Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„The Washington Post“: JAV rengia naują pagalbos Ukrainai strategiją

JAV prezidento Joe Bideno administracija rengia naują pagalbos Ukrainai strategiją, kuri bus orientuota ne į Rusijos užgrobtų teritorijų susigrąžinimą, bet į naujų Rusijos puolimų atrėmimą, o ilgainiui – į ginkluotųjų pajėgų ir ekonomikos stiprinimą, praneša „The Washington Post“.
Karas Ukrainoje
Karas Ukrainoje / Volodymyras Zelenskis / „Telegram“

Anot vieno šaltinio, siekiama, kad Ukraina vis dar laikytųsi mūšio lauke, bet „nukreipti ją kita trajektorija, kad iki 2024 m. pabaigos ji būtų daug stipresnė... ir pasukti tvaresniu keliu“.

JAV planai yra dalis daugiašalių beveik trijų dešimčių šalių pastangų paremti Ukrainą, pažadant ilgalaikę saugumo ir ekonominę paramą – tiek iš būtinybės, atsižvelgiant į „nuviliančius praėjusių metų kontrpuolimo rezultatus ir įsitikinimą, kad panašios pastangos šiemet greičiausiai duos tokį patį rezultatą, tiek kaip nepalaužiamo ryžto demonstravimas Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui“.

„IMAGO“/„Scanpix“/Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas
„IMAGO“/„Scanpix“/Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas

Kiekviena šalis rengia dokumentą, kuriame išdėstys konkrečius savo įsipareigojimus iki dešimties metų į ateitį.

Tačiau, pažymi laikraštis, strategijos sėkmė beveik visiškai priklauso nuo Jungtinių Valstijų, kurios šiuo metu yra didžiausios Ukrainos pinigų ir įrangos donorės, be to, jos koordinuoja daugiašales pastangas.

Šį pavasarį JAV administracija (Joe Bidenas – red.) tikisi paskelbti savo 10 metų įsipareigojimą, kurį parengs Valstybės departamentas ir Baltieji rūmai – su sąlyga, kad Kongresas pritars prezidento J.Bideno prašymui skirti papildomą 61 mlrd. dolerių finansavimą Ukrainai.

JAV pareigūnų teigimu, dokumentas garantuos paramą trumpalaikėms karinėms operacijoms, taip pat būsimų Ukrainos ginkluotųjų pajėgų, galinčių atgrasyti nuo Rusijos agresijos, kūrimui.

Jame bus numatyti konkretūs įsipareigojimai ir programos, kurios padės apsaugoti, atkurti ir plėsti Ukrainos pramonės ir eksporto bazes, taip pat skatins politines reformas, būtinas visavertei integracijai į Vakarų institucijas.

Neatsitiktinai, anot JAV pareigūno, tikimasi, kad ilgalaikis pažadas – vėlgi priklausomai nuo Kongreso paramos – taip pat bus „žadama“ pagalba Ukrainai net ir tuo atveju, jei buvęs prezidentas Donaldas Trumpas bus perrinktas antrajai kadencijai.

Leidinys taip pat pažymi, kad Vakarai tikisi, jog 2024 m. Ukraina nepraras daugiau teritorijos nei penktadalis šiuo metu Rusijos okupuotos šalies teritorijos. Be to, Vakarų vyriausybės nori, kad Kyjivas sutelktų dėmesį į taktiką, kurią jo pajėgos pastaruoju metu taiko sėkmingiau, – tolimąjį apšaudymą.

Pokalbiuose su įstatymų leidėjais administracijos pareigūnai pabrėžė, kad tik maždaug pusė prašomos 61 mlrd. dolerių sumos yra skirta nuolatinėms kovos operacijoms, o likusi dalis – padėti Ukrainai užsitikrinti saugią ateitį be didžiulės Vakarų pagalbos.

Ukrainos VRM nuotr./Kyjive nugriaudėjo sprogimai
Ukrainos VRM nuotr./Kyjive nugriaudėjo sprogimai

Pasak JAV pareigūnų, tiesiogiai dalyvavusių planuojant JAV pagalbą, JAV pagalbos dokumentą sudaro keturi etapai: kova, statyba, atstatymas ir reformos.

Plane taip pat raginama sukurti papildomą oro gynybą, kad aplink Ukrainos miestus už Kyjivo ir Odesos ribų būtų sukurti apsauginiai „burbulai“, kurie leistų atsigauti pagrindiniams Ukrainos ekonomikos sektoriams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas