Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Turkijos opozicija skelbia pergalę vietos valdžios rinkimuose Stambule ir Ankaroje 

Turkijoje po sekmadienį vykusių vietos valdžios rinkimų pagrindinė šalies opozicinė partija skelbia pergalę Stambule ir Ankaroje. 
OZAN KOSE / AFP
OZAN KOSE / AFP

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas), kreipdamasis į šalininkus savo partijos būstinėje Ankaroje, sakė, kad ji pasiekė „lūžio tašką“, ir pažadėjo gerbti sekmadienio balsavimo rezultatus.

Daliniai rezultatai parodė, kad Respublikonų liaudies partija (CHP) gerokai sustiprėjo R. T. Erdogano Teisingumo ir plėtros partijos (AKP), kuri daugiau kaip du dešimtmečius dominavo Turkijos politikoje, sąskaita. 

R. T. Erdoganas buvo pradėjęs asmeninę kampaniją, siekdamas susigrąžinti Stambulą – ekonomikos galiūną, kurio meru jis kadaise buvo. Tačiau teigiama, kad didžiulė infliacija ir ekonominė krizė Turkijoje smarkiai pakirto žmonių pasitikėjimą šalies valdančiąja partija. 

Suskaičiavus 96 proc. balsų, dabartinis Stambulo meras ir CHP atstovas Ekremas Imamoglu (Ekremas Imamohlus) gavo daugiau nei milijoną balsų ir aplenkė buvusį aplinkos ministrą Muratą Kurumą, kurį rėmė Turkijos prezidentas. 

„Mes laimėjome rinkimus“, – pareiškė E. Imamoglu. 

Pastaruoju metu E. Imamoglu laikomas didžiausiu R. T. Erdogano vadovaujamos AKP varžovu prieš 2028 metais įvyksiančius prezidento rinkimus.

Dabartinis Ankaros meras ir CHP atstovas Mansuras Yavasas (Mansuras Javašas) paskelbė apie savo perrinkimą. 

„Tie, kurie buvo ignoruojami, pasiuntė aiškią žinią tiems, kurie valdo šią šalį“, – sekmadienį sakė jis. 

Ankaroje suskaičiavus 46,4 proc. balsų, M. Yavas pirmavo su 58,6 proc. balsų, o jo varžovas iš valdančiosios partijos turėjo surinkęs 33,5 proc. balsų.

CHP taip pat įgijo pranašumą trečiajame pagal dydį Turkijos mieste Izmire ir Antalijoje. 

„Rinkėjai nusprendė pakeisti Turkijos veidą, – paskelbus rezultatus sakė CHP pirmininkas Ozguras Ozelis (Ezgiuras Ezelis). – Jie nori atverti duris naujam politiniam klimatui mūsų šalyje“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas