Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 12 11 /16:50

„Time“ metų žmonės – Jamalas Khashoggi ir kiti už tiesą kovojantys žurnalistai

Įtakingas savaitraštis „Time“ antradienį pranešė, kad 2018 metų žmonėmis skelbia nužudytą Saudo Arabijos valdžios kritiką, žurnalistą Jamalą Khashoggi ir kitus žiniasklaidos atstovus, kuriuos pavadino „Sargybiniais“.
„Time“ Metų žmonėmis buvo išrinkti J.Khashoggi ir kiti žurnalistai
„Time“ Metų žmonėmis buvo išrinkti J.Khashoggi ir kiti žurnalistai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Žurnalas pagerbė J.Khashoggi, kuris kritikavo Saudo Arabijos valdžią ir, kaip beveik neabejojama, jo nužudymą užsakiusį šios šalies karališkąjį princą Mohammedą bin Salmaną.

Žurnalistas, nužudytas Saudo Arabijos konsulate Stambule, įvertinimo nusipelnė, nes „išdrįso nepritarti savo šalies vyriausybei“. „Time“ priduria, kad pastaraisiais metais vyksta „karas prieš tiesą“.

„Scanpix“/AP nuotr./Jamalas Khashoggi
„Scanpix“/AP nuotr./Jamalas Khashoggi

„Jo žūtis parodė tikrąją besišypsančio princo prigimtį, visišką moralinį vakuumą Saudo Arabijos ir JAV aljanse. Jis privertė klausti: kam patikėsime pranešti žinią? Jis pasakojo pasauliui tiesą apie savo šalies vyriausybės žiaurumą. Ir dėl to buvo nužudytas,“ – rašo „Time“.

JAV laikraščio „The Washington Post“ apžvalgininkas ir Rijado kritikas J.Khashoggi spalio 2-ąją buvo nužudytas Saudo Arabijos konsulate Stambule. Turkija šiuo metu atlieka tyrimą dėl šio incidento.

Savaitraštis pagerbė ir kitus žurnalistus – Filipinuose dirbančią ir prezidento Rodrigo Duterte kritikuoti nebijančią Marią Ressą, Mianmare įkalintus „Reuters“ korespondentus Wa Lone ir Kyaw Soe Oo bei JAV Anapolio miesto laikraščio „Capital Gazette“, kur birželį šaulys nužudė 5 jo darbuotojus, redakciją.

Pateikiama ir aibė kitų drąsios žurnalistikos pavyzdžių – Bangladeše fotokorespondentas Shahidulas Alamas buvo įkalintas daugiau nei 100 dienų, nes drįso kritikuoti premjerą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./„Time“ Metų žmonėmis buvo išrinkti J.Khashoggi ir kiti žurnalistai
AFP/„Scanpix“ nuotr./„Time“ Metų žmonėmis buvo išrinkti J.Khashoggi ir kiti žurnalistai

Apie žurnalistų areštus pranešta ir Sudane. Brazilijoje reporterė susilaukė grasinimų iš išrinktojo prezidento Jairo Bolsonaro šalininkų, o Honkongą turėjo palikti „Financial times“ Azijos naujienų skyriaus redaktorius Victoras Malletas.

Visame pasaulyje per 2017 metus buvo sulaikyti ir įkalinti 262 žurnalistai. Praėjusieji metai buvo rekordiniai, bet ir 2018-aisiais laukiama panašių skaičių.

„Šie laikai turėtų būti tokie, kai demokratija šuoliuoja į priekį. Tačiau demokratija kaip tik traukiasi.

Praėjus trims dešimtmečiams po grubios ir žiaurios Šaltojo karo autokratijos pralaimėjimo formuojasi protingesnė jos rūšis. Senamadiškas despotas norėjo cenzūros. Modernus despotas sėja nepasitikėjimą patikimais faktais ir žydi socialinių tinklų išlaisvintoje sumaištyje“, – skelbia savaitraštis.

„Jie atstovauja platesnio masto kovai, vykdomai nesuskaičiuojamos daugybės kitų visame pasaulyje. Iki gruodžio 10-osios 2018 metais buvo nužudyti mažiausiai 52 žurnalistai, – savo tekste rašė „Time“ vyriausiasis redaktorius Edwardas Felsenthalis. – Jie rizikuoja viskuo, kad papasakotų mūsų laikų istoriją.“

Leidinys metų žmogaus titulą jiems skyrė „už didelės rizikos prisiėmimą siekiant daugiau tiesos, už netobulą, bet būtiną faktų, kurie užima esminę vietą civiliniame diskurse, paiešką, už kalbėjimą ir pasisakymą“.

Įdomu tai, kad „Time“ į už „kovą už tiesą“ pagerbiamų žurnalistų sąrašą įtraukė ir Arkadijų Babčenką.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Arkadijus Babčenka su jo laidotuvėms paruoštu portretu
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Arkadijus Babčenka su jo laidotuvėms paruoštu portretu

Šis rusas žurnalistas šiemet suvaidino savo žūtį Kijeve ir dėl to kartu su jam padėjusia Ukrainos saugumo tarnyba sulaukė nemažai kritikos.

Antroje vietoje liko žurnalistus „žmonių priešais“ neretai pavadinantis JAV prezidentas Donaldas Trumpas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas

Trečiojoje – D.Trumpo rinkimų kampanijos galimą susimokymą su Rusija tiriantis JAV specialusis prokuroras Robertas Muelleris.

Redaktorių nuomone, D.Trumpui, kuris 2016-aisiais jau buvo paskelbtas „Metų žmogumi“, šiemet sekėsi manevruoti tarp skandalų ir krizių, pradedant Baltųjų rūmų problemomis ir baigiant prekybos karu su Kinija bei problemomis dėl migrantų.

Į trumpąjį sąrašą taip pat pateko prie JAV ir Meksikos sienos atskirtos migrantų šeimos, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, prieš JAV Aukščiausiojo teismo teisėją Brettą Kavanaugh liudijusi Christine Blasey Ford.

Komentuodami V.Putino įtraukimą redaktoriai pažymėjo, kad Rusijos prezidentas „kovo mėnesį užtikrintai laimėjo rinkimus, pratęsdamas savo buvimą prezidento poste šešeriems metams“.

Redaktoriai nurodė, kad jis valdo vykstant tyrimui dėl Rusijos kišimosi į JAV rinkimus, po buvusio rusų šnipo Sergejaus Skripalio ir jo dukters apnuodijimo Jungtinėje Karalystėje ir augant įtampai Ukrainoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento