Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Turkija ir Irakas siuntė Prancūzijai perspėjimus dar prieš ataką Paryžiuje

Turkijos žvalgybos pareigūnas dienraščiui „The Guardian“ teigė, kad Stambulas net du kartus perspėjo Prancūzijos žvalgybos pareigūnus dėl Omaro Ismailo Mostefai veiksmų, tačiau šie į perspėjimus neįsiklausė, o informacijos apie minėta džihadistą paprašė jau tik po teroro akto Paryžiuje.
Paryžių sukrėtė teroro išpuoliai
Paryžių sukrėtė teroro išpuoliai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pareigūno teigimu, O.I.Mostefai 2013 metais buvo atvykęs į Turkiją ir nuo to laiko nebuvo gauta jokių patvirtinimų, kad jis būtų palikęs šalį. 2014 metais Prancūzija kreipėsi į Turkiją dėl keturių teroristų tapatybės patvirtinimo, tačiau Mostefai nebuvo jų gretose.

Tyrimo metu turkai identifikavo O.I.Mostefai kaip veikiantį su minėta grupuote ir du kartus tai pranešė prancūzams, tačiau šie nusprendė ignoruoti jų nedominusį džihadistą.

„Mes iš jų nieko daugiau negirdėjome. Kitas kartas, kai išgirdome Mostefai pavardę buvo jau po Paryžiaus atakos, kai Prancūzijos pareigūnai paprašė daugiau informacijos apie šį asmenį“, – teigė Turkijos atstovas.

Irako žvalgyba taip pat patvirtino pranešusi apie rengiamas didelio masto teroro atakas, kurios gali paliesti visas Sirijoje veikiančias valstybes. Didžiausia grėsmė, pasak jų, gresia Prancūzijai, Iranui ir Rusijai. Tiesa, ir tą kartą užsienio žvalgybos perspėjimai nesuveikė.

Organizatorius – Belgijos pilietis

Vienas iš mirtininkų, susisprogdinusių per atakas Paryžiuje, palaikė ryšius su kovotoju, kuris tikriausiai vadovavo džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ kuopelei Belgijoje, išardytai šių metų sausį, pirmadienį pranešė žiniasklaida.

Paryžiaus atakose dalyvavusio užpuoliko Ibrahimo Abdeslamo vardas keliuose policijos dokumentuose minimas kartu su kovotojų vadeiva Abdelhamidu Abaaoudu 2010 ir 2011 tirtose baudžiamosiose bylose, nurodė flamandų kalba leidžiamas dienraštis „De Standaard“.

„Tyrėjai įžvelgia ryšį su Vervjė“, – sakoma pranešime, turint omenyje Belgijos rytuose esantį miestelį, kuriame policija sausį nušovė du kovotojus ir išardė kuopelę, esą planavusią žudyti gatvėse belgų policininkus, praėjus kelioms dienoms po išpuolio Paryžiuje prieš satyrinio savaitraščio „Charlie Hebdo“ redakciją.

Belgijos prokurorai šio pranešimo kol kas nekomentavo.

„Twitter“ nuotr./Abdelis Hamidas Abaaoudas
„Twitter“ nuotr./Abdelis Hamidas Abaaoudas

Marokiečių kilmės A.Abaaoudas, 27 metų Belgijos pilietis, kuris esą vadovavo tai kuopelei ir buvo „Islamo valstybės“ kovotojas Sirijoje, tebėra laisvėje. IS anglų kalba leidžiamame žurnale „Dabiq“ jis tvirtino grįžęs į Siriją ir vėl prisidėjęs prie džihadistų.

Tiek B.Abdeslamas – Belgijoje gyvenęs Prancūzijos pilietis, susisprogdinęs prie vieno baro Voltero bulvare, – tiek A.Abaaoudas gyveno Briuselio rajone Molenbeke, kuris garsėja kaip radikalių islamistų tvirtovė.

Prancūzijos policija paskelbė tarptautinį arešto orderį, ieškodama A.Abdeslamo brolio Salaho, kuris yra gimęs Briuselyje ir siejamas su atakomis Paryžiuje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas