Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„The Wall Street Journal“ atskleidė E.Musko ir V.Putino draugystę: prašė paslaugos Xi Jinpingui

Elonas Muskas, turtingiausias pasaulio žmogus ir verslininkas, turintis prieigą prie tam tikro kiekio slaptos informacijos Jungtinėse Valstijose, nuo 2022 m. pabaigos nuolat bendrauja su Vladimiru Putinu, skelbia amerikiečių leidinio „The Wall Street Journal“ tyrimo išvados.
JAV verslininkas Elonas Muskas ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas
JAV verslininkas Elonas Muskas ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas / 15min koliažas/ „Scanpix“

Keli esami ir buvę JAV, Europos ir Rusijos pareigūnai leidiniui patvirtino, kad šių reguliarių E.Musko ir V.Putino kontaktų ir pokalbių temos apima geopolitiką, verslo ir asmeninius reikalus.

Milijardierius užmezgė glaudžius verslo ryšius su JAV karinėmis ir žvalgybos agentūromis, todėl turi išskirtinę galimybę susipažinti su kai kuriomis jautriausiomis Amerikos kosmoso programomis.

Bendrovė „SpaceX“, teikianti paslaugą „Starlink“, 2021 m. laimėjo 1,8 mlrd. dolerių vertės įslaptintą sutartį ir yra pagrindinė Pentagono ir NASA raketų paleidėja. Be to, E.Muskas turi saugumo leidimą, leidžiantį jam prieiti prie tam tikros įslaptintos informacijos.

Imago / Scanpix nuotr./Vladimiras Putinas
Imago / Scanpix nuotr./Vladimiras Putinas

Straipsnyje rašoma, kad V.Putinas „prašė milijardieriaus neaktyvuoti jo palydovinio interneto paslaugos „Starlink" Taivane“, kad padarytų paslaugą Kinijos vadovui Xi Jinpingui, tai žurnalistams atskleidė bent du informuoti šaltiniai.

Ši informacija kelia didelį nerimą, nes E.Muskas šiemet tapo pagrindiniu respublikonų kandidato į prezidento postą Donaldo Trumpo kampanijos rėmėju ir gali rasti vaidmenį D.Trumpo administracijoje, jei šis laimės.

Nors pastaraisiais metais JAV ir jų sąjungininkės izoliavo V.Putiną, E.Musko užmegztas dialogas galėtų reikšti atnaujintą bendradarbiavimą su Rusijos vadovu ir sustiprinti D.Trumpo išreikštą norą susitarti dėl pagrindinių „lūžio linijų“, tokių kaip karas Ukrainoje“, rašo „The Wall Street Journal“.

Straipsnyje taip pat pažymima, kad verslininko ryšiai su V.Putinu kelia „susirūpinimą dabartinės Joe Bideno administracijos nariams dėl galimų pavojų nacionaliniam saugumui, atsižvelgiant į tai, kad Vladimiras Putinas yra vienas pagrindinių Amerikos priešininkų“.

Vienas šaltinis, susipažinęs su situacija, žurnalistams sakė, kad Vašingtonas susiduria su dilema, nes yra labai priklausoma nuo milijardieriaus technologijų. „SpaceX“ į orbitą iškelia gyvybiškai svarbius nacionalinio saugumo palydovus ir yra bendrovė, kuria NASA pasikliauja gabendama astronautus į Tarptautinę kosminę stotį ir iš jos.

„AP“/„Scanpix“/JAV verslininkas Elonas Muskas
„AP“/„Scanpix“/JAV verslininkas Elonas Muskas

„Jie to nemėgsta“, – teigė jis, turėdamas omenyje E.Musko ir V.Putino ryšius. Vis dėlto pašnekovas pažymėjo, kad administracija nepateikė jokių perspėjimų dėl galimų E.Musko įvykdytų saugumo pažeidimų.

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas pareiškė, kad vienintelis Kremliaus bendravimas su E.Musku buvo per vieną telefono pokalbį, kurio metu verslininkas su V.Putinu aptarė „kosmosą, taip pat dabartines ir ateities technologijas“.

Be to, jis pridūrė, kad nei V.Putinas, nei Kremliaus pareigūnai su E.Musku reguliariai nebendrauja.

„Pastaraisiais metais E.Musko ir Rusijos interesai ėmė vis labiau sutapti. Be to, kad Rusija naudoja socialinį tinklą „X“ dezinformacijai skleisti ir kad verslininkas atvirai pasisako prieš pagalbą Kyjivui, Ukrainos pareigūnai šių metų pradžioje pareiškė, kad šalies rytinę ir pietinę dalį okupavusios Rusijos pajėgos pradėjo naudoti „Starlink“, kad užtikrintų saugų ryšį ir padidintų bepiločių orlaivių veikimo spindulį“, – pastebėjo „The Wall Street Journal“.

Rusijos pajėgos taip pat pradėjo masiškai naudoti per trečiąsias šalis atgabentus „Starlink“ terminalus, taip pakirsdamos vieną iš nedaugelio Ukrainos pranašumų mūšio lauke.

E.Muskas tvirtino, kad, jo žiniomis, jokie terminalai nebuvo tiesiogiai ar netiesiogiai parduoti Rusijai ir kad terminalai neveiks Rusijos teritorijoje.

„Scanpix“ nuotr./Elonas Muskas „Starlink“ interneto svetainės fone
„Scanpix“ nuotr./Elonas Muskas „Starlink“ interneto svetainės fone

Su padėtimi susipažinę pašnekovai įvertino, kad kontroliuoti, kas naudojasi „Starlink“ Ukrainoje, yra sudėtinga.

Be to, anksčiau šiais metais E.Muskas suteikė eterio laiko V.Putinui, kai transliavo kontroversiškai vertinamo žurnalisto Tuckerio Carlsono dviejų valandų trukmės interviu su Rusijos vadovu Kremliuje.

Tame interviu V.Putinas sakė esąs įsitikinęs, kad Muskas „yra protingas žmogus“.

„Elono Musko niekas nesustabdys, jis darys tai, ką mano esant reikalinga, – kalbėjo Rusijos prezidentas. – Reikia rasti su juo bendrą kalbą, reikia ieškoti būdų, kaip jį įtikinti.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?