Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tūkstančiai žmonių Bankoke reiškė paramą  prieš isteblišmentą nukreiptos partijos lyderiui

Tūkstančiai žmonių Bankoke šeštadienį reiškė paramą naujos, prieš isteblišmentą nukreiptos partijos lyderiui; tai buvo pirmas didelis protestas nuo kovo rinkimų, sugrąžinusių į valdžią karinę chuntą.
Thanathornas Juangroongruangkitas
Thanathornas Juangroongruangkitas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Tailandas Bankokas

Protestuotojai laikė plakatus su raginimais užtikrinti demokratiją ir demonstravo partijos „Future Forward“ (FFP) trijų pirštų ženklą.

Partija per praėjusius rinkimus gavo daugiau kaip 6 mln. balsų, daugiausia jaunų tailandiečių, nebenorinčių kariškių vaidmens politikoje.

Partijos charizmatiškasis lyderis, milijardierius Thanathornas Juangroongruangkitas į žaibišką demonstraciją kvietė tuos, kas „nebegali toleruoti dabartinių socialinių sąlygų“ valdant chuntos režimui.

„Norime pademonstruoti žmonių, kurie nepasiduos, galią!“ – susirinkusiems šalininkams per megafoną šaukė jis.

„Šiandien stovime drauge ir norime pasakyti jiems, kad nebijome“, – sakė Thanathornas Juangroongruangkitas, o žmonės skandavo: „Tegyvuoja demokratija.“

Policija naujienų agentūrai AFP sakė, kad dėl šio mitingo turistų lankomame parduotuvių rajone Bankoko centre dislokavo maždaug 150 „neginkluotų“ pareigūnų.

„Nemanau, kad turime realią demokratiją“, – sakė 27 metų Nithiwadee, laikiusi plakatą su raginimu keisti konstituciją.

„Ši partija turi drąsos pasakyti tai, ko nedrįsta kiti“, – pridūrė ji.

Po perversmo 2014 metais prasidėjus chuntos valdymui, didelių mitingų šalyje nebuvo, o kovą surengti rinkimai pagal kariškių parengtą konstituciją sugrąžino į premjero postą chuntos lyderį Prayutą Chan-O-Cha.

FFP populiarumas supurtė kariškius ir jų sąjungininkus, o partijos vadovus nuo rinkimų persekioja teisinės problemos. Naujausioje, penktadienį iškeltoje byloje partijai gresia paleidimas dėl įtariamų neteisėtų paskolų iš Thanathorno Juangroongruangkito, kurį tas pats teismas praėjusį mėnesį pašalino iš parlamento.

41 metų lyderis teigia, kad bylos prieš jį ir FFP yra politiškai motyvuotos.

Tailando politinėje scenoje smurtas dominuoja nuo 2006 metų; gatvių protestai virsta kruvinais neramumais.

2010 metais kariškiams, kuriems vadovavo tuometinis armijos vadas Prayutas Chan-O-Cha, šaudant į protestuotojus Bankoko centre žuvo daugiau kaip 90 žmonių.

Tailando teismai vaidino svarbų vaidmenį šalinant politines grėsmes isteblišmentui. Nuo 2006 metų nė viena civilinė vyriausybė nebaigė savo kadencijos.

Nuo 1932 metų šalyje buvo įvykdyta keliolika perversmų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas