Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 12 19 /22:28

Turkijos policijos pareigūnas nušovė Rusijos ambasadorių, sulaikytos užpuoliko motina ir sesuo

Turkijos sostinėje Ankaroje pašautas Rusijos ambasadorius Andrejus Karlovas, pranešė „Daily Sabah“. Ligoninėje jo gyvybė užgeso, patvirtina naujienų agentūra „RIA Novosti“. Sužeistųjų užpuolikui pradėjus šaudyti yra ir daugiau. Pranešama apie tris sužeistuosius – jie sužeisti nesunkiai.
Temos: 2 Turkija Rusija

Suprasti akimirksniu

  • Ankaroje nušautas Rusijos ambasadorius Turkijoje Andrejus Karlovas;
  • Sužeistųjų yra ir daugiau – mažiausiai trys;
  • Išpuolis įvyko meno galerijoje, parodos atidarymo metu;
  • Ginkluotas užpuolikas šaukė, kad tai kerštas už Rusijos bombarduojamą Alepo miestą;
  • Užpuolikas, kuris buvo Turkijos riaušių malšinimo policijos pareigūnas, nušautas;
  • Turkijoje sulaikytos užpuoliko motina ir sesuo.

Į galeriją suskubo Turkijos specialiųjų pajėgų kariai. Pranešama, kad joje įvyko susišaudymas. Liudininkų teigimu, ginkluotas užpuolikas šaukė, kad tai kerštas už Rusijos bombarduojamą Alepo miestą. „Nepamirškite Alepo!“, – šaukė jis.

Kaip skelbia CNN, užpuoliko motina ir sesuo buvo sulaikytos Soke, Turkijoje.

Turkijos žiniasklaida praneša, kad per susišaudymą su pareigūnais, šaulys buvo nušautas. Skelbiama, kad šaulys buvo Turkijos riaušių policijos pajėgų narys Mevlutas Mertas Altintašas. Pirminiai duomenimis, jo tarnyba buvo suspenduota po liepos mėnesį Turkijoje vykusio perversmo.

M.M.Altintašas buvo įtariamas priklausęs šalies lyderio kritiko Fethullah Guleno rėmėjams.

VIDEO: Turkijoje pareigūnas nušovė Rusijos ambasadorių

Išpuolis įvyko Ankaros Čankajos rajone esančioje meno galerijoje „Cagdas Sanatlar Merkezi“, parodos atidarymo metu. A.Karlovas parodoje sakė atidarymo kalbą, kai nuaidėjo pirmieji šūviai.

VIDEO: Rusijos ambasadorius Turkijoje nušautas parodos atidarymo metu

Sužeisti dar mažiausiai trys asmenys, kol kas neskelbiama apie žuvusius. Diplomatas buvo skubiai nugabentas į ligoninę, kurioje mirė.

Prieš kelias dienas Turkijoje vyko gausūs protestai dėl Rusijos vaidmens Sirijoje.

Rusija išpuolį pavadino teroro aktu

Prieš pradėdamas kadenciją Turkijoje 62 metų A.Karlovas buvo Rusijos ambasadoriumi Šiaurės Korėjoje. Diplomatas vedęs, turi sūnų.

Turkijos pareigūnai paskelbė sustiprinę saugumą prie Rusijos ambasados.

Rusijos užsienio reikalų ministerija patvirtino, kad toks išpuolis buvo ir apie jį informuotas prezidentas Vladimiras Putinas. Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas pats paskambino Rusijos lyderiui ir informavo apie tai, kas žinoma.

„Šiandien per viešą renginį Ankaroje nežinomas užpuolikas ėmė padrikai šaudyti; buvo sužeistas Rusijos ambasadorius Turkijoje“, – sakė URM atstovė Marija Zacharova.

Vėliau ministerija patvirtino žinią apie ambasadoriaus žūtį ir pareiškė, kad laiko išpuolį teroro aktu.

Rusijos federacijos taryba pareiškė, kad išpuolis yra katastrofiška Turkijos teisėsaugos nesėkmė. Liberaldemokratų lyderis Vladimiras Žirinovskis paskelbė, kad išpuolis galėjo būti „suorganizuotas Vakaruose dėl nepasitenkinimo Maskvos ir Ankaros draugyste“.

Rytoj Maskvoje turėjo prasidėti Turkijos, Rusijos ir Irano užsienio reikalų ministrų derybos, kurios kol kas nebus nutrauktos.

Vašingtonas pasmerkė išpuolį

Jungtinės Valstijos greitai reagavo pasmerkdama ginkluotą išpuolį Turkijos sostinėje, kur buvo nušautas Rusijos ambasadorius Andrejus Karlovas.

„Mes smerkiame šį smurto aktą, kad ir koks būtų jo šaltinis. Mintimis ir maldomis esame su juo ir jo artimaisiais“, – pareiškė JAV Valstybės departamento atstovas Johnas Kirby, kai dar nebuvo pranešta, kad A.Karlovas mirė.

JAV atstovas nespėliojo, kas galėtų būti šio išpuolio rengėjas; anot liudininkų, jį atliko ginkluotas vyras, reikalavęs „atkeršyti“ už Alepą.

Tuo metu JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry pareiškė smerkiantis Rusijos ambasadoriaus Turkijoje nužudymą. „Mes pasirengę pasiūlyti pagalbą Rusijai ir Turkijai“, – sakė jis.

Rusijos ginkluotosios pajėgos svariai padėjo Sirijos vyriausybės pajėgoms atkovoti Alepą iš sukilėlių praėjusią savaitę Turkijos kaimynėje Sirijoje.

Beje, Vašingtonas anksčiau perspėjo Maskvą, kad, remdama Basharo al-Assado režimą, ji rizikuoja radikalizuoti nuosaikiuosius sukilėlius ir paskatinti ekstremistų rėmimą.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas išpuolį viešai pasmerkė ir pavadino niekšingu aktu, perduodamas užuojautas aukų artimiesiems.

Lietuva smerkia išpuolį Ankaroje, per kurį žuvo Rusijos ambasadorius

Lietuva smerkia išpuolį, per kurį žuvo Rusijos ambasadorius Ankaroje, reiškia užuojautą šeimai.

„Mes smerkiame išpuolį, per kurį žuvo Rusijos ambasadorius Ankaroje. Reiškiame užuojautą jo šeimai“, – savo socialinio tinklo „Twitter“ paskyroje pirmadienį vakare paskelbė Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

Turkija: „Kaltininkai sulauks bausmės“

Turkijos užsienio reikalų ministerija, kaip skelbia CNN, pranešė smerkianti baisų išpuolį prieš Rusijos diplomatą. „Kaltininkai sulauks bausmės, tai neužtemdys Rusijos ir Turkijos draugystės“, – teigiama Turkijos užsienio reikalų ministerijos pranešime.

V.Putinas: tai – provokacija

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė, kad ambasadoriaus nužudymas – provokacija, bandant išbalansuoti ryšius su Turkija. Anot V.Putino, Rusija ir toliau tęs derybas dėl karo Sirijoje su Turkija ir Iranu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Šiame straipsnyje pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų, kurie pagal galiojančius LR įstatymus turi teisę naudotis tokio pobūdžio informacija. Jei jums nėra 18 metų, prašome spausti NE ir neatidaryti šio straipsnio. Jei jums jau yra 18 metų, spauskite TAIP tuo pačiu patvirtindami, kad vaizdinė ir grafinė informacija bus skirta tik jūsų asmeniniam naudojimui ir saugoma nuo nepilnamečių.
Taip
Ne