Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 11 09 /14:08

Turkijoje dėl įtariamų ryšių su „Islamo valstybe“ sulaikyta beveik 150 žmonių

Turkijos saugumo pajėgos anksti ketvirtadienį surengė virtinę antiteroristinių reidų prieš asmenis, įtariamus ryšiais su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ (IS), ir sulaikė beveik 150 žmonių, iš jų mažiausiai 111 – sostinėje Ankaroje, pranešė šalies žiniasklaida.
„Islamo valstybės“ vėliava
Turkijoje dėl įtariamų ryšių su „Islamo valstybe“ sulaikyta daugiau kaip 100 žmonių / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.

Turkijai išdavus orderius suimti 245 asmenis, įtariamus ryšiais su IS, reiduose sostinėje Ankaroje dalyvavo iš viso apie 1,5 tūkst. policijos pareigūnų, pranešė valstybinė Anatolijos naujienų agentūra.

Reidai buvo vykdomi 250 adresų. Agentūra nurodė, kad tais adresais buvo rasta dokumentų ir skaitmeninės medžiagos, bet daugiau detalių nepateikė.

Šalies vakaruose esančiame Bursos mieste buvo sulaikyti 27 įtariamieji, tarp jų yra sirų, sakoma pranešime.

Turkijoje per pastaruosius dvejus metus buvo įvykdyta virtinė atakų, dėl kurių kaltinama IS. Tarp šių atakų buvo išpuolis elitiniame Stambulo naktiniame klube, kur Uzbekistane gimęs Abdulgadiras Masharipovas nužudė 39 žmones, dalyvavusius Naujųjų metų sutiktuvėse.

Jis yra prisipažinęs dėl to išpuolio, gruodžio 11 dieną Stambule prasidės jo teismas.

IS į Turkiją taikosi nuo 2015 metų pabaigos, Ankarai tų metų rugpjūtį leidus JAV kariškiams vykdyti antskrydžius prieš IS taikinius Sirijoje iš Pietų Turkijoje esančios Indžirliko oro pajėgų bazės.

Kone kasdieniai reidai

Nors nuo sausio padėtis yra aprimusi, turkų policija kone kasdien vykdė reidus prieš IS kuopeles visoje šalyje.

Dar keturi IS įtariamieji trečiadienį buvo sulaikyti centrinėje Kaiserio provincijoje, o praėjusią savaitę šiaurinėje Čankirio provincijoje buvo areštuota 11 su IS siejamų irakiečių.

Praėjusį mėnesį šalyje buvo sulaikyta dešimtys įtariamų minimos grupuotės narių, tarp jų – 49 įtariami nariai Ankaroje. Dalis jų įtariami planavę ataką.

Nuo spalio 22-osios iki lapkričio 1-osios 25 miestuose buvo sulaikyti 283 IS įtariamieji, tarp jų – 187 užsieniečiai, nurodė Generalinė saugumo direkcija.

Nuo spalio 22-osios iki lapkričio 1-osios 25 miestuose buvo sulaikyti 283 IS įtariamieji, tarp jų – 187 užsieniečiai, nurodė Generalinė saugumo direkcija.

Vidaus reikalų ministerija sakė, kad spalį buvo sulaikyta maždaug 450 įtariamųjų, kaltinamų pagalba IS ar ryšiais su šia grupuote.

Turkija, kurią jos sąjungininkai Vakaruose anksčiau kritikavo dėl nepakankamų veiksmų prieš IS, pastaraisiais metais suintensyvino kovą su šia ekstremistų grupuote.

2016 metų rugpjūtį Ankara pradėjo operaciją Šiaurės Sirijoje, kur siekdama apsaugoti savo sienas nuo IS rėmė opozicijos kovotojus. Operacija buvo sėkmingai užbaigta šių metų kovą.

Kitoje kovoje su džihadistais turkų pajėgos įžengė į Sirijos šiaurės vakaruose esančią ir daugiausia džihadistų kontroliuojamą Idlibo provinciją, kad nustatytų vadinamąją deeskalavimo zoną, siekiant užbaigti daugiau kaip šešerius metus trunkantį Sirijos konfliktą.

Idlibą pastaruosius kelis mėnesius kontroliuoja grupuotė „Hayat Tahrir al Sham“ (HTS), kuriai vadovauja buvęs „al Qaeda“ padalinys Sirijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento