Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Tu – nebe mano motina“: susiskaldžiusiai Amerikai bus sunku sugyventi – kad ir kaip baigsis rinkimai

Toli gražu nėra aišku, ar Donaldo Trumpo era JAV politikoje baigsis jau po šių prezidento rinkimų, bet jau kuris laikas akivaizdu, kad dėl politinių įsitikinimų susipjovusioms amerikiečių šeimoms bus labai nelengva susitaikyti – toks yra rėksmingos ir priešpriešą skatinančios respublikonų bei demokratų kovos rezultatas, rašo „Reuters“.
JAV rinkėjai labai susiskaldę
JAV rinkėjai labai susiskaldę / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kai visą gyvenimą už demokratus balsuojanti Mayra Gomez savo 21-erių sūnui prieš penkis mėnesius pasakė, kad šį kartą parems Donaldą Trumpą, jaunas vyras tiesiog išbraukė motiną iš savo gyvenimo.

„Jis man pasakė, kad aš daugiau nesu jo motina, nes balsuoju už Trumpą“, – pasakojo Milvokyje, mieste svarbioje Viskonsino valstijoje gyvenanti moteris, kurios paskutinis pokalbis su sūnumi buvo toks įtemptas, kad ji nebėra tikra, ar pavyks susitaikyti.

„Žala jau padaryta. Žmonės galvoja, kad Trumpas yra pabaisa. Tai liūdna. Yra žmonių, kurie su manimi nebesikalba, ir nesu tikra, kad tai pasikeis“, – pridūrė M.Gomez, kuriai patinka D.Trumpo administracijos kova su nelegalia imigracija.

AFP/„Scanpix“ nuotr./J.Bideno rėmėjai Džordžijoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./J.Bideno rėmėjai Džordžijoje

Ši amerikietė – tik viena iš daugybės JAV gyventojų, manančių, kad užglaistyti nesutarimus dėl D.Trumpo tarp šeimos narių ir draugų bus labai sunku, jei apskritai įmanoma. Ir visai nesvarbu, ar D.Trumpas bus perrinktas, ar ne.

„Reuters“ apklausė penkis D.Trumpo rėmėjus ir penkis J.Bideno šalininkus, ir visi jie mano, kad sugadinti asmeniniai santykiai nepasitaisys. Visi jie taip pat pastebėjo, kad D.Trumpas per ketverius savo kadencijos metus sukėlė itin daug emocijų.

Vieni žavisi jo administracijos pastangomis pertvarkyti imigracijos sistemą, į Aukščiausiąjį Teismą paskirtais konservatyviais teisėjais, o aštrią retoriką ir melą vadina tiesiog tiesmuku kalbėjimu nevyniojant žodžių į vatą.

Tuo tarpu kritikai D.Trumpą vadina grėsme JAV demokratijai, užkietėjusiu melagiu ir rasistu, kuris taip ir nesugebėjo tinkamai įvertinti COVID-19 pandemijos, kuri pražudė daugiau nei 230 tūkst. amerikiečių, grėsmės.

Rugsėjį „Pew Research Center“ paskelbė, kad beveik 80 proc. D.Trumpo ir J.Bideno rėmėjų teigia turintys labai mažai arba neturintys draugų, kurie palaiko kitos pusės kandidatą.

„Deja, nemanau, kad tautai pasveikti bus taip lengva, kaip pakeisti prezidentą, – pažymi Mičigane dirbanti psichoterapeutė Jaime Saal. – Prireiks laiko, pastangų ir abiejų pusių noro atsitraukti bei kartu judėti į priekį.“

J.Saal sulaukia daug klientų, kurie dėl politikos mirtinai pykstasi su broliais ar seserimis, tėvais, uošviais. Ne tiek daug kreipiasi sutuoktinių.

O statistika negailestinga. Rugsėjį „Pew Research Center“ paskelbė, kad beveik 80 proc. D.Trumpo ir J.Bideno rėmėjų teigia turintys labai mažai arba neturintys draugų, kurie palaiko kitos pusės kandidatą.

Dar sausį „Gallup“ tyrėjai pranešė apie rekordinį rinkėjų pasiskirstymą pagal partines linijas. 89 proc. respublikonų 2019 metais D.Trumpo darbą vertino teigiamai, bet taip manė vos 7 proc. demokratų – o šiemet Ameriką dar užplūdo ir koronavirusinė pandemija.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./D.Trumpo rėmėjai Floridoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./D.Trumpo rėmėjai Floridoje

77-erių Gayle McCormick paliko savo vyrą Williamą (bet oficialiai neišsiskyrė) po to, kai jis 2016 metais balsavo už D.Trumpą. Sutuoktiniai kartais dar susitinka, bet senolė dabar gyvena Kanadoje, Vankuverio mieste, o Williamas – Aliaskoje.

Du Gayle anūkai su ja nebesikalba, nes prieš ketverius metus moteris parėmė Hillary Clinton.

Demokratų rėmėja Rosanna Guadagno savo ruožtu prisipažino, kad nuo jos yra atsiribojęs jos brolis – mat ji 2016-aisiais atsisakė balsuoti už D.Trumpą. Pernai R.Guadagno motina patyrė infarktą, bet jos brolis nuo sesers tris dienas slėpė žinią, kad moteris mirė – ji tiesiog sulaukė elektroninio laiško iš brolienės.

VIDEO: Amerika renkasi: Donaldas Trumpas ar Joe Bidenas?

„Mane atribojo nuo visos informacijos, susijusios su mano motinos mirtimi. Tai mane sužlugdė“, – teigė Rosanna, kuri yra psichologė ir nemano, kad galės kada nors susitaikyti su broliu.

Kolorado valstijoje gyvenanti Sarah Guth tvirtino, kad išbraukė kelis D.Trumpą remiančius bičiulius iš savo kasdienybės. Už prezidentą balsuoja ir jos tėvas, su kuriuo moteris kelis mėnesius po 2016 metų prezidento rinkimų nesikalbėjo.

Tuo tarpu kai kurie Sarah draugai negali suprasti, kodėl ji remia J.Bideną, kuris pasisako už pačių moterų teisę nuspręsti, ar darytis abortą, ar ne.

„Mes iš esmės nesutarėme dėl tokių paprastų dalykų. Tai parodė, kad mes iš tiesų neturime nieko bendro, ir netikiu, kad tai pasikeis eroje po Trumpo“, – mano S.Guth.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas