operacija Moldovoje būtų parodyta Vakarams, kad paramos Ukrainai pasekmės gali būti plačios.

Balandžio 7 dieną Moldovos vyriausybė uždraudė viešai demonstruoti rusiškus karinius simbolius, įskaitant raidę Z. Maskvoje tokie veiksmai interpretuojami kaip ženklas, kad siekiama atremti Rusijos įtaką šalyje.

J.Watlingo ir N.Reynoldso ataskaitoje taip pat teigiama, kad Ukrainos žvalgyba sužinojo, jog FSB generolas majoras Dmitrijus Miliutinas ketina Moldovoje įsteigti fiktyvų „protesto judėjimą“, kuris specialiai masiškai demonstruotų uždraustus simbolius.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijos kariai Mariupolyje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijos kariai Mariupolyje

Tuomet Moldovos pareigūnai tiesiog negalėtų neskirti „protestuotojams“ baudų, o toks žingsnis jau leistų prorusiškai opozicijai ir Kremliui kaltinti vyriausybę smaugiant žmogaus teises bei žodžio laisvę.

„The Moscow Times“ neseniai pranešė, kad Rusijos Valstybės Dūmos deputatas Viktoras Vodolackis mano, jog Kremlius gali artimiausioje ateityje pripažinti Uždniestrės nepriklausomybę – taip, kaip prieš invaziją pasielgė su apsišaukėliškomis Donecko ir Luhansko liaudies respublikomis Ukrainoje.

„Jei Rusija pripažins Uždniestrės nepriklausomybę, kils tiesioginė grėsmė Moldovos teritoriniam vientisumui. Tai reikštų Donbaso scenarijų.

Tai reikštų, kad Rusija į Uždniestrę perkeltų karinių pajėgumų, pripažintų regioną Rusijos dalimi ir taip toliau“, – vardijo „The Times“ šaltinis, o antradienį socialiniuose tinkluose pasirodė nuotraukų, kuriose matyti, kad Ukrainos pasieniečiai užblokavo pasienio su Uždniestre perėja betono luitais.

Vis dėlto Vakarų karybos analitikai kol kas mano, kad Rusijai gali būti sunku sustiprinti pajėgas Moldovos teritorijoje dar neužsitikrinus koridoriaus į šią valstybę per Ukrainą – Maskva esą kol kas negali užimti tvirtove paverstos Odesos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas