Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Raudonasis Kryžius siūlo padėti išsiaiškinti per Izraelio ir „Hamas“ konfliktą dingusių žmonių likimą

Raudonasis Kryžius antradienį pareiškė, kad yra pasirengęs kaip neutralus tarpininkas padėti išsiaiškinti po netikėto „Hamas“ išpuolio prieš Izraelį dingusių žmonių likimą.
AFP-Scanpix nuotr.
AFP-Scanpix nuotr.

Tarptautinis Raudonojo Kryžiaus Komitetas (TRKK) teigė esąs pasirengęs padėti suvienyti šeimas ir paragino nedelsiant išlaisvinti visus įkaitus.

Antradienį Izraelis smogė „Hamas“ taikiniams Gazos Ruože ir pranešė, kad pietiniuose miestuose netoli palestiniečių anklavo, rasta 1,5 tūkst. islamistų kovotojų kūnų.

Palestiniečių kovotojų grupuotė „Hamas“ po netikėto išpuolio šeštadienį prieš Izraelį įkaitais laiko apie 150 žmonių, tarp kurių yra ir vaikų, pagyvenusių asmenų ir jaunuolių, pagrobtų per muzikos festivalį, kuriame žuvo apie 270 žmonių.

„Ženevos konvencijos draudžia žudyti civilius gyventojus ir netinkamai su jais elgtis. Be to, konvencijose reikalaujama, kad sužeistaisiais ir ligoniais būtų pasirūpinta“, – sakė TRKK prezidentė Mirjana Spoljaric.

„Su sulaikytais žmonėmis turi būti elgiamasi humaniškai ir oriai. Pagal tarptautinę humanitarinę teisę įkaitų paėmimas yra draudžiamas, todėl įkaitai turi būti nedelsiant paleisti gyvi ir sveiki“, – pridūrė ji.

Ji sakė, kad nuo 1967 metų nuolat Izraelyje ir palestiniečių teritorijose veikiantis TRKK yra „pasirengęs padaryti viską, ką gali, kad padėtų, taip pat imtis neutralaus tarpininko vaidmens“.

TRKK teigė, kad stengiasi padėti pareigūnams nustatyti dingusių žmonių tapatybę ir yra „pasirengęs padėti suvienyti šeimas ir artimuosius, išsiaiškinti dingusių asmenų likimą ir evakuoti sužeistuosius“.

M. Spoljaric sakė, kad yra labai susirūpinusi dėl kenčiančių šeimų, kurios prarado ryšį su artimaisiais ir dabar atsidūrė, pasak jos, siaubingoje padėtyje.

TRKK teigė, kad jei nedelsiant nebus imtasi priemonių, gresia humanitarinė katastrofa, per kurią didžiausią kainą sumokės civiliai gyventojai.

„Visos pusės turi elgtis santūriai ir saugoti civilių gyvybes bei turtą“, – sakė M. Spoljaric.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas