Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Theresa May: „Labai tikėtina, kad Maskva įsakė apnuodyti S.Skripalį“

Jungtinės Karalystės nacionalinio saugumo tarybos posėdžiui pirmadienį pirmininkavusi šalies premjerė Theresa May pareiškė, kad Sergejus Skripalis ir jo dukra Julija Selsburio mieste buvo apnuodyti „karyboje naudojama nervus paralyžiuojančia medžiaga, kurią išvystė Rusija“. Ji pridūrė, kad „labai tikėtina“, jog už ataką atsakinga Rusija.
Theresa May Bendruomenių rūmuose
Theresa May Bendruomenių rūmuose / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tai nebuvo tiesioginis kaltinimas Rusijai – Th.May, kalbėdama Bendruomenių rūmuose, pabrėžė, kad Jungtinė Karalystė, kurioje galioja įstatymų viršenybė, privalo ieškoti įrodymų ir juos surasti. Todėl policijai skiriama daugiau laiko tyrimui. Vis dėlto žodžiai stiprūs.

„Vyriausybės vertinimu, labai tikėtina, kad Rusija yra atsakinga už ataką prieš Sergejų ir Juliją Skripalius“, – pareiškė šalies premjerė.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Sergejus Skripalis prekybos centre Selsburyje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Sergejus Skripalis prekybos centre Selsburyje

Jos teigimu, Rusija arba pati suorganizavo išpuolį, arba prarado nervus paralyžiuojančios medžiagos – cheminio ginklo „Novičok“ – kontrolę ir ji atiteko užpuolikams.

„Novičok“ buvo kurtas dar Sovietų Sąjungoje, aštuntajame ir devintajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje, ir pagal nuodingumą aplenkė amerikiečių išvystytą VX.

Užsienio reikalų sekretorius Borisas Johnsonas pirmadienį išsikvietė Rusijos ambasadorių Londone ir jam nurodė paaiškinti, kuris scenarijus atitinka tikrovę. Laiko Kremliaus atstovai esą turi iki antradienio vakaro – tai savotiškas ultimatumas.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Borisas Johnsonas
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Borisas Johnsonas

„Jei Rusija nepateiks patikimo atsakymo, vyriausybė padarys išvadą, kad ataka buvo Rusijos valstybės neteisėtas jėgos panaudojimas prieš Jungtinę Karalystę“, – sakė Th.May.

O jei Londonas padarys tokią išvadą, premjerė sugrįš į Bendruomenių rūmus ir paskelbs pasiūlymus, kaip galima atsakyti Rusijai.

„Šis incidentas įvyko stebint aiškią Rusijos valstybės agresijos tendenciją“, – apie Krymo aneksiją, karą Rytų Ukrainoje, Kremliaus kišimąsi rinkimus bei programišių veiksmus priminė Jungtinės Karalystės premjerė.

„Šis bandymas įvykdyti žmogžudystę naudojant nervus paralyžiuojančią medžiagą Britanijos mieste buvo ne tik nusikaltimas prieš Skripalius. Tai buvo išpuolis prieš Jungtinę Karalystę“, – pridūrė Th.May.

Anot „The Times“, tarp jau dabar svarstomų priemonių yra galimas išsiuntimas aukštų Rusijos diplomatų ir šnipų iš šalies, taip pat – Jungtinės Karalystės vizų, kurias turi su Kremliumi susiję oligarchai, atšaukimas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sergejus Skripalis teisme Rusijoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sergejus Skripalis teisme Rusijoje

Turtingiems rusams, dėl kurių Londonas neretai pavadinamas Londongradu, greičiausiai būtų taikomos finansinės sankcijos, o Londonas į pasaulio futbolo čempionatą nesiųstų nė vieno vyriausybės atstovo.

Be to, su sąjungininkais, pavyzdžiui, Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu ir Vokietijos kanclere Angela Merkel, gali būti suderintas bendras pareiškimas, kuriuo būtų pasmerkti Rusijos veiksmai.

Galiausiai Londone svarstoma pasiųsti bent simboliškai daugiau karių į rytinį NATO sparną, o liepą per Aljanso viršūnių susitikimą pasisakyti už dar didesnes investicijas į rytinę NATO dalį.

Jungtinė Karalystė, kaip pranešama, taip pat bando užsitikrinti JAV paramą. Vis dėlto Donaldo Trumpo administracija dar nekomentavo incidento Selsburyje.

Tuo metu Rusijos užsienio reikalų ministerija Th.May pasisakymą jau pavadino „cirko spektakliu“.

Anksčiau Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pirmadienį pareiškė, kad Londonas privalo pats išsiaiškinti buvusio dvigubo agento apnuodijimą ir tik tada kreiptis į Maskvą, pranešė naujienų agentūros.

„Išsiaiškinkit viską savo pusėje, ir tada mes su jumis tai aptarsime“, – pareiškė Rusijos lyderis BBC žurnalistui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?