Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 11 10 /19:55

TRKK: Gazos Ruožo sveikatos priežiūros sistema – perkrauta

Raudonasis Kryžius penktadienį perspėjo, kad sveikatos priežiūros sistema karo draskomoje Gazos Ruožo teritorijoje, kuri nuolat puolama ir kurios atsargos mažėja, „pasiekė tašką, iš kurio nebegalima grįžti“.
REUTERS-Scanpix nuotr.
REUTERS-Scanpix nuotr.

Tarptautinis Raudonojo Kryžiaus Komitetas (TRKK) teigė, kad pastarosiomis dienomis jo komandos visame Gazos Ruože išdalijo svarbiausius reikmenis medicinos įstaigoms ir matė „siaubingus vaizdus, kurie dėl karo veiksmų paaštrėjimo dabar tapo dar baisesni“.

Tai smarkiai paveikė ligonines ir greitosios pagalbos automobilius, o civiliai gyventojai, pacientai ir medicinos personalas patyrė daug nuostolių, sakoma pranešime.

„Sveikatos priežiūros sistema Gazos Ruože pasiekė tašką, iš kurio nebegalima grįžti“, – priduriama jame.

Nuo prieš vos daugiau nei prieš mėnesį prasidėjusio Izraelio ir „Hamas“ karo pradžios Gazos Ruože ne kartą buvo užpultos medicinos įstaigos ir medicinos personalas.

Tokie išpuoliai sudavė „stiprų smūgį Gazos Ruožo sveikatos priežiūros sistemai, kuri smarkiai susilpnėjo po daugiau nei mėnesį trukusių sunkių kovų“, teigė TRKK.

Spalio 7 dieną „Hamas“ įsiveržė į Izraelį, paėmė įkaitais apie 240 asmenų ir, žydų pareigūnų teigimu, nužudė daugiau kaip 1,4 tūkst. žmonių, daugiausiai civilių gyventojų.

Izraelis, pažadėjęs sunaikinti „Hamas“, atsakė antskrydžiais iš oro ir antžeminiu puolimu, per kurį, „Hamas“ valdomo Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerijos teigimu, žuvo daugiau kaip 11 tūkst. asmenų, tarp jų nemažai vaikų.

„Ligoninių naikinimas Gazos Ruože tampa nepakeliamas ir turi būti nutrauktas“, – penktadienį teigė TRKK delegacijos Gazos Ruože vadovas Williamas Schomburgas (Viljamas Šomburgas).

„Tūkstančių civilių gyventojų, pacientų ir medicinos personalo gyvybėms gresia pavojus“, – pridūrė jis.

TRKK nurodė, kad smurtas neaplenkė ir vaikų ligoninių, įskaitant „Nasser“ ligoninę, kuri smarkiai nukentėjo nuo karo veiksmų, ir al Rantisi (Rantisio) ligoninę, kuri buvo priversta nutraukti veiklą.

„Mūsų partnerė Palestiniečių Raudonojo Pusmėnulio draugija nepaliaujamai stengiasi tęsti ligoninės „al Quds“ veiklą, kuriai, stiprėjant karo veiksmams, beviltiškai trūksta būtiniausių priemonių“, – sakoma pranešime.

Didžiausia Gazos Ruožo ligoninė „al Shifa“, kuriai penktadienį suduotas smūgis, per kurį, pasak jos direktoriaus, žuvo 13 žmonių, yra ne tik perpildyta pacientų, bet ir priima tūkstančius perkeltųjų šeimų.

„Vykdant bet kokią karinę operaciją aplink ligonines būtina atsižvelgti į tai, kad jose yra civilių gyventojų, kuriuos saugo tarptautinė humanitarinė teisė“, – sakė TRKK.

„Karo taisyklės yra aiškios. Pagal tarptautinę humanitarinę teisę ligoninės yra ypatingai saugomi objektai“, – sakoma pranešime.

Civilinių gyventojų, įskaitant humanitarinės pagalbos darbuotojus ir medicinos personalą, apsauga „yra ne tik teisinė prievolė, bet ir moralinis imperatyvas siekiant išsaugoti žmogaus gyvybę šiais baisiais laikais“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas