Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tuniso žurnalistas nuteistas kalėti 5 metus už reportažus apie kovą su terorizmu

Tuniso apeliacinis teismas nuteisė vieną žurnalistą penkerių metų laisvės atėmimo bausme už tai, kad jis paviešino kovos su terorizmu operacijos detales ir atsisakė atskleisti savo šaltinius, pranešė jo advokatas.
Tunisas
Tunisas / 123RF.com nuotr.

Ši byla sukėlė žiniasklaidos teisių gynėjų pasipiktinimą.

Khalifos Guesmi advokatas sakė, kad jis pateiks apeliaciją Tuniso Aukščiausiajam Teismui. Daugiau nei 30 teisių grupių paskelbė pareiškimą, kuriame pasmerkė nuosprendį ir išreiškė susirūpinimą dėl augančio susidorojimo su disidentais.

Panašu, kad tai buvo griežčiausias nuosprendis žurnalistui Tunise nuo 2011 metų Arabų pavasario revoliucijos, per kurią buvo nuverstas ilgametis autokratas ir įvesta nauja demokratinė sistema su didesne žiniasklaidos laisve.

Žemesnės instancijos teismas Kh.Guesmi nuteisė kalėti vienerius metus. Pirmadienį Tuniso apeliacinio teismo kovos su terorizmu teisėjai patvirtino nuosprendį, bet sugriežtino kalėjimo bausmę iki penkerių metų, antradienį socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbtame pranešime teigė pats Kh.Guesmi.

Pasak jo advokato Rahalo Jalleli, Kh.Guesmi buvo nuteistas už tai, kad straipsnyje apie kovos su terorizmu areštus Kairuano regione, kuriame jis dirba, tyčia paviešino slaptą saugumo informaciją, o vėliau atsisakė atskleisti savo šaltinius.

R.Jalleli apeliacinio teismo sprendimą pavadino neteisingu. Kalbėdamas per privačią Tuniso radijo stotį „Mosaique FM“, jis sakė, kad informacijos šaltinis buvo saugumo pareigūnas, kuris už savo vaidmenį buvo nuteistas 10 metų kalėjimo.

Nacionalinė žurnalistų profsąjunga SNJT teigė, kad ši laisvės atėmimo bausmė „kelia grėsmę žurnalistų laisvei ir kenkia Tuniso įvaizdžiui“.

„Tai politinė žinia, liudijanti, kad bausmės žiniasklaidai ir žurnalistams didinamos, siekiant juos įbauginti per teisminį aparatą“, – nurodė SNJT.

Žurnalistų profsąjungos pirmininkas Yassine'as Jelassi pavadino tai Tuniso valstybės gėda. Jis sakė, kad šiuo metu 20 žurnalistų yra persekiojami dėl savo darbo.

Profesinė sąjunga paragino ketvirtadienį surengti sėdimąjį protestą, kad apgintų žiniasklaidos laisvę ir prodemokratinio sukilimo idealus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento