Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 10 03 /15:56

Turkijoje per reidus po mirtininko sprogdintojo išpuolio sulaikyti kone tūkstantis žmonių

Praėjus kelioms dienoms po mirtininko sprogdintojo išpuolio Ankaroje policija antradienį visoje Turkijoje sulaikė beveik 1 tūkst. žmonių, įskaitant kelias dešimtis asmenų, kurie, kaip įtariama, yra susiję su kurdų kovotojais.
AP-Scanpix nuotr.
AP-Scanpix nuotr.
Temos: 2 Turkija Išpuolis

Vidaus reikalų ministras Ali Yerlikaya (Ali Jerlikaja) sakė, kad policija surengė reidus 16 Turkijos provincijų ir sulaikė 55 asmenis, įtariamus priklausant uždraustos Kurdistano darbininkų partijos (PKK) žvalgybos struktūrai. Per atskirą operaciją penkiose provincijose buvo sulaikyti dar mažiausiai 12 įtariamų PKK narių, socialiniame tinkle „X“ rašė A. Yerlikaya.

PKK jau dešimtmečius Turkijoje vykdo sukilimą, o Jungtinės Valstijos ir Europos Sąjunga ją laiko teroristine organizacija. Nuo konflikto pradžios 1984 metais žuvo dešimtys tūkstančių žmonių.

Antradienį taip pat buvo sulaikyta 73 metų naujienų laidų vedėja Aysenur Arslan (Aišenur Arslan), opozicinio transliuotojo „Halk TV“ eteryje suabejojusi oficialaus pranešimo apie išpuolį detalėmis.

Ji buvo sulaikyta savo namuose po to, kai prokurorai apkaltino ją terorizmo propaganda ir nusikalstamos veiklos gynimu dėl komentarų, kuriuos ji išsakė savo televizijos laidoje pirmadienį.

Anot tarptautinių stebėtojų, R. T. Erdogano valdymo metu spaudos laisvė Turkijoje gerokai sumenko.

Didžioji dalis šalies žiniasklaidos daugiausia dėmesio teikia prezidento palaikymui, o Turkijos radijo ir televizijos priežiūros tarnyba RTUK skiria baudas arba nutraukia transliacijas tų, kurie kritikuoja R. T. Erdogano politiką. 2022 metais „Reporterių be sienų“ (RSF) spaudos laisvės indekse Turkija užėmė 149 vietą iš 180 šalių.

A. Yerlikaya pranešė, kad per operaciją buvo sulaikyti dar 928 asmenys, įtariami turėję nelicencijuotų šaunamųjų ginklų arba prisidėję prie jų kontrabandos. Jis iš karto nepatvirtino, ar šie asmenys įtariami ryšiais su PKK.

Be to, jis nurodė, kad per operaciją konfiskuota daugiau kaip 840 šaunamųjų ginklų.

Sekmadienį mirtininkas detonavo sprogstamąjį įrenginį prie įėjimo į Vidaus reikalų ministeriją, likus kelioms valandoms iki prezidento Recepo Tayyipo Erdogano (Redžepo Tajipo Erdohano) kreipimosi į parlamentą, atnaujinusį darbą po vasaros atostogų. Antras galimas sprogdintojas žuvo per susišaudymą su policija.

Per išpuolį buvo lengvai sužeisti du policijos pareigūnai. Įtariamieji atvyko į įvykio vietą automobiliu, kurį atėmė iš veterinarijos gydytojo Kaiseryje, esančiame centrinėje Turkijos dalyje, po to, kai šovė jam į galvą, pranešė pareigūnai.

Atsakomybę už išpuolį prisiėmė PKK, teigiama grupuotei artimoje naujienų svetainėje, o turkų pareigūnai nustatė, kad vienas iš užpuolikų yra PKK kovotojas.

Praėjus kelioms valandoms, Turkijos oro pajėgos surengė antskrydžius prieš įtariamus PKK objektus Šiaurės Irake, kur galimai įsikūrusi šios grupuotės vadovybė. Gynybos ministerija pranešė, kad per šiuos smūgius neutralizuota daug PKK kovotojų.

A. Yerlikaya nepatikslino, ar antradienį sulaikyti asmenys buvo įtariami tiesiogiai dalyvavę sekmadienio išpuolyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito