Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 02 13 /14:14

Tūkstančiai žmonių protestuoja prie Izraelio parlamento prieš teismų reformas

Tūkstančiai izraeliečių pirmadienį prie parlamento protestavo prieš prieštaringai vertinamą vyriausybės teismų reformos planą, kuriuo siekiama suteikti įstatymų leidėjams žymiai didesnę Aukščiausiojo Teismo kontrolę.
Protestas Tel Avive
Protestas Tel Avive / „Zuma press“/„Scanpix“

Premjero Benjamino Netanyahu pasiūlymams po kelių preliminarių balsavimų artėjant prie patvirtinimo, prie parlamento susirinko didelės minios žmonių, mojuojančių Izraelio vėliavomis ir plakatais su užrašais „Gelbėkite Izraelio demokratiją“.

Vėlų sekmadienio vakarą Izraelio prezidentas Isaacas Herzogas savo itin retoje nacionalinėje kalboje, skirtoje reformų projektui, perspėjo, kad šalis „atsidūrė ties teisinio ir socialinio žlugimo riba“.

I.Herzogas, kurio pareigos daugiausiai yra ceremoninės, paragino šalies premjero griežtosios linijos dešiniųjų vyriausybę sustabdyti teisėkūros procesą ir surengti derybas su opozicija, siekiant rasti kompromisą.

„Kreipiuosi į jus su prašymu nepateikti įstatymo projekto pirmajam svarstymui“, – sakė I.Herzogas.

Tačiau komitetas, kuriam yra pavesta peržiūrėti teisingumo ministro Yarivo Levino pasiūlymą, pirmadienį rengiasi pritarti teisės akto dalims, o pirmasis svarstymas gali būti surengtas vėliau tą pačią dieną.

Tam, kad įstatymo projektas taptų įstatymu, reikia trijų balsavimų plenariniame posėdyje.

„AP“/„Scanpix“/Protestas Izraelyje
„AP“/„Scanpix“/Protestas Izraelyje

B.Netanyahu ir jo sąjungininkai tvirtina, kad reformos būtinos siekiant ištaisyti išrinktų atstovų ir aukščiausiojo šalies teismo galios disbalansą.

Jo vadovaujamas ministrų kabinetas nori suteikti vyriausybei faktinę kandidatų į Aukščiausiojo Teismo teisėjus kontrolę, nes šiuo metu šią funkciją atlieka mišri politikų, teisėjų ir advokatų asociacijų narių grupė.

Be to, pagal Y.Levino planą parlamentui taip pat būtų suteikta teisė paprastu balsų dauguma panaikinti Aukščiausiojo Teismo sprendimus.

Kritikai, įskaitant Aukščiausiojo Teismo pirmininkę Esther Hayut, pasmerkė įstatymo projektą kaip pasikėsinimą į Izraelio teismų nepriklausomybę.

Vilkinimas?

Kai kurie B.Netanyahu kritikai taip pat susiejo reformų planą su vykstančiu teismo procesu dėl korupcijos, teigdami, kad B.Netanyahu siekia pakenkti teismų sistemai, kurią jis kaltina nesąžiningu susidorojimu su juo dėl politinių priežasčių.

B.Netanyahu neigia kaltinimus korupcija.

Praėjusiais metais po 14 mėnesių opozicijoje valdžią susigrąžinęs lyderis veteranas taip pat griežtai atmeta bet kokias teisingumo ministro pasiūlymo sąsajas su jo paties teismo procesu.

Reaguodamas į I.Herzogo pasiūlymą, Y.Levinas Izraelio žiniasklaidai pareiškė, kad yra „pasirengęs ir siekia pradėti nuoširdų dialogą su opozicijos nariais“ dėl teismų sistemos tobulinimo būdų.

Tačiau jis atmetė bet kokią „sąsają... tarp dialogo ir teisėkūros proceso“.

Jis įspėjo, kad sutikimas bendradarbiauti su opozicija neturėtų „tapti priemone, kuria siekiama vilkinti ir užkirsti kelią esminėms ir prasmingoms teisingumo sistemos reformoms“.

Opozicijos lyderis ir buvęs premjeras Yairas Lapidas, aršus B.Netanyahu varžovas, kartu su kitų opozicinių partijų lyderiais vėliau pirmadienį turėjo informuoti žurnalistus šiuo klausimu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas