Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„The Washington Post“: V.Putinas apie J.Prigožino „žygį“ buvo perspėtas. Kodėl nieko nedarė?

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas buvo įspėtas apie galimą sukilimą likus 2–3 dienoms iki jo pradžios. Tačiau prasidėjus sukilimui jis didžiąją dienos dalį nedavė jokių nurodymų. Apie tai skelbia „The Washington Post“, remdamasis laikraščiui pateiktais žvalgybos vertinimais, Ukrainos ir Europos pareigūnais, saugumo pareigūnais, NATO pareigūnais ir Rusijos diplomatiniu šaltiniu, kuris kalbėjo su anonimiškumo sąlyga.
„Wagner“ pajėgų vadas Jevgenijus Prigožinas Bachmute
„Wagner“ pajėgų vadas Jevgenijus Prigožinas Bachmute / „AFP“/„Scanpix“

Pagal „The Washington Post“ pateiktą žvalgybos vertinimą, Rusijos žvalgybos tarnybos įspėjo V.Putiną apie galimą Jevgenijaus Prigožino „perversmą“ prieš 2–3 dienas.

Laikraščio pašnekovai teigė, kad buvo imtasi priemonių sustiprinti kelių strateginių objektų, įskaitant Kremlių, saugumą – buvo padidintas V.Putino apsaugos darbuotojų skaičius ir išdalyta daugiau ginklų. Tačiau jokių kitų priemonių nebuvo imtasi.

Europos pareigūno teigimu, V.Putinas turėjo laiko priimti sprendimą likviduoti perversmą ir suimti jo organizatorius.

„Tai, kad perversmas buvo įvykdytas, buvo labai svarbu. Tada, kai jis pradėjo vykti, kilo visiškas siaubas ir sumaištis. Ilgą laiką jie nežinojo, kaip reaguoti“, – teigė leidinio šaltinis.

J.Prigožinas tapo neatsiejama Kremliaus pasaulinių operacijų dalimi.

Šaltinių teigimu, prasidėjus sukilimui, V.Putinas buvo „paralyžiuotas“ ir didžiąją dienos dalį (birželio 24 d. – red. past.) nedavė nė vieno įsakymo.

Negavo jokių nurodymų

„The Washington Post“ pažymi, kad toks įvykių aprašymas atitinka praėjusią savaitę CŽV direktoriaus Williamo Burnso viešai išsakytus komentarus, kad didžiąją dalį 36 valandų po perversmo Rusijos žvalgybos tarnybos, kariuomenė ir sprendimų priėmėjai „plaukė pasroviui“.

Tai taip pat atspindi V.Putino baimę tiesiogiai susidurti su lauko vadu, kurį dešimtmetį rėmė Rusijos saugumo institucijos. J.Prigožinas tapo neatsiejama Kremliaus pasaulinių operacijų dalimi, vadovavo trolių fermoms, skleidžiančioms dezinformaciją Jungtinėse Valstijose, ir sukarintoms operacijoms Artimuosiuose Rytuose bei Afrikoje, o vėliau oficialiai užėmė „avangardinę poziciją“ Rusijos kare prieš Ukrainą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Wagner“ kovotojai traukiasi iš Rostovo prie Dono
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Wagner“ kovotojai traukiasi iš Rostovo prie Dono

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas laikraščiui sakė, kad žvalgybos vertinimai yra „nesąmonė“ ir juos skleidžia „žmonės, kurie neturi jokios informacijos“.

Pasak Europos saugumo pareigūnų, nesant įsakymų iš Kremliaus vadovybės, birželio 24 d. rytą į Rostovą įžengus „Wagner“ kariams, vietos pareigūnams buvo palikta galimybė patiems nuspręsti, kaip elgtis.

Saugumo pareigūnai pranešė, kad, neturėdamos aiškių įsakymų, vietos karinės ir saugumo pajėgos nusprendė nebandyti sustabdyti gerai ginkluotų dalinių.

Vienas aukšto rango NATO pareigūnas sakė, kad kai kurie aukšti Maskvos pareigūnai greičiausiai būtų pasirengę susitelkti aplink J.Prigožiną.

Pasak šaltinių, daugelis vietos lygmeniu negalėjo patikėti, kad „Wagner“ sukilimas galėjo įvykti be kokio nors susitarimo su Kremliumi.

Aukšto rango Ukrainos saugumo pareigūnas sakė, kad Rusijos vietos valdžios institucijos negavo jokių nurodymų iš vadovybės.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Wagner“ kariai Rostove prie Dono
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Wagner“ kariai Rostove prie Dono

„Mūsų požiūriu, tai yra didžiausias nesveikos situacijos Rusijos viduje požymis. Autoritarinė sistema sukurta taip, kad žmonės nieko nedaro be labai aiškaus vadovybės įsakymo. Kai vadovybėje vyrauja sumaištis ir netvarka, situacija vietos lygmeniu yra tokia pati ir net blogesnė“, – sakė leidinio šaltinis.

Vienas pareigūnas pažymėjo, kad kai kas Rusijoje palaikė J.Prigožiną ir idėją, kad vadovybę reikia išvalyti, nes „žuvis pūva nuo galvos“.

Vienas aukšto rango NATO pareigūnas sakė, kad kai kurie aukšti Maskvos pareigūnai greičiausiai būtų pasirengę susitelkti aplink J.Prigožiną, jei jam pavyktų įgyvendinti savo reikalavimus: Atrodo, jog vyriausybėje buvo svarbių žmonių, kurie, net laukė, nes jei jam būtų labiau pasisekę, jie taip pat būtų „prisijungę prie sąmokslo“.

Pasak pašnekovo, daugelis Rusijos kariuomenės eilinių taip pat linkėjo J.Prigožinui sėkmės siekiant permainų Rusijos kariuomenės viršūnėse, manydami, kad „jiems bus lengviau kovoti“.

Tačiau kitus saugumo pajėgų narius bandymas įvykdyti perversmą ir Kremliaus bejėgiškas atsakas išgąsdino. Jie buvo įsitikinę, kad tai veda Rusiją į gilios sumaišties laikotarpį, teigė pareigūnai.

Aukšto rango Rusijos diplomatijos pareigūnas sakė, kad „tai buvo netvarka“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas