Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Turkija smerkia JT požiūrį į Kipre kilusį ginčą, vadina jį nepriimtinu

Turkijos valdančiosios partijos atstovas spaudai šeštadienį sukritikavo Jungtinių Tautų (JT) taikdarius už tai, kad jie blokuoja prieštaringai vertinamo kelio tiesimą Kiprą dalijančioje buferinėje zonoje, ir pavadino jų požiūrį nepriimtinu bei labai neteisingu.
AP-Scanpix nuotr.
AP-Scanpix nuotr.

Konfrontacija tarp Kipro turkų pajėgų ir JT taikdarių įvyko penktadienį Piloje – etniškai mišriame kaime, esančiame prie JT prižiūrimos žaliosios linijos, skiriančios tarptautiniu mastu pripažintą Kipro Respubliką ir atsiskyrusią tik Turkijos valstybe pripažįstamą darinį šiaurėje.

JT misija rytinėje Viduržemio jūros saloje pranešė, kad jos taikdariai buvo užpulti, kai bandė užkirsti kelią „neleistiniems statybos darbams“ netoli Pilos – vienintelio kaimo, kuriame greta gyvena Kipro graikai ir turkai.

Turkijos valdančiosios Teisingumo ir plėtros partijos (AKP) atstovas Omeras Celikas (Emeras Čelikas) gynė kelio tiesimą ir peikė JT taikdarių elgesį, kurį pavadino nepriimtinu.

„Kipre tarnaujančių JT taikos palaikymo pajėgų požiūris... buvo nepriimtinas ir labai neteisingas“, – parašė O. Celikas socialiniame tinkle „Twitter“, kurio pavadinimas neseniai buvo pakeistas į „X“.

Jis teigė, kad toks požiūris, kuriuo „siekiama įtikti Kipro graikų pusei, pakenkė JT misijos Kipre reputacijai“.

Šiaurės Kipro Turkų Respublikoje, kurią 1983 metais paskelbė Kipro turkų lyderiai ir kurią pripažįsta tik Turkija, valdžios institucijos JT misijos kaltinimus atmetė kaip nepagrįstus.

Anot jų, kelio projektas turi „humanitarinį tikslą“, nes siekiama „užtikrinti, kad kaime gyvenantys mūsų piliečiai galėtų lengviau patekti į Šiaurės Kipro Turkų Respublikos teritoriją“.

O. Celikas šeštadienį pareiškė, kad Turkija „visapusiškai remia“ Šiaurės Kipro Turkų Respubliką, ir paragino JT misiją vienodai elgtis su Kipro turkais.

Europos Sąjungai priklausantis Kipras yra padalytas nuo 1974 metų, kai Turkijos pajėgos, atsakydamos į karinį perversmą, kurį rėmė tuo metu Graikiją valdžiusi chunta, okupavo šiaurinį salos trečdalį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas