Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 07 26 /13:16

Tuniso referendume rinkėjai pritarė ginčijamam konstitucijos projektui

Tuniso prezidentas Kaisas Saiedas antradienį ryte džiaugėsi beveik neabejotina pergale referendume dėl naujos konstitucijos, kuri išplečia valstybės vadovo įgaliojimus ir gali sugrąžinti autoritarinį valdymą 2011-ųjų Arabų pavasario sukilimų lopšyje.
Protestas Tunise
Protestas Tunise / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Referendumas vyko praėjus lygiai metams po to, kai K.Saiedas atleido vyriausybę ir sustabdė parlamento darbą, sudavęs lemiamą smūgį jaunai ir dažnai chaotiškai šalies demokratijai. Varžovai pavadino tai perversmu.

Uždarius balsavimo apylinkes Tuniso rinkimų komisija ISIE pranešė, kad balsavime dalyvavo ne mažiau kaip 27,5 proc. iš 9,3 mln. registruotų rinkėjų.

Instituto „Sigma Conseil“ atliktos apklausos duomenimis, 92–93 proc. balsavusiųjų pritarė naujajai konstitucijai.

Pirminiai rezultatai turėtų būti paskelbti antradienio popietę.

Valstybinei televizijai paskelbus apie beveik neabejotiną K.Saiedo pergalę, sostinės centre susirinkę prezidento šalininkai važiuodami automobilių kolona spaudė mašinų garso signalus, mojavo vėliavomis, o kai kurie giedojo valstybės himną ir skandavo: „Mes paaukotume savo sielas ir kraują už tave, Saiedai!“

Apie 2 val. vietos (4 val. Lietuvos) laiku K.Saiedas pasirodė priešais džiūgaujančią minią.

„Tunisas įžengė į naują etapą“, – sakė prezidentas savo šalininkams ir pridūrė, kad „rinkimų apylinkėse buvo minios žmonių, o aktyvumo rodiklis būtų buvęs dar didesnis, jei balsavimas būtų vykęs dvi dienas“.

Rinkėjų aktyvumas per pirmadienio referendumą daugelio buvo laikomas K. Saiedo populiarumo rodikliu jam prieš metus savo rankose sutelkus daug įgaliojimų, tačiau nepasiekus pastebimos pažangos sprendžiant šios Šiaurės Afrikos šalies ekonomines problemas.

Per paskutinius visuotinius rinkimus 2019 metais rinkėjų aktyvumas siekė 32 procentus.

Diktatūros sugrįžimo grėsmė

Dauguma rinkėjų priklausė vidurinei klasei, labiausiai nukentėjusiai nuo ekonomikos krizės, naujienų agentūrai AFP sakė instituto vadovas Hasenas Zargouni.

Daugelis tunisiečių, pavargusių nuo didžiulės infliacijos, nedarbo ir politinių neramumų, palankiai vertino K. Saiedo veiksmus prieš politinę sistemą, susiformavusią po ilgamečio diktatoriaus Zine'o El Abidine'o Ben Ali nuvertimo per 2011-ųjų sukilimą, nes manė, kad ji menkai pagerino jų gyvenimą.

Rinkėjų aktyvumas per referendumą buvo didesnis, nei tikėjosi daugelis stebėtojų, o tai rodo, kad jau beveik trejus metus prezidento poste dirbančio K.Saiedo populiarumas neišblėso.

K.Saiedo kritikai perspėjo, kad naujoji konstitucija įtvirtins prezidento galias, kurios gali vėl paversti šalį diktatūra.

Be kita ko, siūloma šalies lyderiui suteikti aukščiausius vykdomuosius įgaliojimus, vadovauti ginkluotosioms pajėgoms ir leisti jam skirti vyriausybę be balsavimo dėl pasitikėjimo parlamente.

Jis taip pat galėtų pateikti įstatymų projektus parlamentui, kuris privalėtų jiems teikti pirmenybę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas