Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Theresa May trauksis: kas ją pakeis?

Jungtinės Karalystės premjerė Theresa May, bandydama užsitikrinti parlamentarų paramą savo su ES išsiderėtai „Brexit“ sutarčiai, jau paskelbė, kad pasitrauks iš pareigų prieš kitą derybų etapą. Susitarimo likimas dar neaiškus, bet Th.May pažadą davė, tad galima svarstyti, kas galėtų po jos vadovauti šalies vyriausybei, rašo „The Guardian“.
Kas pakeis Theresą May premjero poste?
Kas pakeis Theresą May premjero poste? / „Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr.

Borisas Johnsonas

Buvęs užsienio reikalų sekretorius B.Johnsonas pastaraisiais mėnesiais žaidė gana delikačiai. Th.May kančios suteikė jam progą iš arčiau pažvelgti į išsvajotą premjero postą, tiesa, jis akivaizdžiai nenorėjo pernelyg išsišokti.

Visgi šią savaitę jis parodė daugiau kortų – suprask, „Brexit“ susitarimą jis paremtų tik išgirdęs Th.May pažadą greitai atsistatydinti.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Borisas Johnsonas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Borisas Johnsonas

Paaiškėjo, kad per pastarąją savaitę B.Johnsonas su premjere buvo susitikęs net tris kartus. Tik antradienį pradėta kalbėti, kokią žinią ekscentriškas politikas vis nešė Th.May.

Buvęs Londono meras labai ambicingas ir dabar tikrai norės būti laikomas favoritu. Tiesa, tarp torių B.Johnsonas gerokai populiaresnis nei Bendruomenių Rūmuose – ką jau kalbėti apie tarptautinę bendruomenę, kurią yra ne kartą šokiravę neapgalvoti jo pasisakymai.

Dominicas Raabas

Pagrindinis B.Johnsono oponentas kietojo „Brexit“ šalininkų sparne – buvęs „Brexit“ sekretorius D.Raabas. Atrodo, kad jo strategija – kuo mažiau klysti ir netgi kuo mažiau kalbėti.

Kovai dėl Konservatorių partijos ir vyriausybės vadovo posto D.Raabas ruoštis jau pradėjęs. Jis siejamas su kampanijos „Vote Leave“ vadovu Paulu Stephensonu, o socialiniuose tinkluose mirga grotažymės „Ready for Raab“ („Pasiruošę Raabui“).

„Scanpix“/AP nuotr./Dominicas Raabas
„Scanpix“/AP nuotr./Dominicas Raabas

D.Raabo koziris – argumentas, esą jis yra vadinamasis „Brexit“ puristas. Jis vis dar pasisako prieš Th.May „Brexit“ susitarimą, nors kiti, pavyzdžiui, Davidas Davisas, jau apsigalvojo.

Jeremy Huntas

Dabartinis Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorius J.Huntas būtų klasikinis konservatorių elito pasirinkimas. Tiesa, apžvalgininkai klausia, ar J.Hunto potencialiam skrydžiui nesutrukdys tokie įtakingi vyriausybės nariai, kaip, pavyzdžiui, Mattas Hancockas.

„Scanpix“ nuotr./Jeremy Huntas
„Scanpix“ nuotr./Jeremy Huntas

2016-aisiais J.Huntas rėmė tolesnę šalies narystę ES, bet vėliau ėmė dreifuoti „Brexit“ šalininkų Konservatorių partijos link. Tai irgi gali sutrukdyti – jį būtų labiau nusiteikę remti toriai centristai, kurie balsuotų už bet ką, tik ne už B.Johnsoną.

Sajidas Javidas

Vidaus reikalų sekretorius S.Javidas kartais pavadinamas favoritu pakeisti Th.May, bet Vestminsteryje kalbama, kad jis jau praranda iniciatyvą.

Biografija patraukli – imigranto sūnus sugebėjo užsidirbti milijonus bankininkystėje. Bet S.Javidui trūksta draugų politikoje – visai kaip, beje, Th.May.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sajidas Javidas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sajidas Javidas

Be to, žiemą gana netikėtai padaugėjo migrantų, bandančių patekti į Jungtinę Karalystę jūra, o tai pakenkė S.Javido populiarumui.

Kai kas kritikuoja ir jo sprendimą atimti britišką pasą iš Shamimos Begum, kuri buvo prisijungusi prie „Islamo valstybės“ Sirijoje – toks žingsnis buvo pavadintas nejautriu, nes vėliau mirė Sh.Begum kūdikis.

Mattas Hancockas

Sveikatos apsaugos sekretoriaus M.Hancocko populiarumas sparčiai auga. Jis pernelyg nesikišo į aistras dėl „Brexit“ ministrų kabinete ir visuomenės vertinimu tiesiog efektyviai dirbo savo darbą.

Antai šiemet jis jau paskelbė, kad valstybė taikysis į pavojingą dezinformaciją skleidžiančius „antivakserių“ tinklalapius, be to, siekiama, jog socialiniai tinklai labiau saugotų paauglius nuo galimai savęs žalojimą skatinančio turinio.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Mattas Hancockas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Mattas Hancockas

M.Hancocko sąjungininkai teigia, kad jis turi rėmėjų abiejuose Konservatorių partijos sparnuose. Tiesa, šis toris siejamas su nepopuliariu buvusiu iždo kancleriu George'u Osborne'u.

* * *

Šie penki konservatoriai laikomi pagrindiniais kandidatais pakeisti Th.May. Aišku, minimos ir kitos pavardės – Amber Rudd, Michaelo Gove'o, Davido Daviso, Davido Lidingtono.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas