Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„The Wall Street Journal“: artimiausiomis dienomis Izraelis gali pradėti antžeminę invaziją į Libaną

Izraelio specialiosios pajėgos rengia nedidelius tikslinius reidus į pietų Libaną, renka žvalgybinę informaciją ir bando pasiruošti prieš galimą platesnio masto antžeminį įsiveržimą, kuris gali būti surengtas jau net šią savaitę, amerikiečių leidiniui „The Wall Street Journal“ atskleidė su tuo susipažinę asmenys.
Izraelio karys
Izraelio karys / „Shutterstock“

Šių reidų metu siekiama patekti į palei sieną esančius „Hezbollah“ tunelius. Pastaruosius mėnesius tai buvo platesnio masto operacijos dalis, kuria siekiama sumažinti „Hezbollah“ pajėgumus palei dviejų šalių sieną.

Anot šaltinių, bet kokių antžeminių veiksmų laikas gali keistis.

Šiuo metu Izraelis patiria didelį JAV spaudimą nevykdyti plataus masto invazijos. Iš karto nebuvo aišku, kiek laiko Izraelis sieks išlaikyti teritoriją, ar įsiveržimas bus labiau panašus į keletą didesnių reidų.

„AFP“/„Scanpix“/Izraelio smūgis Libanui
„AFP“/„Scanpix“/Izraelio smūgis Libanui

Buvęs aukšto rango Izraelio karinis pareigūnas Amiras Avivi, kuris ir toliau dirba su gynybos institucijomis, pažymėjo, kad Izraelio antžeminis įsiveržimas yra neišvengiamas ir kad šie reidai yra pasirengimo dalis.

„Izraelio gynybos pajėgos daug ruošiasi antžeminiam įsiveržimui, – teigė jis. – Apskritai tai visada apima specialiąsias operacijas. Tai yra proceso dalis.“

Jo teigimu, dėl pastarųjų atakų „Hezbollah“ pajėgos yra stipriai susilpnėjusios, tad kol kas nėra nuspręsta, kaip giliai Izraelio kariuomenė žengtų į Libaną ir kokiomis sąlygomis iš jo atsitrauktų.

Tuo tarpu Izraelio gynybos ministras Yoavas Gallantas, pirmadienį kalbėdamas pėstininkų ir tankų brigadoms šiaurėje, tvirtino, kad Izraelis ruošiasi įžengti į Libaną pasitelkdamas pėstininkus, tankus, laivus ir oro pajėgas.

„Hassano Nasrallah pašalinimas yra labai svarbus žingsnis, tačiau jis nėra galutinis. Panaudosime visus turimus pajėgumus, – kariams kalbėjo ministras. – Naudosime visas priemones, kurių gali prireikti – jūsų pajėgas, kitas pajėgas, iš oro, jūros ir sausumos“.

Pirmą kartą po to, kai praėjusią savaitę per masinį Izraelio aviacijos smūgį pietiniuose Beiruto priemiesčiuose buvo nukautas H.Nasrallah, aukšto rango pareigūnas, grupuotės generalinio sekretoriaus pavaduotojas sakė, kad jo ir kitų aukščiausių karinių vadų nužudymas nesumažino kovotojų gebėjimo kovoti.

„Esame pasirengę antžeminiam susidorojimui su priešu, jei jis nuspręstų įžengti“, – pirmadienį per televiziją pareiškė Naimas Qassemas.

„Shutterstock“/„Hezbollah“ grupuotės vadas Hassanas Nasrallah
„Shutterstock“/„Hezbollah“ grupuotės vadas Hassanas Nasrallah

„Platesnis antžeminis įsiveržimas būtų didelė provokacija regione ir dar vienas smūgis šaliai, paženklintai ankstesnių invazijų, pasibaigusių 2000 m. ir 2006 m., randais“, – rašo „The Wall Street Journal“.

Izraelio vyriausybė patiria spaudimą sukurti buferinę zoną, kad sustabdytų „Hezbollah“ išpuolius, dėl kurių apie 60 tūkst. žmonių buvo priversti palikti savo namus šiaurėje, ir užkirstų kelią tokiam tarpvalstybiniam išpuoliui, kokį „Hamas“ surengė prieš Izraelį spalio 7 d. ir kurio vis dar baiminasi daugelis šalies gyventojų.

Vienas aukšto rango Izraelio pareigūnas praėjusią savaitę sakė, kad šalis tikisi išvengti sausumos invazijos. Tačiau ji didino savo pajėgas šiaurėje, kai dėmesys buvo sutelktas į kovą su „Hezbollah“, ir dabar jų turi daugiau nei bet kur kitur šalyje.

JAV ir arabų šalys nuolat teigė norinčios diplomatinio krizės sprendimo ir perspėjo dėl regioninio karo pavojaus.

Nepaisant to, JAV taip pat sustiprino savo pajėgas regione, kad atgrasytų tokias šalis kaip Iranas nuo įsitraukimo į konfliktą ir būtų pasirengusios reaguoti į bet kokį eskalavimą.

Sekmadienį Pentagonas pranešė, kad prie Raudonosios jūros laikys lėktuvnešio „USS Abraham Lincoln“ smogiamąją grupę ir ją lydinčius laivus. Buvo tikimasi, kad lėktuvnešis „Lincoln“ pasitrauks, kai atplauks lėktuvnešio „USS Harry S. Truman“ smogiamoji grupė. Dabar „Truman“ veiks netoli Viduržemio jūros. Pasak „The Wall Street Journal“, JAV neįprasta laikyti du lėktuvnešius šiame regione.

Kariuomenė pranešė, kad praėjusią savaitę Izraelis iš oro smogė daugiau kaip 2 000 taikinių, vykdydamas intensyviausią Libano bombardavimą per daugelį metų.

Izraelio pajėgos du kartus – 1978 m. ir 1982 m. per šalies pilietinį karą – įsiveržė į Libaną, kad kovotų su Palestinos išsivadavimo organizacija, kuri iš Libano teritorijos rengė reidus į Izraelį.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Pranešimų gaviklių sprogimas Libane
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Pranešimų gaviklių sprogimas Libane

1982 m. kariuomenė apgulė sostinę Beirutą, paskui pasitraukė ir užėmė buferinę zoną palei sieną. Jų buvimui pasipriešino „Hezbollah“, o 2000 m., kai jie pasitraukė į Izraelio teritoriją, jų veikla galutinai nutrūko.

2006 m. Izraelis vėl įsiveržė į Libaną, kai „Hezbollah“ paėmė į nelaisvę du Izraelio kareivius ir nugabeno juos atgal į Libaną. Karas truko apie mėnesį.

Pasak šiuose reiduose dalyvavusių rezervistų ir Izraelio pareigūno, spalio pabaigoje, likus kelioms savaitėms iki Izraelio invazijos į Gazos ruožą, kariai taip pat surengė nedidelius reidus į Gazos ruožą, kurie dažnai trukdavo mažiau nei 12 valandų ir po to grįždavo į Izraelį, kad išvalytų teritoriją prie sienos, įskaitant tunelius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas