Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

TTT: Sirija turi nutraukti kankinimų programą

Jungtinių Tautų teismas ketvirtadienį paskelbė, kad Sirija turi nutraukti kankinimų programą, dėl kurios, pasak tyrėjų, žuvo dešimtys tūkstančių žmonių.
REUTERS-Scanpix nuotr.
REUTERS-Scanpix nuotr.

Tai buvo pirmoji tarptautinė byla dėl 2011 metais prasidėjusio pilietinio karo.

Tarptautinis Teisingumo Teismas (TTT) pareiškė, kad Sirija privalo „imtis visų jai prieinamų priemonių, kad užkirstų kelią kankinimui ir kitokiam žiauriam, nežmoniškam ar žeminančiam elgesiui ar baudimui“.

Kanada ir Nyderlandai ragino TTT skubiai nurodyti nutraukti kankinimus Sirijos kalėjimuose, teigdami, kad vis dar kalinamiems asmenims „svarbi kiekviena diena“.

Sprendimas priimtas kitą dieną po to, kai Prancūzija išdavė tarptautinį arešto orderį Sirijos prezidentui Basharui al Assadui (Bašarui Asadui), kaltinamam bendrininkavimu vykdant nusikaltimus žmoniškumui dėl 2013 metais įvykdytų cheminių atakų.

Hagoje įsikūrusio TTT teisėjai spalį išklausė šiurpą keliančius Sirijos sulaikytųjų parodymus, kuriuose jie pasakojo apie grupinius prievartavimus, žalojimus ir bausmes, susijusias su žmonių sukišimu į automobilio padangą ir jų mušimu.

Teismo buvo prašoma nustatyti laikinąsias priemones, kad būtų sustabdyti kankinimai ir savavališkas kalinimas Sirijoje, kalėjimai būtų atviri išorės inspektoriams ir šeimoms būtų suteikta informacija apie jų artimųjų likimą.

Kankinimai Sirijoje yra „plačiai paplitę ir įsišakniję (...) ir tęsiasi iki šiol“, rašė Kanada ir Nyderlandai savo pareiškime TTT.

Aukos patiria „neįsivaizduojamą fizinį ir psichinį skausmą ir kančias dėl kankinimų, įskaitant bjaurų elgesį su jais sulaikymo metu, seksualinį smurtą ir smurtą lyties pagrindu“, priduriama pareiškime.

„Dešimtys tūkstančių žmonių mirė arba yra laikomi mirusiais dėl kankinimų“, – pridūrė abi šalys, remdamosi JT Žmogaus teisių tarybos ataskaita.

Damaskas nedalyvavo spalio posėdyje, tačiau anksčiau atmetė bylą kaip „dezinformaciją ir melą“ ir teigė, kad kaltinimai „neturi nė menkiausio patikimumo“.

„Esame nuoširdžiai įsitikinę, kad sirų gyvybės ir gerovė yra pavojuje ir kad teismas turi nedelsiant atkreipti į tai dėmesį“, – spalio 10 dieną posėdyje sakė Nyderlandų atstovas Rene Lefeberis (Renė Lefeberis).

Nors kai kuriose šalyse buvo iškeltos pavienės su Sirijos karu susijusios karo nusikaltimų bylos, Vakarų sostinėse jau seniai jaučiamas nusivylimas, kad nėra jokio platesnio tarptautinio teisingumo plano.

Pirmą kartą 2020 metų rugsėjį olandai pateikė pasiūlymą patraukti Siriją atsakomybėn už įtariamus JT konvencijos prieš kankinimą, kurią Damaskas yra pasirašęs, pažeidimus.

Kitų metų kovą prie bylos prisijungė Kanada.

Tarptautinis baudžiamasis teismas (TBT) – karo nusikaltimų teismas, kuris, kaip ir TTT, yra įsikūręs Hagoje – negalėjo nagrinėti Sirijos bylos, nes Damaskas taip ir neratifikavo Romos statuto – tribunolo steigimo sutarties.

Į šią padėtį vėl atkreiptas dėmesys po to, kai gegužę B. al Assadas sugrįžo į tarptautinę bendruomenę ir dalyvavo Arabų lygos aukščiausiojo lygio susitikime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito